The Great Wall (2016) ** Blu-ray review

Het gebeurt niet vaak dat een film bij ons een maand vroeger uitkomt dan in de States, waar dat was het geval met The Great Wall (2016), iets wat bij ons niet echt in de smaak viel en wij hier ook niet echt veel tijd aan gespendeerd hebben. Maar ook nadien in de States was het een zware teleurstelling. Groot budget + Hollywood ster, staat meestal gelijk aan een box-office hit … los van het feit of de film in kwestie een zwakke bedoening is. Tegenwoordig is dat geen garantie meer, kijk naar King Arthur: Legend of the Sword (2017).

The Great Wall,Matt Damon,Pedro Pascal,47 Ronin,Yimou Zhang,The Flowers of War

Korte inhoud: William (Matt Damon), een Europese huursoldaat, is samen met zijn kameraad Tovar (Pedro Pascal) op zoek naar een krachtig wapen als ze plots gevangen genomen worden door het Chinese leger. Niet veel later raken ze verzeild in een oorlog tegen monsters die het bestaan van China bedreigen. William moet kiezen tussen zich in de strijd mengen, of zijn oorspronkelijke zoektocht voort te zetten.

Het probleem met de film is dat het overloopt van de visuele effecten en bij momenten deed het me wat denken aan die andere draak van een film, met name 47 Ronin (2014). Het is gelukkig met iets beter acteerwerk en niet onaardige choreografieën, wat dan weer te danken is aan regisseur Yimou Zhang (Hero, House of Flying Daggers). Dankzij de regisseur én acteur Matt Damon is het ook meteen de duurste Chinese film ooit geworden met een budget van 150 miljoen dollar.

Vijf jaar gelden had Zhang The Flowers of War (2011) geregisseerd met Christian Bale in de hoofdrol (poster), en deze film had ook al 95 miljoen dollar gekost. De regisseur heeft dus de smaak te pakken gekregen, ook al worden de films nauwelijks bekeken buiten China. Anderzijds kan de box-office in China al kunnen oplopen tot een half miljard dollar, dus kunnen ze wel rendabel zijn. Het is niet eenvoudig cijfers te pakken krijgen, maar naar verluidt zou The Great Wall al 170 miljoen dollar opgebracht in China, en dit weekend is Amerika aan de beurt.

Er was wel wat kritiek op de film. Actrice Constance Wu, die geregeld eens haar ongezouten mening geeft, was niet te spreken over een film met Chinees monument die werd gespeeld door een Amerikaan. Dat Wu niet gecast was in de film zal ook wel iets te maken hebben met haar uitval. Anderzijds kwamen de Chinese acteurs die wél waren gecast in de verdediging, door te zeggen dat van de 5 helden in de film, 4 van Chinese afkomst waren. Er kwam ook veel kritiek van Amerikaanse journalisten op twitter die de term “whitewashing” weer noodgedwongen in de mond moesten nemen, ook al had geen enkele van hen reeds de film gezien.

the_great_wall_2016_matt_damon.jpgthe_great_wall_2016_pedro_pascal.jpgthe_great_wall_2016_willem_dafoe.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment

Ikzelf was er ook niet helemaal weg van. Het verhaal is ook zo onnozel. Een oud Chinees elite leger wordt afgeslacht en een Amerikaanse rebel met een occasioneel Iers accent, komt hen helpen en leert hen gebruik te maken van de pijl en boog. Gewapend met gigantische zwaarden en vuurpijl-granaten of gewoon met vrouwen met puntige stokken die ze over de muur smijten. En als vrouwen niet gebruikt worden als wegwerp-producten, moeten ze dienst doen als een potentieel liefdesbelang. Er is ook nog een ‘einde van de wereld’ concept met stoute wezens die doorheen de muur willen breken, en daar slagen ze in omdat niemand het nodig vond om de muur te checken voor tunnels en dergelijke. Gelukkig is er ook nog een koningin met een magneet die gedood kan worden om zo alle aanvallen te stoppen.

Volgende week komt de DVD en Blu-ray van The Great Wall uit, op 31 mei 2017. Daarop vinden jullie deleted en extended scenes en een hele zooi making of filmpjes.

rating

Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 25 mei 2017

*** The Great Wall trailer ***

2 Comments

  1. Timoe

    Ziet er ferm fake uit

    Reply
  2. Kris

    Echt wel een slechte film :/

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *