Game of Thrones acteurs die je beter NIET cast in films

Ik ben een enorme fan van “Game of Thrones”. Eén van de weinige series waarvan ik wacht tot alle episodes te zien zijn alvorens ik binge-watching-gewijs mij volledig overgeef aan serie. En hoezeer ik elke acteur geweldig vind in hun rol moet ik toegeven dat er één ding is waar ik van huiver: de casting van ‘Game of Thrones’ acteurs in langspeelfilms.

Het lijkt wel of de studio een graantje wil meepikken van het succes en kost wat kost een acteur uit de serie in hun film willen steken. Wel, in de meeste gevallen werkt het als een tang op een varken, in het slechte geval kan je gerust spreken van een miscast. Er zullen hier en daar wel wat uitzonderingen zijn, maar over het algemeen moet je oppassen met tv-acteurs. Net zoals toneelacteurs brengen ze iets anders dan wat we gewend zijn van een doorgewinterde film-acteur. Hier zijn 5 acteurs die misschien niet meteen hun beste beurt hebben gemaakt.

Game of Thrones acteurs die beter niet cast in films

 

1. Emilia Clarke

Daenerys Emilia Clarke Targaryen (pic 01, pic 02, pic 03) mag dan wel één van de meest iconische figuren vertolken in de serie, de actrice is behoorlijk beperkt in haar acteerwerk. Ze heeft de looks en straalt charisma uit wanneer ze in de serie met haar draken speelt. Toch bracht ze een wel heel teleurstellende en smaakloze versie van Sarah Connor in Terminator Genisys (2015). Ook haar vertolking in Me Before You (2016) kon de film nauwelijks naar een hoger niveau tillen. Tot overmaat van ramp werd ze ook nog eens gecast in de opkomende Han Solo film, en daar had de studio al een acteurs-coach op de set laten komen omdat ze niet overtuigd waren van het acteerwerk. Dat belooft dus niet veel goeds.


emilia_clarke_terminator_genisys.jpg
Photo by Melissa Sue Gordon – © 2015 Paramount Pictures

2. Kit Harington

Uiteraard heeft Kit Harington (pic 01, pic 02, pic 03) de allures van een Hollywoodster. Een groot acteur zal het spijtig genoeg nooit echt worden. Zijn grootste ontsporing gebeurde bij Pompeii (2014) waar hij een verwaterde versie speelde van Jon Snow. Erger was Spooks: The Greater Good / M-I 5 (2015) – gebaseerd op de Britse serie – die hij met zijn onovertuigend voorkomen degradeerde naar het B-film genre. Kit mag dan wel een enorme fanbase hebben bij jonge (en niet zo jonge) meisjes, deze lijken helemaal niet naar zijn film te komen want de film kon amper 5 miljoen ophalen aan de box-office en dat is nog minder dan fucking Loft (2014). Er is echter hoop, want de acteur werd gecast door de talentvolle Franse cineast Xavier Dolan in The Death and Life of John F. Donovan (2018).


kit_harington_pompeii.jpg
Photo by George Kraychyk – © 2014 Constantin Film International GmbH and Impact Pictures Inc.

3. Sophie Turner

Sophie Turner (pic 01, pic 02, pic 03) is nog zo een actrice wiens acteertalent zich beperkt tot troosteloos rondkijken. Hoe zij ooit een rol in GoT kon versieren is mij één groot mysterie. In de rol van Sansa Stark zal je wel wennen aan haar steriele acteerwerk, gezien het deel uitmaakt van een groter dramatisch geheel. Vraag haar om een nieuw personage tot leven te brengen, en dat zal pas problematisch zijn. Tot deze constatatie kwam ook 20th Century Fox toen ze Turner de rol gaven van Jean Grey, en nu uiteindelijk wel een beetje vast zitten aan haar voor de opkomende X-Men: Dark Phoenix (2018), waarin zij meer op de voorgrond zal komen. Laten we hopen dat het goed zal uitdraaien, zeker met een debuurregisseur als Simon Kinberg.


sophie_turner_x-men_apocalypse_2016.jpg
© 20th Century Fox Belgium

4. Maisie Williams

Maisie Williams (pic 01, pic 02, pic 03) is nog zo een onmisbaar karakter in de serie, en toch vind ik haar één van de minst overtuigende actrices uit GoT – misschien net iets beter dan Sophie Turner. Die twee zouden in ieder geval uit de boot vallen in een aflevering van ‘Thuis’. Ik hoef er dan niet bij te vertellen hoe goed de makers wel niet zijn om hen nog behoorlijk te laten acteren. Sommige vinden Maisie nog ‘ok’ omwille van haar uitgesproken fysiek – inclusief haar ferme wenkbrauwen – maar ik was helemaal niet overtuigd met haar vertolking in Cyberbully (2015). Ook zij heeft een rol in de X-Men franchise gekregen omwille van het succes van de serie, en als de geruchten kloppen zou ze Rahne Sinclair / Wolfsbane spelen in X-Men: The New Mutants (2018). Als ze nu echt wilden kapitaliseren op de Game of Thrones serie hadden ze toch beter Rosie Leslie gecast (Rosie Leslie pic 01, pic 02, pic 03). Niet alleen is Rosie een véééél betere actrice, maar ze lijkt ook spreken op het karakter uit de comics.


maisie_williams_in_cyberbully_2015.jpg
© 2015 Raw TV

5. Gwendoline Christie

En plots dook Gwendoline Christie (pic 01, pic 02) op in Star Wars: The Force Awakens (2015) en ik had zoiets van, ‘damn, ze hadden evengoed C3PO kunnen vragen want de makers hebben zelfs nooit haar gezicht in beeld willen brengen’. Binnenkort is er Star Wars: The Last Jedi (2017), laten we hopen dat ze intussentijd wat acteerlessen heeft kunnen volgen, al was het maar om wat gezichtsspieren los te krijgen. Toch hadden de makers misschien voor dit personage een nobele onbekende kunnen casten die al even krachtig uit de hoek kon komen als Daisy Ridley.


gwendoline_christie_game_of_thrones.jpg
© HBO

Dit zijn zowat de 5 uitschieters. Mochten jullie andere acteurs in gedachten hadden om bepaalde acteurs toch te waarderen in andere films, laat het weten in de commentaren. Soms kan “slecht acteren” (cf. Nicolas Cage in zowat alles) of “over acteren” (cf. Jack Nicholson in The Shining) net dat tikkeltje extra geven en een film bijzonder maken.

4 Comments

  1. Kons

    Kunnen ze voor de rol van Jean Grey niet gewoon een Nolan’ske doen en de actrice gewoon vervangen. Ik kan misschien 20 actrices opnoemùen die veel beter geschikt zijn.

    Reply
  2. jerre

    @Kons: Ik denk dat ze al aan het filmen zijn.

    Reply
  3. Emmes

    Ik volg al een hele tijd deze blog. Ik weet dat het een opinie van één persoon is maar ik vind dit toch nogal te snel alles over één kam scheren. Akkoord dat er een aantal verkeerde keuzes zijn gemaakt wat films betreft, maar lag dat dan altijd aan de acteurs of actrices? Ik denk het niet… Pompei en Terminator Genisys waren nu eenmaal flutfilms. Ik denk dus dat ze eerder een betere agent moeten aannemen dan aan hun talenten schaven, want die hebben ze wel degelijk. Wat in Game of Thrones kan, kan toch ook in een film? Er is geen reden waarom dat niet zou kunnen.

    Reply
  4. Cedric

    Volledig eens met 1-2-3-5, maar ik vind Maisie Williams zowat de enige is van de 5 die buiten GoT best wel haar vrouwtje staat. Ze heeft expressieve ogen en brengt wel iets nieuws in elk van haar filmvertolkingen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *