De Link Tax en andere absurde EU copyright regels klaar om gestemd te worden

Het is niet onze gewoonte om via De FilmBlog aan politiek te doen, maar binnenkort wordt er in het Europees Parlement een wet gestemd die misschien wel het einde kan inluiden van heel wat onafhankelijke internetsites, en mogelijks ook heel wat filmblogs. Het is een wet die misschien met goede bedoelingen werd opgesteld maar compleet de link mist met wat er on-line leeft. Het Europees Parlement behandelt de ontwerp-wet voor het ogenblik en mikt op een stemming ergens deze zomer. Nadien moet er ook nog onderhandeld worden tussen het EP en de lidstaten.

copyright_sign.jpg

De Commissie heeft zitten werken op een ‘Copyright in the Digital Single Market Directive’ (lees hier de tekst), een nobele bedoeling om auteurs een grotere bescherming te geven. En daar is op zich niets verkeerd mee. Maar het zijn vaak regels die meer schade zullen toebrengen aan de vrije nieuwsverspreiding, dan dat het “de auteurs” op lange termijn ten goede zal komen. Het zal tevens desastreuze economische gevolgen met zich meebrengen, en dit terwijl Europa snakt naar een heropleving van de economie. Lees er alles over op SaveTheLink.org.

In de States bestaat er een Fair Use wet, die het mogelijk maakt om werken – waarop beperkt auteursrecht geclaimd wordt – toch onder bepaalde voorwaarden te mogen gebruiken. Voor bloggers, en met name filmbloggers, is dit wel een manier om te kunnen functioneren. Wij hebben geen budgetten om een image-databank samen te stellen of nog om reporters naar de States te sturen om foto’s te maken van acteurs en actrices. Anderzijds is het vaak onmogelijk om de auteur van een foto te achterhalen, en mochten we deze al weten te vinden, moeten we alsnog zijn contactgegevens opsporen en hopen dat hij op een redelijke termijn ons van antwoord kan dienen of we al dan niet zijn foto mogen gebruiken. Het huidige Citaatrecht is een grijze zone waar advocaten met minder goede bedoelingen momenteel munt uit slaan. Een ‘Fair Use’ wetgeving zou het voortbestaan van heel wat onafhankelijke sites in stand kunnen houden en dus zijn we voorstander voor een dergelijke wetgeving op Europees vlak.


copyright,wetgeving

Maar Europa gaat zelfs nog meer de andere richting in, met absurde nieuwe regels zoals een soort LINK TAX, waarbij het linken naar een andere site met een snippet van wat tekst al reden kan zijn voor een auteursrechten schending, los van de aard van het artikel. Nog meer absurd en zelfs op het randje van de inperking van de vrije meningsuiting, is artikel 13 die internet providers zal aanzetten op trackers te gebruiken om zo materiaal te gaan blokkeren waarop een auteursclaim aan verbonden is. Dit staat opnieuw los van de context waarin de text/afbeelding/video werd gebruikt. Het gevolg is dat bijvoorbeeld meer Nederlandse sites zullen verdwijnen en corporate sites meer macht zullen krijgen. En wat betreft filmbloggers … wel, de Amerikaanse versies zullen Europa wel veroveren. En gewone gebruikers die niet beschikken over een internetsite zullen vroeg of laat ook geviseerd kunnen worden, met claims voor het gebruik van fotomateriaal op hun Facebook bijvoorbeeld. Ja, er is nood aan een Fair Use wetgeving, in plaats van nog meer beperkingen op de vrije meningsuiting en vrije berichtgeving op internet.

Deel dit bericht met zoveel mogelijk mensen (u heeft hiervoor van ons de toelating 😉 … ) want weinig mensen zijn vaak op de hoogte van wat er zich allemaal afspeelt op Europees niveau, ook al kan de impact dramatisch zijn.

3 Comments

  1. Agnus

    En wanneer stapt België uit de EU?? #Bexit

    Reply
  2. Cedric

    En dan inderdaad verwonderd zijn dat landen zich van de EU willen wegtrekken.

    Reply
  3. Gidsjoris

    De betutteling van Europa kent geen grenzen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *