The Sleepwalker (2014) ** DVD review

“Een ingenieuze en angstaanjagende thriller” prijkt er op het dvd-hoesje van The Sleepwalker (2014). Nu is ingenieus een woord dat mij altijd aanspreekt in het thrillergenre want een beetje originaliteit en nieuwe wind kan dit genre best gebruiken. Platgetreden paden betreden verrast het publiek immers niet. Maar goed, terug naar The Sleepwalker. Waarom deze film die uitkwam in 2014 nu pas een dvd-release heeft gekregen, vermeldt het hoesje niet. Misschien dan toch niet echt zo ingenieus dan de persjongens ons willen doen geloven?

the_sleepwalker_2015_poster.jpg

Korte inhoud: Kaia (Gitte Witt) en Andrew (Christopher Abbott) zijn schijnbaar gelukkig getrouwd en zijn na de dood van Kaia’s vader bezig met het opknappen van haar ouderlijk huis in de bossen van Massachusetts. Kaia’s vader was architect en huurde nog voor zijn dood Andrew in om zijn huis te renoveren. Hoewel het werk met zijn tweeën niet snel vordert, brengt de zware arbeid het koppel wel dichter bij elkaar.

Middenin de nacht wordt Kaia plots gebeld door haar zuster Christine (Stephanie Ellis) die gestrand is in het station van het dorp en vraagt of Kaia haar komt ophalen. Christine kondigt vol trots aan dat ze in blijde verwachting is en bovendien ook nog eens verloofd is. Tot grote verbazing van Kaia want Christine staat niet bekend voor haar stabiele relaties. De volgende morgen krijgen de drie het gezelschap van Ira (Brady Corbet), Christines verloofde, die zijn aanstaande komt ophalen.

Christine besluit op eigen houtje om enkele dagen bij haar zus te blijven logeren. De andere drie zijn niet zo happig om dit nieuws te horen, maar omdat ze denken dat dit Christine goed zal doen, stemmen ze na enig aarzelen toch in met het plan. Na enkele vlekkeloze dagen ontstaan er toch spanningen en wanneer Christine in het midden van de nacht plots spoorloos verdwijnt, wordt het Ira en Andrew duidelijk dat de zussen niet helemaal eerlijk zijn geweest.

The Sleepwalker is een film die het vooral moet hebben van de onderlinge relaties van de personages. De komst van Christine en Ira zet de relatie tussen Kaia en Andrew helemaal op zijn kop. Jammer is dat geen van de personages echt sympathiek overkomt waardoor het moeilijker wordt om met hen mee te leven. Kaia en Christine zijn gehavende personages die iets verbergen uit hun verleden en niet helemaal eerlijk zijn tegenover hun partners. Hoe heeft Kaia bijvoorbeeld haar brandwonden opgelopen? Maar ook Andrew en Ira zijn niet helemaal te vertrouwen. En de manier waarop Kaia en Ira met elkaar omgaan is ook niet helemaal koosjer.

Wat mij echter het meeste tegenviel aan The Sleepwalker is dat regisseur Mona Fastvold de spanning gedurende de film zorgvuldig opbouwt om dan de film te laten eindigen met een weinigzeggend eind (om het woord sisser niet te gebruiken). Dat Christine niet helemaal stabiel is, heb je als kijker meteen door als ze in het holst van de nacht haar zus optrommelt om haar te komen halen aan het station, maar wat zit er echt achter haar plotse verdwijning?

Vervolgens verzandt de film in lange conversaties die nergens lijken over te gaan of lijken naartoe te leiden. Er worden hier en daar wat ballonnetjes opgelaten over het verleden van de personages. Zo blijkt Andrew in de gevangenis te hebben gezeten voor het slaan van een vorige vriendin. Hier wordt later in de film nog wel iets mee gedaan, maar het lijkt er allemaal een beetje bij gesleurd omdat de makers het noorden kwijt lijken te zijn.

the_sleepwalker_2015_pic01.jpgthe_sleepwalker_2015_pic02.jpgthe_sleepwalker_2015_pic03.jpg
© Remain In Light

Toch zijn er ook wel enkele pluspunten aan The Sleepwalker, de film heeft tenslotte toch een nominatie voor de Grote Juryprijs op het Sundance Filmfestival gekregen. Met name de muziek werkt heel goed bij de sfeer van deze film. The Sleepwalker lijkt, zeker ook qua decor, geïnspireerd te zijn door ‘Twin Peaks’ en dan is het slotnummer ‘Take Everything Back’ van de Noorse Marit Larsen een mooi eerbetoon aan de stem van Julee Cruise.

The Sleepwalker is een co-productie tussen de Verenigde Staten en Noorwegen en is het regiedebuut van de Noorse Mona Fastvold. Ze is getrouwd met Sondre Lerche die de muziek schreef voor deze film. Het scenario schreef Fastvold dan weer samen met Brady Corbet die Ira speelt. Een redelijk kleinschalig project dus en dat merk je ook aan het productiebudget van 1,1 miljoen dollar.

Al bij al is The Sleepwalker een thriller met een vrij laag tempo die niet voor de verhoopte antwoorden zorgt op het einde. De film is echter mooi in beeld gebracht, de acteerprestaties zijn meer dan degelijk en vooral de muziek is uitstekend. Maar een “ingenieuze en angstaanjagende thriller” is een beetje teveel van het goede, ‘intrigerend’ zou een betere omschrijving zijn. De dvd van The Sleepwalker is reeds verkrijgbaar en bevat helaas geen extra’s.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 20 februari 2017

*** The Sleepwalker trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *