Fences (2016) **** Blu-ray review

Ik had geen idee dat Fences (2016) gebaseerd was op een toneelstuk. Eigenlijk wist ik niet zo heel veel af van deze prent, maar damn was ik aangenaam verrast door het verhaal en uiteraard de ijzersterke vertolkingen.

fences_2016_blu-ray.jpg

Korte inhoude: Troy Maxson (Denzel Washington), een Afro-Amerikaanse ongelukkige, bittere en cynische vader, werkt bij een schoonmaakbedrijf in Pittsburgh met zijn beste vriend Jim Bono (Stephen Henderson). Eens droomde hij van een professionele honkbalcarrière, maar toen de major leagues eindelijk zwarte spelers toelieten was hij te oud. Hij probeert een goede echtgenoot te zijn van Rose (Viola Davis) en vader te zijn van Cory (Jovan Adepo), maar de verloren droom vreet nog steeds aan hem, wat ervoor zorgt dat hij een besluit neemt dat zijn familie verscheurt.

Vorige pogingen om het toneelstuk te verfilmen liepen op niks uit omdat de auteur August Wilson een Afro-Amerikaans regisseur eiste. En kijk, Denzel Washington speelde niet alleen de hoofdrol maar regisseerde ook nog eens de film. Dit was zijn derde film en gezien zijn laatste prent, The Great Debaters (2007), zowat 10 jaar geleden was, had hij vorig jaar zijn acteursregie was opgefrist met het regisseren van een aflevering van “Grey’s Anatomy”. Fences is traag, maar het is een sterke film en intelligent drama die uitblinkt met zijn dialogen en de vertolkingen van Denzel en .

De film speelt zich af in het Amerika van de jaren 50, waarin nog heel wat separatistische maatregelen de zwarte man benadelen, ook al speelt deze prent zich voornamelijk af binnenskamers of in de tuin. Het gegeven van de film is een huishoudelijke tragedie, met een vleugje symboliek en ironie in de algemene verhaallijn. Troy is een tragisch figuur. Hij groeide op met een vader die hem sloeg en weinig ouderlijke inzichten had. Hij besloot dan maar zijn thuis te verlaten op zijn 14de, en al snel kwam hij in aanraking met het gevangeniswezen. En het was net in het gevang dat hij zijn liefde voor baseball ontwikkelde, maar eenmaal uit de cel verhinderde de maatschappij hem zijn dromen na te streven (zwart en te oud). Hij probeert dan maar zijn zoon een beter leven te geven, maar dat lukt hem niet. En al evenmin slaagt hij erin te zorgen voor zijn broer Gabriel Maxson (Mykelti Williamson). En dan is er de drank en de maitresse, wat dit levensverhaal menselijk tastbaar maakt.

fences_denzel_washington_viola_davis.jpgfences_denzel_washington_russell_hornsby_stephen_henderson.jpgfences_viola_davis_jovan_adepo.jpg
© 2016 Universal Pictures International

Troy begint ook wat gek in zijn hoofd te worden en bouwt een ‘omheining’ in zijn tuin ter bescherming van de slechte demonen, en zonder het te beseffen bouwt hij tevens een ‘omheining’ rond zich en schermt hij zich af van iedereen, zelfs de personen die het dichtst bij hem staan, met name zijn vrouw en zoon. Een slechte vader met goede intenties? Dat laat ik in het midden. Het is in ieder geval één van de betere rollen van Denzel, die hier een intense en charismatische figuur neerzet. Denzel zit vol grappen, anekdotes, verhalen en lezingen. Hij gebruikt veel honkbalmetaforen om verhalen te vertellen en levenslessen te geven. Vanwege het gebrek aan locaties, en het trage tempo van de film die voornamelijk bestaat uit dialoog, is het is gemakkelijk te begrijpen waarom velen deze film saai zullen vinden. Anderen zoals mezelf zullen compleet van de kaart zijn door de verbale en poëtisch interacties tussen Denzel en Viola.

Fences is ondertussen uit op DVD en Blu-ray met heel wat extraatjes. Spijtig genoeg geen audio-commentaar van Denzel over de gehele film. Toch zeker de moeite waard om deze film te zien.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 28 juni 2017

*** Fences trailer ***

1 Comment

  1. Joris

    Nog niet gezien maar een film met Denzel Washington kan niet slecht zijn.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *