Miss Sloane (2016) ***½ Blu-ray review

Het drama Miss Sloane (2016) wil een kijkje bieden in de keiharde wereld van het Amerikaanse lobbyleven. Hoewel de film in Amerika redelijk lauw ontvangen werd, is dit toch een sterke film. En daar zorgen drie dingen voor: de vertolking van Jessica Chastain die een bitter harde tante neerzet, de soepele regie van veteraan John Madden en het slimme scenario van debutant Jonathan Perera. De mix van deze elementen maakt van Miss Sloane een erg genietbare dramafilm die je kan doen vergeten dat je eigenlijk meer dan twee uur naar pratende hoofden aan het kijken bent.

miss_sloane_2017_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Elizabeth Sloane (Jessica Chastain) is een genadeloze lobbyiste. Als een van de weinige vrouwen in een mannenwereld valt ze niet alleen op door haar geslacht maar ook door haar over-mijn-lijk-mentaliteit en talent om haar tegenstanders steeds net een stap voor te zijn. Ze rijgt de successen aan elkaar tot ze op een dag door de wapenlobby wordt benaderd om hen te vertegenwoordigen en te lobbyen tegen een wet die het bezit van wapens aan banden probeert te leggen.

Sloane ziet dit helemaal niet zitten en in haar kenmerkende impulsieve stijl trekt ze met een aantal van haar jonge medewerkers naar de tegenstander en gaat werken bij een klein lobbykantoor met jonge idealisten. Ze begint een campagne tegen wapenbezit waarvoor ze de stem van een aantal senatoren moet zien te ronselen en komt daarmee lijnrecht tegenover haar voormalige baas George Dupont (Sam Waterston) te staan.

Alle middelen zijn toegestaan om het duel te winnen: het privéleven van werknemers te grabbel gooien, elkaar met modder bekladden of inside geheimen op tafel gooien. Diegene met de minste scrupules heeft de meeste macht en dat beseft Sloane heel goed. Ze zet dan ook alles op alles om te overwinnen en dat brengt haar zelfs voor het Amerikaanse Congres waar ze zich moet verantwoorden voor haar praktijken.

Miss Sloane begint wanneer het hoofdpersonage voor de heren van het Amerikaanse Congres zit en moet uitleggen wat ze allemaal op haar kerfstok heeft. Daarna springen we enkele maanden terug in de tijd waardoor we te weten komen hoe het zover is kunnen komen. Sloane die benaderd wordt door de wapenlobby maar de andere kant verkiest waarna een bitter harde strijd begint waarin alle scrupules overboord worden gegooid. Of zoals Sloane het zelf verwoordt: “Lobbying is about foresight. About anticipating your opponent’s moves and devising counter measures. The winner plots one step ahead of the opposition. And plays her trump card just after they play theirs. It’s about making sure you surprise them. And they don’t surprise you.”

Het moet een droom zijn voor een actrice om een rol aangeboden te krijgen waarin je zo ongegeneerd de bitch kan uithangen als in Miss Sloane. Jessica Chastain trekt dan ook alle registers open en maakt van het hoofdpersonage een kille, koude carrièrevrouw die je liever niet op je pad tegenkomt. Hier en daar wordt er echter verwezen naar een fataal moment in het verleden van Sloane, waardoor ze waarschijnlijk zo hard is geworden.

miss_sloane_jessica_chastain_mark_strong.jpgmiss_sloane_john_lithgow.jpgmiss_sloane_michael_stuhlbarg_alison_pill_sam_waterston_raoul_bhaneja.jpg
© Belga Films

Chastain speelt met overgave en hoewel je Sloane niet echt sympathiek kan noemen, voel je ook haar pijn en eenzaamheid. Haar vertolking leverde Chastain terecht een Golden Globe nominatie op (het beeldje ging uiteindelijk naar Isabelle Huppert voor Elle). In de bijrollen zien we ervaren acteurs als Mark Strong, John Lithgow of Christine Baranski aangevuld met jonge wolven als Gugu Mbatha-Raw, Meghan Fahy en Jake Lacy.

Door de aanwezigheid van Sam Waterston en Alison Piil in de cast doet de film ook denken aan de serie “The Newsroom” waarin beide acteurs meespeelden. Net als “The Newsroom” werkt Miss Sloane met rake en scherpe dialogen in plaats van grote actie. Er wordt dan ook heel veel gepraat in deze film maar nergens heb je het gevoel dat je je verveelt.

Daar zorgt ook het uitgekiende scenario van debutant Jonathan Perera voor die de verwachtingen van de kijker telkens weer op zijn kop zet met plotwendingen en onvoorziene situaties. Knap hoe Perera dit al voor elkaar krijgt in zijn eerste script en daarbij geen hulp kreeg van andere scenaristen, wat een rariteit is in het hedendaagse Hollywood. De regie is handen van John Madden, die van vele markten thuis is (o.a. “Prime Suspect”, Shakespeare in Love, The Debt of The Best Exotic Marigold Hotel), en hier de regieteugels stevig in de hand heeft en een strakke regie aflevert die met vaart het verhaal vertelt.

Miss Sloane is een onderhoudend drama dat een boeiende blik biedt in de onbekende wereld van lobbyisten. Want hoewel de film zich afspeelt tegen het decor van de Amerikaanse wapenlobby had hij zich evengoed in de rangen van de Europese politiek kunnen afspelen. De DVD en Blu-ray van Miss Sloane is sinds kort verkrijgbaar, daarop geen extra’s.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 28 juli 2017

***Related Post***
17/09/2016: Jessica Chastain wil strengere wapenwet in Miss Sloane

*** Miss Sloane trailer ***

1 Comment

  1. Gaetan

    Heb hier ook wel van genoten, een knap scenario en Chastain als actrice kan nooit verkeerd zijn.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *