The Snowman (2017) * Blu-ray review

Het is al een tijdje geleden dat we nog eens een film te zien krijgen van de Zweedse regisseur Tomas Alfredson. Zijn laatste film was Tinker Tailor Soldier Spy (2011). Nu is hij terug met The Snowman (2017), een adaptatie van de populaire roman door auteur Jo Nesbø, een prent die deze maand is uitgebracht op DVD en Blu-ray.

the_snowman_2017_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Harry Hole (Michael Fassbender) is een losbandige rechercheur, werkzaam in Oslo. Hole wordt op een zaak gezet om op zoek te gaan naar een verdwenen vrouw. Eén van de weinige aanwijzingen die Hole heeft richting de dader is een roze sjaal, gewikkeld om de nek van een sneeuwpop.

Je zou denken dat met een dergelijke talentvolle castRebecca Ferguson, Val Kilmer, Chloë Sevigny, J.K. Simmons, Charlotte Gainsbourg, James D’Arcy en Toby Jones – we echt wel een serieuze thriller voorgeschoteld krijgen. Toch is het wel wat van een tegenvaller. Het script was nochtans afkomstig van de Oscar-genomineerde Iraanse scenarist Hossein Amini. Daarnaast hebben nog twee andere scenaristen, Matthew Michael Carnahan (World War Z, The Kingdom) en Oscar-genomineerde Peter Straughan aan het script gewerkt. En of al dat talent nog niet voldoende was, hebben ze ook nog de Oscar winnende Director of Photography Dion Beebe kunnen strikken.

Michael Fassbender mag dan nog wel één van de meest talentvolle gezichten zijn in Hollywood, de filmkeuzes die hij de laatste jaren heeft gemaakt zijn niet altijd even geslaagd. Ik denk dan aan de game-adaptatie Assassin’s Creed (2016) of zelfs Alien: Covenant (2017), X-Men: Apocalypse (2016), Steve Jobs (2015) of nog The Counselor (2013). En ook deze film is een zware teleurstelling.

Oorspronkelijk was dit bedoeld als een Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio project, met Ridley Scott die betrokken zou zijn met de productie. Maar wegens vertragingen stapte DiCaprio op, eindigde Scorsese als uitvoerend producent en ook Scott verliet het project. Of het effectief een plannings-probleem was of het feit dat ze twijfels hadden met het script zullen we nooit te weten komen. Toch hebben ze een verstandige keuze gemaakt. Er zijn heel wat problemen met deze prent, los van het feit dat het misschien wel één van de saaiste serial-killer films is die ooit is gemaakt. Een ideaal middel voor mensen met slaapstoornissen. Simpel gezegd, het is een belachelijk luie film met een krankzinnig onnozel script. De pure incoherentie ervan maakt niet uit dat je halverwege in slaap dommelt.


the_snowman_2017_pic01.jpgthe_snowman_2017_pic03.jpgthe_snowman_2017_pic02.jpg
© 2017 Universal Pictures

Het probleem komt duidelijk voort uit het feit dat de productie op lossen schroeven stond, met een hoofdacteur die pas twee dagen na het verlaten van Assassin’s Creed is beginnen shooten voor deze prent. En dat voel je niet alleen, je merkt het ook op. Fassbender ziet er absoluut uitgeput uit. Lead guitarist van Radiohead, Jonny Greenwood, had zelfs muziek geschreven voor de film maar dit werd uiteindelijk niet gebruikt maar wel de muziek van Marco Beltrami. Naar verluidt zou tevens 15% van het script nooit zijn gefilmd! Dat zou in ieder geval de vele plot holes kunnen verklaren. Het verhaal is tevens zo pijnlijk traag dat sneeuwmannen in principe al lang zouden zijn ontdooid alvorens om het even welk onderzoek op gang zou komen.

Nochtans waren alle ingrediënten aanwezig voor een geslaagde Insomnia (2002)-achtige thriller, met een serial killer die een kat en muis spel speelt met een flik. Misschien niet meteen het meest originele uitgangspunt, maar dergelijke films vinden altijd wel een publiek. In dit geval niet meteen. De film heeft 35 miljoen dollar gekost en had een slordige 70 miljoen moeten opbrengen om nog maar break-even te zijn. Het bleef steken op 43 miljoen dollar.

rating


Beoordeling: 1 / 5

Recensie door op 28 maart 2018

 


*** The Snowman trailer ***

1 Comment

  1. Agnus

    Ik wil deze toch zien, gemist tijdens zijn release in de bioscoop.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *