Inferno (2016) **½ Blu-ray review

Na The Da Vinci Code (2006) en Angels & Demons (2009) was de vraag niet of maar wanneer de volgende film rond professor kunstgeschiedenis Robert Langdon in de bioscoopzalen zou verschijnen. Bleek het vierde boek ‘The Lost Symbol’ een te moeilijke productiegeschiedenis te hebben, dan schreef Dan Brown met Inferno weer een ouderwetse Langdon die na het tegenvallende Angels & Demons weer wat meer pit krijgt waardoor Inferno (2016) een actiefilm wordt die brengt wat hij belooft.

inferno_2016_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Robert Langdon (Tom Hanks) wordt wakker in een Italiaans ziekenhuis in Firenze. Hij weet niet wie hij is, laat staan waar hij is of wat er is gebeurd. Feit is wel dat Langdon iets moet weten aangezien hij verschillende keren ondervraagd wordt over wat er gebeurd is. Verpleegster Sienna Brooks (Felicity Jones) kan alleen vertellen dat Langdon beschoten is. Nadat een schietgrage Italiaanse agente bij Langdon op bezoek komt, neemt hij samen met Brooks de benen.

De twee ontdekken dat de excentrieke miljardair Bernard Zobrist (Ben Foster) een gevaarlijk virus wil loslaten op de mensheid om het probleem van overbevolking op te lossen. Zobrist heeft een ondergrondse firma ingehuurd die zijn plan in werking zet wanneer hem iets overkomt. Langdon en Brooks zijn de enigen die het krankzinnige idee van Zobrist kunnen stoppen. Daarbij worden ze achterna gezeten door allerhande instanties en ongure types. Een race tegen de tijd begint.

Waarom een succesformule veranderen als het werkt? Dat moet ook Columbia Pictures gedacht hebben voor dit derde deel in de filmreeks rond Robert Langdon. Naast Tom Hanks staat ook regisseur Ron Howard weer aan het roer. Langdon krijgt ook in Inferno het gezelschap van een bevallige jonge dame die hem bij staat om allerhande puzzels en codes in beroemde (kunst)geschiedenis te kraken. Deze keer staat het gelijknamige boek van de bekende kunstenaar Dante Alighieri centraal.

En bleek Angels & Demons na het succes van The Da Vinci Code een tegenvaller, dan knoopt Inferno terug aan met het spannend speurwerk uit de eerste film. Inferno biedt een boeiende zoektocht om het plan van een meestercrimineel tijdig te stoppen. Hier en daar vervalt het scenario van ervaren rot David Koepp (Indiana Jones) in onwaarschijnlijkheden en toevalligheden maar als je hier niet te veel bij stil staat, zal je je niet vervelen.

Tom Hanks kruipt weer in de rol van de geleerde professor Langdon, een autoriteit in het vakgebied van de symboliek. De ervaren professional Hanks kwijt zich uitstekend van zijn taak, maar soms overvalt je wel de vraag of Hanks niet te oud aan het worden is voor dergelijke actierollen. Jeugdig tegengewicht krijgt hij van de Britse Felicity Jones die na haar rol in Rogue One definitief aan het doorbreken lijkt.


inferno_2016_blu-ray_pic03.jpginferno_2016_blu-ray_pic01.jpginferno_2016_blu-ray_pic02.jpg
© Sony Pictures Releasing

Zoals gezegd mag je je niet al te veel focussen op het verhaal dat bol staat van de onwaarschijnlijkheden, toevalligheden en losse eindjes. Zo vraagt de figuur van Bertrand Zobrist alleen al één grote suspension of disbelief van de kijker. Jammer is ook dat hoewel het verhaal zich afspeelt in Firenze we weinig meekrijgen over de boeiende geschiedenis van deze stad. Hier had iets meer mee gedaan kunnen worden.

Wat mij nog bijblijft na het lezen van het boek is de slotscène in de catacomben van een cultureel centrum. Ik heb me altijd afgevraagd hoe deze scène zich naar het witte doek zou vertalen en ik moet zeggen dat deze scène visueel helemaal is geworden hoe ik het me had voorgesteld. Op dat vlak stelt Inferno niet teleur en visueel is deze scène me zeker bijgebleven.

Inferno is een film die aflevert wat hij belooft en waarvoor hij gemaakt is: spectaculaire actiescènes afgewisseld met boeiend denk- en speurwerk met een historische inslag. Niet meer maar ook niet minder. De dvd en blu ray van Inferno zijn inmiddels beschikbaar. Daarop verwijderde scènes en extra over o.a. regisseur Ron Howard en personages Robert Langdon, Sienna Brooks en Bertrand Zobrist.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 28 maart 2017

***Related Posts***
28/12/2016: Top 10 Beste en Slechtste Films van 2016
10/05/2016: Tom Hanks in Inferno
06/01/2010: Top 10 Best & Worst Movies of 2009
14/05/2009: Angels & Demons filmbespreking
22/04/2009: Na Angels & Demons komt The Lost Symbol
02/11/2008: Eerste beelden Angels & Demons
18/01/2007: Na Angels & Demons komt The Lost Symbol
22/04/2007: Top 10 box-office succes van 2006
30/11/2006: Angels & Demons, The Da Vinci Code sequel
18/05/2006: The Da Vinci Code filmbespreking
17/12/2005: Eerste beelden The Da Vinci Code
18/03/2005: Een promotiestunt van The Da Vinci Code?

*** Inferno trailer ***

2 Comments

  1. Marvin

    Ik vond de eerste twee films nog best te doen, maar deze was gewoon slaapverwekkend. Ik had het boek niet gelezen, maar was gewoon standaard en doorzichtig Dan Brown materiaal, met behoorlijk wat voorspelbare wendingen.

    Reply
  2. Renyer

    Ik heb net het boek uitgelezen en dan deze Inferno op DVD gezien. Dan kan je je natuurlijk alleen maar gaan ergeren omdat er veel zaken niet overeenkomen en een compleet ander einde in de film zit.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *