Big Little Lies (2017) **** DVD review

Over de miniserie Big Little Lies (2017) is al heel wat gezegd en geschreven. De reeks wordt de hemel in geprezen door critici en kreeg tien Primetime Emmy Award-nominaties. Toen de vraag kwam om deze serie te recenseren, twijfelde ik dan ook niet want mijn nieuwsgierigheid was ondertussen genoeg geprikkeld. En het moet gezegd, “Big Little Lies” is écht een steengoede serie, met weinig andere series vergelijkbaar en misschien daarom wel zo verfrissend anders.

big_little_lies_2017_dvd.jpg

Korte inhoud: Jane Chapman (Shailene Woodley) verhuist samen met haar zoontje Ziggy (Iain Armitage) naar het dorpje Monterey in California waar ze een nieuwe start wil maken. Op de eerste schooldag ontmoet Jane Madeline Mackenzie (Reese Witherspoon) die de jonge moeder meteen onder haar hoede neemt en introduceert bij de andere moeders aan de schoolpoort.

Madelines beste vriendin is Celeste Wright (Nicole Kidman), een advocate die getrouwd is met Perry Wright (Alexander Skarsgård) en haar carrière even on hold heeft gezet om hun tweeling Max (Nicholas Crovetti) en Josh (Cameron Crovetti) op te voeden. De enige moeder met een voltijdse baan is CEO Renata Klein (Laura Dern) wiens dochter Amabella (Ivy George) op de introductiedag van het nieuwe schooljaar wordt gepest door een ander kindje.

Amabella wijst Ziggy aan als de dader, waarop de hele school meteen verdeeld wordt in een kamp ‘Jane en Ziggy’ versus ‘Renata en Amabella’. De gemoederen lopen soms hoog op en ondertussen probeert Madeline het omstreden schooltheaterstuk in goede banen te leiden, komt de jaarlijkse Trivial-benefietavond eraan en verbergen de muren van de huizen in Monterey dingen die de buitenwereld niet mag zien.

Naar verluidt zette het gelijknamige boek ‘Big Little Lies’ van auteur Liane Moriarty een heuse bidding war in gang. De rechten van het boek werden al snel opgekocht door de productiehuizen Pacific Standard en Blossom Films, in handen van respectievelijk Nicole Kidman en Reese Witherspoon. HBO en Netflix gingen de strijd aan voor de uitzendrechten van dit prestigieuze project. Uiteindelijk won HBO het pleit en besloten Kidman en Witherspoon niet enkel de hoofdrollen te spelen maar ook als producenten op te treden.

Met gelauwerde namen als Nicole Kidman en Reese Witherspoon in de cast kan er al moeilijk veel fout lopen, maar het samenspel met Shailene Woodley, Laura Dern en Zoë Kravitz maakt van deze serie op acteervlak een enorme topper. Voeg daarbij mannelijke collega’s als Alexander Skarsgård, Adam Scott, James Tupper en Jeffrey Nordling en wat betreft cast vind je moeilijk een beter gecaste serie. Alle acteurs krikken elkaar bovendien op naar een erg hoog niveau.

De regie is in handen van Jean-Marc Vallée die in 2013 scoorde met The Dallas Buyers Club en twee jaar geleden het ondergewaarde Demolition met Jake Gyllenhaal draaide. Aanvankelijk zou Vallée slechts twee afleveringen van “Big Little Lies” regisseren, maar uiteindelijk besloot hij alle zeven afleveringen zelf te regisseren gedurende een vijf maanden durende shoot van 88 opnamedagen. Vallée weet zijn eigen stempel op de serie te drukken zonder dat dit ten koste gaat van de acteurs en het verhaal. Vallées ietwat trage stijl met veel wijde shots van de Stille Oceaan past perfect binnen het kalme tempo van de serie.

De roman van Liane Moriarty werd voor televisie bewerkt door David E. Kelley die in een ver verleden verantwoordelijk was voor de luchtige advocatenserie “Ally McBeal” en ook meeschreef aan o.a. “Chicago Hope”, “The Practice”, “Boston Public” en de nieuwe Stephen King-serie “Mr. Mercedes”. Kelley heeft uitstekend werk geleverd om het boek te transformeren naar het kleine scherm. Het scenario zit clever in elkaar, is bijwijlen scherp en grappig en uiteindelijk vallen alle losse eindjes netjes in elkaar.

In de eerste scènes van “Big Little Lies” ontdekken we dat er een moord werd gepleegd in het o zo rustige Monterey. Wie het slachtoffer is en wie de dader is, komt pas in de allerlaatste minuten van de laatste aflevering aan het licht. Naast de zoektocht naar de moordenaar is de serie immers in de eerste plaats een voyeuristische blik achter de schermen van de schijnbaar perfecte levens in het rustige kuststadje.


big_little_lies_2017_dvd_pic01.jpgbig_little_lies_2017_dvd_pic02.jpgbig_little_lies_2017_dvd_pic03.jpg
© 2017 Warner Home Video

Celeste wordt immers door haar man Perry geslagen en heeft het steeds moeilijker om de blauwe plekken te verstoppen. Jane is naar Monterey verhuisd omdat Ziggy het resultaat is van een verkrachting door een onbekende dader. Madeline heeft het moeilijk om haar hormonen in bedwang te houden in het bijzijn van de regisseur van het schoolstuk en dit terwijl haar ex haar op de zenuwen werkt. En Renata worstelt met de harmonie tussen haar carrière en de opvoeding van haar dochter. Achter elke voordeur van Monterey schuilen er geheimen waarvan de bewoners liever niet willen dat de buitenwereld ze te weten komt.

En zo vormt “Big Little Lies” een soms pijnlijke blik achter de schermen van schijnbaar perfecte huishoudens. De sympathie van de kijkers voor de personages wisselt meermaals gedurende de zeven afleveringen. Rode draad is misschien niet eens de opheldering van de moord maar de vriendschap tussen vrouwen. Vrouwen die allemaal anders zijn maar elkaar toch vinden en door dik en dun steunen.

Tenslotte wil ik nog even de aandacht vestigen op de schitterende soundtrack van de serie. Het stemmige openingsnummer ‘Cold Little Heart’ van Michael Kiwanuka (waarvan de lyrics perfect passen bij deze serie) wordt aangevuld met muziek van o.a. Agnes Obel, Elvis Presley, Jefferson Airplane, Fleetwood Mac, Frank Ocean of The Temptations. Ook Zoë Kravitz (dochter van) neemt een nummer voor haar rekening. De (soulvolle) muziek wordt vaak opvallend gebruikt in de serie wanneer de personages in beeld meezingen met de muziek.

De dvd van “Big Little Lies” is sinds kort verkrijgbaar. Daarop slechts enkele extra’s, namelijk bij elke aflevering de feature ‘Inside the episodes’ waarin cast en crew in iets meer dan een minuut de belangrijkste zaken van de aflevering uitleggen. Topserie!

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 12 augustus 2017

 


*** Big Little Lies trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *