Live by Night (2016) *** Blu-ray review

Ben Affleck is niet alleen een talentvol acteur, hij is tevens een behendig scenarist en regisseur. Spijtig genoeg bleef het publiek weg van Live by Night (2016) – zijn 4de film, na Gone Baby Gone (2007), The Town (2010) en Argo (2012) – en werd het een pijnlijke financiële flop.

live_by_night_2016_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Boston, de jaren 20. Tijden waarin de alcohol rijkelijk vloeit, kogels je om de oren vliegen en iedereen zijn stempel op de wereld wil drukken. Joe Coughlin (Ben Affleck) is de jongste zoon van een prominente politieagent, die inmiddels zijn familie de rug heeft toegekeerd en zijn heil zoekt in de criminaliteit tussen de meest gevreesde gangsters van de stad. Behalve geld en aanzien kent zijn nieuwe levensstijl echter wel een keerzijde, Joe bevindt zich in een wereld waar hij niemand kan vertrouwen en waarbij hij een vroege dood op de koop toe moet nemen.

Ook al ben ik wel een fan van de sfeer en het karakter van een film noir, vond ik deze niet geheel overtuigend. Je moest er wel je concentratie bij houden en van alle expositie kreeg je al snel zware oogleden. Een ingewikkeld plot is wel kenmerkend voor het genre, en dat hoeft niet altijd slecht te zijn. Integendeel zelfs, denk maar aan het schitterende Chinatown (1974) of nog L.A. Confidential (1997). Wanneer het verhaal goed in mekaar steekt en de karakters interessant genoeg, dan is er geen beter genre die corruptie bloot kan leggen met flair en stijl.

De film is gebaseerd op de roman van Dennis Lehane (Shutter Island, Mystic River, The Drop, Gone Baby Gone), en met de voice-over heeft het een beetje een Shawshank Redemption feel, en ondanks de interessante invalshoek is het uiteindelijk Affleck die niet kwam opdagen voor deze intrige. Gelukkig heeft hij zich wel omringd door klasbakken van acteurs. In deze maffia-oorlog tussen de Ieren en de Italianen heeft hij een affaire met Emma Gould (Sienna Miller), de vrouw van de Ierse maffia-baas, die hier vrijwel onherkenbaar is. Coughlin wordt bijgestaan door zijn rechterhand Deon, die dan weer gespeeld wordt door Chris Messina.

Affleck weet zeker wel hoe hij acteurs moet regisseren. We hebben dan ook fantastische vertolkingen van Chris Cooper, Brendan Gleeson, Elle Fanning en Zoe Saldana, zelfs de R&B zanger Miguel zette een goede vertolking neer. Maar diegene die de show steelt is toch wel Matthew Maher als een racistische gangster. En ik moet toegeven dat bepaalde actie-scènes wel sterk in beeld zijn gebracht. Affleck weet best wel waar hij zijn camera moet zetten en een actie-sequentie moet verknippen.


live_by_night_2016_blu-ray_pic01.jpglive_by_night_2016_blu-ray_pic02.jpglive_by_night_2016_blu-ray_pic03.jpg
live_by_night_2016_blu-ray_pic04.jpglive_by_night_2016_blu-ray_pic05.jpglive_by_night_2016_blu-ray_pic06.jpg
© Warner Bros

Affleck’s script probeert iets over Amerika te vertellen, en probeert hopeloos op de kar te springen van de gangster films van Francis Ford Coppola, Brian De Palma en Martin Scorsese, ook al is het allemaal wel iets meer slaapverwekkend en slaagt ‘Sadfleck’ er niet in om de film naar een hoger adrenaline niveau te tillen. Visueel zitten er wel een aantal knappe shots in, te danken aan cinematograaf Robert Richardson, zoals een dood-scène waarin bloed in een cocktailglas loopt, maar op dat punt is het voornamelijk window dressing. Het is raar om te zeggen, maar had Affleck zijn rol weggeven aan een Tom Hardy of een Frank Grillo, dan ben ik er zeker van dat het een betere prent had opgeleverd.

De DVD en Blu-ray van Live By Night is ondertussen beschikbaar met audio-commentaar van de regisseur en een resem making of filmpjes en deleted scenes. Het is geen slechte film, en de meeste van de vertolkingen zijn geweldig, maar je verwacht gewoon meer van deze talenten voor en achter de camera. Het voelt allemaal net iets te vlak en het voelt nooit aan dat het zijn eigen stijl heeft kunnen overstijgen. Geen slechte film, maar ook niet fantastisch goed.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 7 juni 2017

 


*** Live By Night trailer ***

1 Comment

  1. Matti

    Ik vond dit belange nog zo geen slechte film. Ja het is misschien niet van het kaliber van een Godfather, maar ik heb er wel van genoten. Maar van alle Affleck films is deze toch wel de mindere van de 4.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *