Transformers: The Last Knight sputtert aan de box-office

Het zou wel eens kunnen dat de zwarte magie van de Transformers franchise EINDELIJK is uitgewerkt. Transformers: The Last Knight (2017) is de duurste film van de vijf met een productiebudget van 217 miljoen dollar. Maar daar waar de vorige film nog 245 miljoen dollar opbracht in de States, blijft de film steken op 112 miljoen dollar in de States. De tweede film haalde in 2009 nog 402 miljoen dollar.

transformers_the_last_knight_2017_poster01.jpg

Na 3 weken heeft de film “nog maar” 450 miljoen dollar opgebracht wereldwijd. Dit lijkt uiteraard een pak geld, en dat is het ook, was het niet dat deze prent meer dan 400 miljoen heeft gekost. Deze film had zoals de vorige prent opnieuw 1,1 miljard dollar moeten opbrengen wereldwijd, maar het ziet er naar uit dat het met moeite een half miljard zal halen. En dat is goed nieuws, want dat zou betekenen dat “de massa” eindelijk het licht heeft gezien en beseft dat deze films eigenlijk geen kloten waard zijn, en dat ze beter hun geld investeren in filmproducties die wél de moeite waard zijn.

Eigenlijk is het niet goed dat ik me zou verheugen om de financiële mislukking van een filmproductie, ook al heb ik in dit geval wel heel veel reden om opgelucht te zijn. Dit zal echter een pijnlijke zaak worden voor Paramount die echt wel een kassucces kon gebruiken. De enige film die goed scoorde in het laatste jaar was Arrival (2016) met iets meer dan 200 miljoen dollar voor een productiebudget van 47 miljoen dollar. Films als Whiskey Tango Foxtrot, Silence, Allied, Ghost in the Shell, Ben-Hur, Zoolander 2, 13 Hours waren gigantische flops, en ook Baywatch (2017), rel=”noopener” target=”_blank”>Fences (2016), Office Christmas Party, xXx: Return of Xander Cage (2016), Jack Reacher: Never Go Back (2016) en 10 Cloverfield Lane (2016) presteerden onder de verwachtingen.

Er zijn geen vaste regels wat betreft box-office. Niemand had verwacht dat The Mummy (2017) of King Arthur ging floppen of dat Get Out (2017) een box-office hit zou worden. Maar één ding is zeker, over het algemeen zal een comic book adaptatie vrij goed scoren, alsook films die bedoelt zijn voor een teenage publiek. Een comic adaptatie gericht naar een teenage publiek, zoals Spider-Man: Homecoming (2017), heeft de beste kaarten in handen voor een succesvolle bioscooprelease. Voor de rest is het koffiedik kijken.

Maar studio’s hebben blockbusters nodig om de gehele filmindustrie draaiende te houden. Veel mensen vergeten dat vaak. Een franchise als Fast & Furious zorgt ervoor dat er honderden andere filmproducties het daglicht kunnen zien, die anders nooit gefinancierd hadden kunnen worden. Ook al zullen diezelfde films het vaak moeilijk hebben om te concurreren met deze blockbusters. Maar neem de blockbusters weg, en je zal ook cinema-complexen zoals Kinepolis en UGC uit het landschap zien verdwijnen. Weg met de laser-scherpe beelden, de Imax-schermen, de comfortabele zetels en het glasheldere perfecte geluid. Maar gelukkig zijn er nog studio’s als Universal en Disney die alles draaiende houden. Hopelijk kan Warner Bros met het succes van Wonder Woman (2017) nu ook uit het dal klimmen. De toekomst zal het uitwijzen.

 


*** Transformers: The Last Knight trailer ***

2 Comments

  1. Kons

    Goed! Dat is er hopelijk geen vervolg!

    Reply
  2. Damien

    Deze was nochtans beter dan de vorige twee 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *