47 Meters Down smijt alle logica overboord

Na het succes van The Shallows (2016) kon het niet anders dat er nog meer films met haaien zouden opduiken, en binnenkort krijgen we er al twee met een min of meer gelijkaardig concept, 47 Meters Down (2017) en Open Water 3: Cage Dive (2017). Vandaag zullen we de eerste en meer overtuigende van de twee bespreken.

47_meters_down_2017_poster.jpg

Korte inhoud: De zussen Kate (Claire Holt) en Lisa (Mandy Moore) zijn klaar voor een onvergetelijke vakantie in Mexico. Wanneer zich de gelegenheid aandient om in een kooi grote witte haaien te bekijken is Kate erg enthousiast. Na enige overredingskracht gaat Lisa ook akkoord en niet veel later bevinden ze zich op de boot van Captain Taylor (Matthew Modine). Eenmaal in het water hebben ze minder dan twee uur zuurstof, en alles lijkt perfect te lopen tot de kabel van de kooi breekt.

Het is duidelijk dat 47 Meters Down net iets meer op een film lijkt dan de derde Open Water film, die meer op een verzameling van outtakes is van 47 Meters Down trekt. Hij is ook geregisseerd door Johannes Roberts die net iets meer ervaring heeft dan de Open Water regisseur Gerald Rascionato.

47 Meters Down werd gemaakt met een schamele 5 miljoen dollar, en had eigenlijk een jaar geleden moeten uitkomen onder de titel In the Deep op DVD en Video On Demand. Maar het project van Anchor Bay Entertainment en de Weinstein Company werd opgekocht door Byron Allen’s Entertainment Studios die waarschijnlijk onder impuls van The Shallows iets meer rendement zag met een bioscooprelease. De film kreeg meteen ook een nieuwe titel. Vreemd genoeg met het Europese Metriek stelsel en niet met het Brits-Amerikaans maatsysteem ook al is deze film Brits/Amerikaans. 154,2 Feet Down klonk misschien net iets té diep.

Hoe dan ook, de logica is ver zoek, want op 47 meter diep zou je wel geen 2 uur zuurstof overhouden. De duikfles waarmee de meisjes in het water gaan bestaat uit perslucht (mengeling van zuurstof en stikstof). Hoe dieper je duikt, hoe meer de lucht in de tank geperst wordt en bij elke 10 meter wordt de lucht gehalveerd. Realistisch zouden de meiden op deze diepte nog maar +/-10 minuten overhouden in hun tank. Ze zouden gezien de diepte waarschijnlijk ook te kampen hebben met een stikstof narcose die vergelijkbaar is met een dronken toestand, en eenvoudige taken moeilijk kunnen volbrengen.


47_meters_down_2017_poster01.jpg47_meters_down_2017_poster03.jpg47_meters_down_2017_poster02.jpg

47 Meters Down loopt ondertussen bij ons in de bioscoop. De film heeft in de States al een slordige 30 miljoen dollar opgebracht en kan bij deze al een succes genoemd worden gezien het lage productiebudget. De trailer vond ik wel grappig, want ze zijn maar met twee en je hebt de indruk dat ze enorm veel fatale aanvallen te verduren krijgen, waarbij ze eigenlijk al 10 keer dood hadden moeten zijn. Geniet ervan en laat ons weten wat je ervan denkt in de commentaren.

 


*** 47 Meters Down trailer ***

1 Comment

  1. Marvin

    De posters zullen beter zijn dan de film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *