De ‘gunslinger’ film The Dark Tower lijkt een complete ‘misfire’

Toen ik voor het eerst de trailer zag van The Dark Tower (2017) van de Deense Nikolaj Arcel was ik helemaal niet overtuigd. Het had een meer tv-serie karakter dan een echte film en de karakters kwamen ook niet echt goed uit de verf, en met name de Man in Black. En wat blijkt nu, de film – die morgen in persvisie te zien is bij ons en op 16 augustus in de bioscoop uitkomt – wordt aan de overkant van de oceaan met de grond gelijk gemaakt.

the_dark_tower_2017_poster4.jpg

Korte inhoud: De wereld van Roland Deschain (Idris Elba) spat uit mekaar. Eens werd deze gekenmerkt door gevorderde magie en technologie, maar beiden zijn slechts relieken uit een ver verleden. Om de wereld te redden is hij op een queeste naar de The Dark Tower, een verbindingspunt van alle universa. Hij moet de Donkere Toren vinden voordat de villain Man in Black (Matthew McConaughey) dat doet en de toren vernietigt. Dit zou immers het einde van de mensheid betekenen.

Zowat elke krant spreekt van een “gunslingers misfire”. Stephen King omschreef zijn boekenreeks “The Dark Tower” als zijn magnum opus, een poging om een universum uit te werken in lijn met saga’s als Star Wars of The Lord of the Rings. Het zou een moeilijke onderneming zijn om de inhoud van een 8tal boeken te verwerken in één film, en wat blijkt, deze film is er in ieder geval niet in geslaagd. Meer nog, de film lijkt een nauwelijks coherent en complete miskleun. Wat betreft de actie lijken de scènes nogal slecht gemonteerd te zijn en McConaughey blinkt uit in “awkwardness “. Idris Elba, die zowat de hoofdfiguur is in de boeken, lijkt hier bijna een bijrol te hebben. WTF!?! Het meest pijnlijke is dat er niets is wat het gevoel geeft dat er echt niets op het spel staat. Als de toren valt, komen monsters uit de ruimte om ons te vermoorden, of zoiets, en het zou ook heel vaag blijven. Het positieve is dan wel dat ALLE acteurs wel op niveau staan te acteren en al het nodige doen met wat ze aangereikt krijgen.

Ik heb niet alle boeken gelezen maar ik weet dat er voldoende materiaal aanwezig was voor een geslaagde film, en misschien had al dit tot een beter resultaat kunnen opleveren in andere handen. J.J. Abrams had deze film eerst moeten regisseren, en ook Ron Howard kwam in aanmerking maar beiden moesten weigeren. Nikolaj Arcel blijkt de verkeerde persoon geweest te zijn.

Sony zit nu een beetje met de handen in de haren want zij hebben hier toch meer dan 100 miljoen dollar in gepompt en hopen toch daarvan iets terug te zien. Hun hoop op een nieuwe franchise zullen ze ondertussen wel al laten varen hebben. De film komt dit weekend uit in de States. Gelukkig valt de concurrentie nog wel mee. Er zijn heel wat “betere films” die uitkomen maar niet meteen box-office kanonnen. Afwachten wat het zal worden…

 


*** The Dark Tower trailer ***

1 Comment

  1. Marvin

    Sony is als een donkere plaag die elke franchise in Hollywood naar de kloten helpt :/

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *