Before I Wake (2016) *** Blu-ray review

Hoewel de opnames van deze Before I Wake (2016) reeds in 2013 afgerond werden, duurde het door financiële problemen van maatschappij Relativity Studios tot vorig jaar eer de film uitkwam. Meevaller voor de makers van Before I Wake is dat de jonge hoofdrolspeler Jacob Tremblay ondertussen bekendheid verwierf door zijn vertolking in de verfilming van Emma Donoghues bestseller Room. Before I Wake is een atypische horrorfilm die vooral mikt op het verhaal, de sfeer en de vertolkingen en zich daardoor positief onderscheidt.

before_i_wake_2016_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Na de tragische dood van hun zoontje Tate (Hunter Wenzel) die in bad verdronken is, proberen Jessie (Kate Bosworth) en Mark (Thomas Jane) verder te gaan met hun leven. Om de plots ontstane leegte in hun leven op te vullen, besluiten ze een kind te adopteren. Dit wordt Cody (Jacob Tremblay), een jongen die al enkele pleegouders heeft gehad en nadat zijn vorige pleegvader in de psychiatrie is beland, op zoek is naar een nieuwe thuis.

Reeds de eerste dagen dat Cody bij Mark en Jessie is, gebeuren er vreemde dingen. Wanneer Cody slaapt, zien Mark en Jessie Tate verschijnen, die plots weer verdwijnt wanneer Cody wakker wordt. De ouders zijn door sociaal werkster Nathalie (Annabeth Gish) gewaarschuwd dat Cody lijdt aan een ernstige vorm van insomnia, maar er lijkt toch veel meer aan de hand.

Mark en Jessie beseffen dat Cody’s dromen echt gebeuren wanneer hij slaapt. Zijn vredige dromen waarin zijn verbeelding zich manifesteert, maar dus ook zijn nachtmerries waarin zijn diepste angsten naar de oppervlakte komen. Met gevaar op eigen leven proberen Mark en Jessie Cody’s dromen te stoppen.

Qua thematiek biedt Before I Wake niets nieuws toe aan het genre. Naast het bezeten huis, moet de creepy kid een van de dankbaarste onderwerpen in de horrorfilm zijn. Want dat er iets aan de hand is met Cody is al duidelijk van bij de beginscène waarin zijn toenmalige pleegvader een pistool op de jongen zijn hoofd richt. Even snel wordt duidelijk dat er iets gebeurd is in het verleden van de jongen waardoor hij getraumatiseerd is geraakt.

Before I Wake onderscheidt zich van andere horrorfilms door de uitwerking. Er wordt niet gewerkt met enkel gratuite schrikscènes, maar de makers hebben ook aandacht voor de uitwerking van de personages en het scenario. Mark en Jessie worden voorgesteld als een koppel dat een tragische gebeurtenis heeft moeten verwerken, maar na een periode van rouw vastbesloten zijn om nog iets van hun leven te maken, elk op hun eigen manier.

before_i_wake_2016_pic01.jpgbefore_i_wake_2016_pic02.jpgbefore_i_wake_2016_pic03.jpg
Foto’s van James Bridges © 2016 Remain in Light

De voorgeschiedenis van Cody blijft lange tijd onbekend en wordt met mondjesmaat prijsgegeven waardoor het ongemakkelijke gevoel dat je krijgt bij Cody zo lang mogelijk wordt gerekt. Toch een pluim voor de jonge Jacob Tremblay die Cody op een bijzonder effectieve manier speelt. Je weet dat er iets mis is met de jongen, maar Tremblay houdt het personage van Cody sympathiek.

Kate Bosworth en Thomas Jane spelen ingetogen en je voelt hun verdriet na de dood van hun zoon Tate, maar tegelijkertijd ook de vastberadenheid om een pleegkind nog een fijne toekomst te bieden. Bosworth en Jane zijn misschien niet de bekendste acteurs maar dit komt de film enkel ten goede en houdt de focus op het verhaal. In Before I Wake wordt veel beter geacteerd dan in de meeste films in dit genre.

Regisseur is Mike Flanagan die met Hush, Oculus en Absentia behoorlijk wat ervaring heeft in het horrorgenre. Flanagan schreef samen met Jeff Howard ook het scenario. Flanagan biedt de trouwe horrorfan de obligate schrikscènes maar naast de vorm waakt hij ook over de inhoud. Before I Wake is een vrij trage horrorfilm die zijn tijd neemt om de situatie te ontplooien, maar dat maakt de film net zo interessant. Daardoor kan je de film misschien wel beter bestempelen als een bovennatuurlijk drama dan als een pure horrorfilm.

Before I Wake is inmiddels verkrijgbaar op dvd en blu-ray. Helaas staan er geen extra’s op het schijfje.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 4 april 2017

*** Before I Wake trailer ***

1 Comment

  1. Fabian

    Ik zal niet zeggen dat het een vervelende film was, maar echt spannend was het ook niet.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *