The Founder (2016) ***½ Blu-ray review

Ik heb meestal wel gemengde gevoelens bij biopics. Het personage moet al verrassend veel hebben meegemaakt om echt mijn aandacht 2 uur lang te kunnen vasthouden, en dat is bij veel biopics niet het geval. De ongeschreven regel van een biopic is dat je niet teveel afwijkt van de waar gebeurde feiten, en dat leidt af en toe tot vervelende verhaaltjes zonder grote emotionele evolutie.

the_founder_2016_blu-ray.jpg

Heel af en toe kunnen ze ook verrassend uit de hoek komen, en dat is zeker wel het geval met deze The Founder (2016) van John Lee Hancock (Saving Mr. Banks, The Blind Side).

Korte inhoud: Ray Kroc (Michael Keaton) is een mislukte deur-aan-deurverkoper van milkshakemachines. Op de rand van zijn eigen faillissement ontmoet hij de twee broers Mac (John Carroll Lynch) en Dick McDonald (Nick Offerman) die een succesvol hamburgerrestaurant runnen in het zuiden van Californië. De basis van hun succes: een revolutionair en razendsnel productieproces. De ambitieuze Ray Kroc laat de twee dromen van een enorme franchise: McDonald’s! Maar als Kroc aan boord stapt van het bedrijf komen de broers erachter dat Kroc hele andere plannen heeft met de onderneming…

The Founder brengt eigenlijk wel een fascinerend verhaal waarvan ik niet op de hoogte was. Toch denk ik dat deze prent wel een beetje kwaad bloed zal zetten want het hoofdpersonage in kwestie is niet echt een aangename kerel, en een beetje zoals in Steve Jobs (2015) zien we hoe de man van een simpel restaurant een fastfood imperium uit de grond stampt. Het schept een beeld van een man die tot alles in staat is om zijn doel te bereiken. Een goede verstandhouding met mensen en ethiek moet in vele gevallen dan even wijken voor de grote expansiedrang.

De film heeft niet echt indruk kunnen maken tijdens zijn release, maar toch zet Keaton hier een solide rol neer. Kroc is niet meteen een personage die ons zal inspireren, maar het is wel verrassend om hem bezig te zien. Fans van brutaal eerlijke biopics zullen hier van kunnen genieten. In tegenstelling tot een film als The Social Network (2010) zijn het niet de dialogen die het verhaal vooruit stuwen, of de slimme montage, en dat was het enige minpuntje. The Founder is tergend traag.


the_founder_2016_pic01.jpgthe_founder_2016_pic02.jpg
© Remain in Light

Tijdens de montage hebben ze de kans gemist om eens goed de schaar te zetten in bepaalde scènes, want dit had een nog betere film kunenn zijn. Toch is McDonald’s een referentie en heel wat mensen zullen wel interesse hebben om te weten wie de man is achter één van de grootste bedrijven op deze planeet. En ik vermoed dat McDonald’s ook wel opgezet zal zijn met dit verhaal want dit is een mooie promocampagne. De DVD en Blu-ray van The Founder is vanaf deze maand beschikbaar .

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 20 juni 2017

 


*** The Founder trailer ***

1 Comment

  1. Matti

    Ik vond dit echt wel een opmerkelijke prent en echt ontluikend om te zien dan de twee broers eigenlijk helemaal niet de ambitie hadden om dit bedrijf uit te bouwen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *