The 9th Life of Louis Drax (2016) *** DVD review

Aangetrokken door de trefwoorden ‘mysterie’ en ‘thriller’ besloot ik het voor mij onbekende The 9th Life of Louis Drax (2016) een kans te geven. In Nederland werd deze film in november 2016 uitgebracht, België moet het stellen met een direct-to-dvd release. Toch zitten er tussen deze films vaak interessante pareltjes en ook deze prent heeft zijn interessante momenten hoewel er na het bekijken toch een beetje het gevoel overheerst dat hier meer had ingezeten.

the_9th_life_of_louis_drax_2016_dvd.jpg

Korte inhoud: Louis Drax (Aiden Longworth) is een jongetje dat al verscheidene keren door het oog van de naald is gekropen. Maar voedselvergiftigingen, kinderziektes, giftige spinnenbeten of een elektrocutie hebben de jongen tot nu toe niet klein gekregen. Wanneer Louis op zijn negende verjaardag tijdens een picknick met zijn ouders van een klif valt, lijkt zijn laatste en negende leven – naar analogie met de negen levens van een kat – voorbij te zijn.

Louis belandt in een coma waarvan de dokters niet weten of hij er ooit nog uit zal ontwaken. Zijn moeder Natalie (Sarah Gadon) waakt aan Louis’ ziektebed, terwijl zijn vader Peter Drax (Aaron Paul) spoorloos verdwenen lijkt te zijn. De speurders vermoeden dat Peter, gescheiden van zijn moeder, Louis een klein duwtje heeft gegeven zodat de jongen zijn evenwicht verloor en van de rots viel.

Dokter Allan Pascal (Jamie Dornan) is specialist in comateuze toestanden bij kinderen en neemt de zaak van Louis ter harte. Op een dag recht Louis zich plots op in zijn bed waarna de jongen terug neerzijgt en opnieuw in zijn comateuze toestand beland. Dokter Pascal is geïntrigeerd door Louis en bijt zich vast in de zaak. Ondertussen ontstaat een nauwe band tussen Natalie en de dokter. Samen met rechercheur Dalton (Molly Parker) leert dokter Pascal ook meer over het verleden van de Drax-familie.

Het grootste probleem met The 9th Life of Louis Drax is dat de film niet goed weet in welk genre hij nu precies wil thuishoren. De makers gebruiken elementen van bovennatuurlijke films, horror, thriller, mysterie, drama en zelfs romantiek en komedie en klutsen alles samen tot een onsamenhangend en verwarrend geheel. Beter was geweest om resoluut voor één genre te kiezen om het geheel consistenter te maken.

Nochtans is de Franse regisseur Alexandre Aja vooral thuis in één welbepaald genre, namelijk de horrorfilm. Met Haute Tension, de remake van The Hills Have Eyes, Mirrors en Horns heeft Aja zijn sporen voornamelijk verdiend in horrorfilms. Zijn hand kan je duidelijk zien als dokter Pascal in het ziekenhuis hallucinaties krijgt over een in zeewier gehuld monster. Aja is geen topregisseur maar deze scènes werken wel. De rest van de film is naar Aja’s normen behoorlijk ingetogen en bloedeloos.


the_9th_life_of_louis_drax_2016_pic01.jpgthe_9th_life_of_louis_drax_2016_pic02.jpgthe_9th_life_of_louis_drax_2016_pic03.jpg
© Entertainment One Benelux

Vooral het script van Max Minghella rammelt af en toe en zit niet altijd even logisch in elkaar. Het is echter de eerste keer dat de zoon van de betreurde regisseur Anthony Minghella een scenario schrijft, dus enige beginnersfouten kunnen we de 32-jarige Minghella nog wel vergeven. Hij baseerde zijn script overigens op een boek van Liz Jensen wiens werk in Groot-Brittannië al verschillende malen genomineerd werd voor literaire prijzen.

Het titelpersonage is meteen ook het meest interessante personage en de humor van Louis Drax komt vooral tot uiting in zijn conversaties met zijn psychiater Michael Perez (Olivier Platt). Louis toont zich in deze scènes een droge observator en accepteert zijn fatale lot met de nodige humor. Jamie Dornan komt minder uit de verf als de ietwat kleurloze dokter Pascal die meer aandacht heeft voor Louis’ moeder dan voor zijn patiënt. Fans van “Breaking Bad” moeten zich tevreden stellen met weinig screentijd van Aaron Paul als Louis’ vader. Enkel Olivier Platt en veterane Barbara Hershey als Louis’ oma weten hun bijrol wat kleur mee te geven.

The 9th Life of Louis Drax is door zijn onderwerp en brutale hoofdpersonage een verfrissende film, die echter genekt wordt door een rommelig scenario. Het predicaat ‘spannende thriller’ op het hoesje is een beetje overdreven, eerder is dit een magisch-realistische film. Toch weet de film de aandacht van de kijker vast te houden door de knappe droombeelden en sfeersetting van Aja en de dromerige muziek van Patrick Watson. De dvd ligt inmiddels in de winkelrekken.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 31 mei 2017

 


*** The 9th Life of Louis Drax trailer ***

1 Comment

  1. Maarten

    De eerste misser van Alexandre Aja. Vond het echt wel teleurstellend. Horrorfilms zijn toch meer zijn ding dan fantasy drama.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *