Billy Lynn’s Long Halftime Walk (2016) **½ Blu-ray review

Veel bekende koppen maar Billy Lynn’s Long Halftime Walk (2016) was ons volledig onbekend. Ook scenarist Jean-Christophe Castelli had nog nooit eerder een script geschreven. Maar de film was geregisserd door Ang Lee en dus moesten we deze prent toch een kans geven.

billy_lynns_long_halftime_walk_2016_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Billy Lynn (Joe Alwyn), een 19-jarige soldaat, die samen met de rest van de Bravo Company een afgrijselijk gevecht in Irak heeft weten te overleven. Ze worden vervolgens als helden onthaald tijdens een zegetocht in de Verenigde Staten. Door middel van flashbacks, geprojecteerd gedurende de rust van een American Football-wedstrijd op Thanksgiving, wordt getoond wat er werkelijk gebeurd is met de groep in Irak.

Het verhaal is gebaseerd op waar gebeurde feiten, naar het boek van Ben Fountain, en dat kan ofwel een sterk drama opleveren of een voorspelbaar relaas. Spijtig genoeg slaagt Billy Lynn’s niet meteen om hier een geweldig drama van te maken. Het is één ding om je eigen verhaal te maken en een eigen visie op het scherm uit te werken, maar ik denk dat deze film veel te hard probeerde om emoties toe te voegen waar het niet nodig was. Om eerlijk te zijn, dit had een betere film geweest als documentaire, waar de echte helden over hun verleden spreken.

En zo waren er heel wat verkeerde keuzes gemaakt. Ik had veel liever een documentaire gezien of een 3 uur durende oorlogsfilm, in plaats van een verhakkelde prent die een verhaal probeert te vertellen aan de hand van flashbacks tussendoor een Super Bowl event. Waarom een regisseur van het kaliber van Ang Lee zich met zoiets bezighoudt is mij een mysterie. Billy Lynn’s voelt met deze techniek ook heel manipulatief, ook al waren er momenten waar je als kijker gaat meevoelen met het gebeuren. Ang Lee had beter moeten weten want hier zat een sterk verhaal tussenin het warrige script.


billy_lynns_long_halftime_walk_vin_diesel.jpgbilly_lynns_long_halftime_walk_steve_martin_joe_alwyn.jpgbilly_lynns_long_halftime_walk_makenzie_leigh_joe_alwyn.jpg
© 2016 Sony Pictures Home Entertainment

Zoals ik al zei, veel bekende namen, maar al deze acteurs hebben mini-rolletjes. Ik denk dan aan Steve Martin, Chris Tucker of Kristen Stewart. Andere acteurs zitten iets beter in hun rol zoals Vin Diesel en Makenzie Leigh. Ondanks al dat talent heb ik me ook bij momenten zwaar verveeld. De montage vond ik slecht en het uitgangspunt werkt niet als een dramafilm. Aan de andere kant zijn de vertolkingen allemaal geweldig, toch is het een middelmatige prent. Ondertussen is de film uit op DVD en Blu-ray met verwijderde scènes en making of filmpjes. Geen audio-commentaar van Ang Lee over de gehele film.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 29 juni 2017

*** Billy Lynn’s Long Halftime Walk trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *