Warner Bros is klaar voor The Matrix remake

Het is niet dat we verrast waren te vernemen dat Warner Bros plannen heeft om The Matrix (1999) in een nieuw kleedje te steken met een remake of reboot. Op dit ogenblik zouden de Wachowski broers niet betrokken zijn bij het project. De oorspronkelijke trilogie bracht zomaar eventjes 1,6 miljard dollar op.


the_matrix_1999.jpg

The Matrix (1999) © Warner Bros.

Heeft deze film nood aan een remake? Neen, maar gezien Hollywood liever investeert in “vaste waarden” in plaats van in originele scripts, zullen in de nabije toekomst nog heel wat heilige huisjes slopen. Ironisch genoeg heeft het hen niet altijd windeieren gelegd. Laat ik er even wat cijfers bijsleuren. Paramount Pictures (Mission Impossible, Star Trek, Transformers) heeft vorig jaar een verlies geleden van 450 miljoen dollar en stuurde zijn CEO Brad Grey de laan in. De man had 12 jaar dienst bij Paramount en stond nog in contract met hen. Het verlies was echter te groot om er naast te kijken, en dit was hoofdzakelijk te danken aan flops als Zoolander 2 (2016) en Ben Hur (2016).

Ook Sony zit in minder goede papieren na hun gigantische Ghostbusters (2016) remake flop. En de meeste studio’s hebben nu ook nog eens af te rekenen met de concurrentie van Netflix en Amazon die home cinema echt wel sterk commercialiseren. Geen wonder dat de bioscoopcijfers in vrije val zijn. De volgende Martin Scorsese film The Irishman (2018) met Robert De Niro, Joe Pesci, Al Pacino, Harvey Keitel en Bobby Cannavale, werd zelf van Paramount naar Netflix gebracht, die met zijn 94 miljoen abonnees nu echt wel een player is geworden in Hollywood. De film gaat over Frank “The Irishman” Sheeran, een maffia baas die Jummy Hoffa zou hebben omgebracht. Naar verluidt zou Paramount geen risico willen nemen met een maffiafilm van 100 miljoen. En zo gaat “cinema” beetje per beetje verloren aan een studio-systeem die de voorkeur geeft aan franchisen in plaats van nu en dan risico’s te nemen met originele projecten.


the_matrix_reloaded_2003_poster01.jpgthe_matrix_reloaded_2003_poster02.jpgthe_matrix_reloaded_2003_poster03.jpg

Wat met The Matrix? Wel, niemand zat hier op te wachten, maar dat belet niet dat het een geniale film kan worden. Dat is nu eenmaal de magie van de cinema: ‘you never know’. Er zijn reboots die uiteindelijk geen slechte films zijn geworden. Denk maar aan de Batman films. Momenteel is er nog geen regisseur aangesproken om de film te leiden, maar mochten ze iemand kunnen vinden van het kaliber van een Christopher Nolan dan is alles mogelijk. De eerste film was een klein meesterwerkje, maar The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions waren crappy films, dus ben ik wel benieuwd hoe ze deze franchise zullen aanpakken.

2 Comments

  1. Sander

    Dit menen ze niet !?!

    Reply
  2. johan

    Zouden ze ditmaal een hoofdacteur casten die wel kan acteren? 🙂
    Als Ghost In The Shell een succes wordt zou Rupert Sanders een logische keuze zijn voor regiseur. The Matrix speelde tenslotte meeraals leentjebuur bij de Ghost In The Shell anime.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *