Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016) *** Blu-ray review

Visueel is Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016) een prachtige film die zeker niet moet onderdoen voor de andere visuele spektakels van regisseur Tim Burton. Inhoudelijk heeft het dan weer niet veel te bieden en is het allesbehalve één van de betere van zijn films.

miss_peregrines_home_for_peculiar_children_2016_blu-ray.png

Korte inhoud: Tiener Jake Portman (Asa Butterfield) volgt aanwijzingen, die hem naar een geheimzinnig eiland leiden. Daar ontdekt hij de overblijfsels van Miss Peregrine’s school voor speciale kinderen. Jarenlang heeft zijn grootvader, Abe (Terence Stamp), hem verhalen verteld over monstergevechten en zijn leven met Miss Peregrine (Eva Green) tijdens de Tweede Wereldoorlog.Terwijl Jake de verlaten gangen en slaapkamers verkent, ontdekt hij dat de bewoners ongelofelijke krachten bezaten. En dat ze misschien nog in leven zijn …

Tim Burton was ooit iemand met een bijzondere en herkenbare filmstijl, maar tegenwoordig verdwaalt hij regelmatig in de visuele effecten en is de ziel zowat verdwenen. En dat gevoel had ik ook bij deze prent, ook al blijft hij hoe dan ook een fascinerende filmmaker. Gebaseerd op de fantasy serie van Ransom Riggs voelt het vaak alsof twee film franchisen bij elkaar werden gesmeten en bewerkt met een likje verf, met als resultaat … ‘a peculiar mess’. Toch blijft het altijd wel leuk om Burton aan het werk te zien, want hij blijft een auteur en lijkt voor niemand geen verantwoording te moeten geven. Bijgevolg kunnen zijn films wel een eigen koers varen, tussenin het cgi geweld van de comic-adaptaties.


miss_peregrines_home_for_peculiar_children_2016_pic01.jpgmiss_peregrines_home_for_peculiar_children_2016_pic02.jpgmiss_peregrines_home_for_peculiar_children_2016_pic03.jpg
miss_peregrines_home_for_peculiar_children_2016_pic04.jpgmiss_peregrines_home_for_peculiar_children_2016_pic05.jpgmiss_peregrines_home_for_peculiar_children_2016_pic06.jpg
© Courtesy of 20th Century Fox

Peregrine wil dat Jake zorgt voor haar eigen eigenaardige kinderen voor het geval er iets gebeurt met haar en wat een grote schok! Jake begint verliefd te worden met één van de meisjes, haar naam is Emma Bloom (Ella Purnell), iemand die de lucht kan manipuleren en zelfs bellen onder water kan creëren. En dat is wel het leuke aan de film. In tegenstelling tot de X-Men hebben onze “helden” echt wel eigenaardige gaven. Het zijn bijna The X-Teens. En sprekende over deze Marvel films, de scenariste van deze film is niemand minder dan Jane Goldman, die ook X-Men: First Class (2011) en X-Men: Days of Future Past (2014) schreef. De parallellen zijn dus wel voor de hand liggend. De kinderen spelen de hoofdrol in deze prent en de bijrollen zijn voor bekende koppen zoals Samuel L. Jackson, Judi Dench, Chris O’Dowd en Rupert Everett.


miss peregrines home for peculiar childrenmiss peregrines home for peculiar childrenmiss peregrines home for peculiar children
© Courtesy of 20th Century Fox

Sommige verhalen zijn nu eenmaal beter in boekvorm dan verfilmd en deze Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children is daar een mooi voorbeeld van. Het is geen slechte film, maar ook niet echt een memorabele prent. Burton staat bekend voor zijn excentrieke en donkere stijl, dus is het begrijpelijk waarom hij de perfecte keuze was voor het leiden van een dergelijk merkwaardig project. En ook al hebben we hier een degelijke cast met knappe fotografie, het verhaal ontbreekt een sterk plot wat het publiek echt in verroering kan brengen voor meer dan 2 uur.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children is ondertussen beschikbaar op DVD en Blu-ray. We vinden geen audio-commentaar van de regisseur, maar wel heel wat making-of filmpjes over het verhaal en de productie.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 9 februari 2017


*** Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children trailer ***

1 Comment

  1. Matti

    Het pluspunt is dat het geen kinderfilm is geworden. Eva Green doet een aardige Helena Bonham Carter, en het verhaal valt nog wel mee.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *