Fifty Shades Darker (2017) ** Blu-ray review

Ook al was Fifty Shades of Grey (2015) verre van een geslaagde film, bracht hij toch 571 miljoen dollar op en dus was de sequel Fifty Shades Darker (2017), een voor de hand liggende zaak. Grootste wijziging is wel dat regisseuse Sam Taylor-Johnson vervangen werd door James Foley (Glengarry Glen Ross). Spijtig genoeg blijft het grootste probleem van de eerste film, schrijfster E.L. James, nog steeds een producer op deze prent. Je moet er dus het zwakke verhaal, de tenenkrullende dialogen en de cliché (seks)-scènes erbij nemen.

Fifty Shades of Grey,Sam Taylor-Johnson,James Foley,EL James,Fifty Shades Darker,Dakota Johnson,Jamie Dornan,Eric Johnson,Fifty Shades Freed,Bella Heathcote,Kelly Marcel,Niall Leonard,

Korte inhoud: Anastasia Steele (Dakota Johnson) en Christian Grey (Jamie Dornan) zijn uit elkaar en Ana neemt een nieuwe baan aan als assistente van uitgever Jack Hyde (Eric Johnson). Ze mist Christian echter zo erg dat ze niet kan eten, gewicht verliest en niet normaal functioneert. Tijdens een expositie ontmoeten zij elkaar echter weer en de vonk slaat weer over. Al snel ergert Christian zich aan Hyde en tracht hem in alles dwars te zitten, zeer tegen de zin van Ana.

Universal had er zelfs zoveel vertrouwen in dat Foley ook al de derde film, Fifty Shades Freed (2018), aan het draaien is. En op vlak van beeldvoering kan je niets verkeerd zeggen over deze film. Fotografisch ziet alles er behoorlijk ‘afgelikt’ uit. Foley is ook een man met ervaring en dat merk je meteen. Maar deze sequel naar een hoger niveau tillen zit er spijtig genoeg niet in. Nieuwe aanwinsten voor de film zijn Kim Basinger in de rol van Elena Lincoln. Een rol die onder haar niveau ligt en waarin ze nauwelijks indruk mee kan maken. Daarnaast is er Bella Heathcote in de rol van Leila Williams. Het acteerwerk in de eerste film was niet altijd even overtuigend maar velen vonden dat Christian Grey er eigenlijk niet voldoende sexy uitzag en hij iets te glad was. Daar hebben de makers nu wel rekening mee gehouden en hebben hem een stoppelbaard gegeven. Ja want het verhaal wat bijsturen is in ieder geval een ‘no go’ voor E.L. James. Wat betreft Dakota Johnson, tjah … die kan nog steeds voor geen meter acteren en het is wat het is. Je moet het er allemaal bij nemen.

Deze prent had geen ambities om Oscars te winnen, wel om véél geld in het laatje te brengen met de kinky stuff en seks. En ook al zit er meer seks in deze film dan in de vorige, voel je een zekere systematiek die elke geloofwaardige emotie fnuikt. Net zoals in een actiefilm waar de actie-scènes om de 15 minuten worden opgevoerd, gebeurt hier net hetzelfde met seks-scènes. Maar het zijn wel degelijk scènes voor de huismoeders en vrouwen die al jaren getrouwd zijn en wiens seksleven op een laag pitje ligt. Geen enkel cliché wordt trouwens uit de weg gegaan, inclusief het slipje die verdwijnt onder de tafel in het restaurant. Nieuw deze keer zijn wel de metalen balletjes die Anastasia in haar intieme delen mag steken. Toegegeven, alles werd heel smaakvol in beeld gebracht met de mooie Dakota die haar aan het opmaken was voor het bal in een lingerie setje met korset en jarretellen. Vreemd genoeg verdwijnt deze lingerie op mysterieuze wijze eenmaal ze haar kleed aan heeft. Want ja, je kan geen twee keer seks hebben met hetzelfde ondergoed. Qua SM-toestanden heb je de klassiekers, van de tepelklemmen, handboeien tot de staaf tussen de benen waarbij Christian de op haar rug liggende Anastasia met één ruk mee omdraait (gelukkig veerde ze mee of ze had een heup-kwetsuur opgelopen). Maar los van de borsten en poep van Dakota zie je uiteindelijk niet zo gek veel, dus vrouwen die hunkeren naar de intieme delen van Jamie Dornan, zijn eraan voor de moeite. Bekijk misschien eens Game of Thrones.


fifty_shades_darker_2017_pic01.jpgfifty_shades_darker_2017_pic02.jpgfifty_shades_darker_2017_pic03.jpg
© Universal Pictures International

Scenariste Kelly Marcel werd ook vervangen door Niall Leonard. En who the hell is scenarist Niall Leonard? Wait for it … Niall Leonard is de man van E.L. James. Het mag duidelijk zijn wie de baas is in dit geld circus. Ik heb het boek niet gelezen, maar het verhaal heeft zo goed als geen intrige of spanning en bepaalde scènes zijn zo cliché dat ze eigenlijk wel lachwekkend beginnen worden. Op een bepaald moment (en hiermee spoil ik niks) heeft Christian een helikopter ongeval en op tv weten de nieuwsmedia niet of hij nog leeft. Maar onze held duikt dan plots perfect getimed op in zijn appartement terwijl iedereen het nieuws aan het volgen is naar zijn zoektocht. Een telefoontje naar Anastasia moest gewoonweg achterwege worden gelaten voor een dramatische entree. In ieder geval een scène die met veel hoongelach werd onthaald door het publiek in de bioscoopzaal.

De film is dan uiteindelijk niet zo een overweldigend succes geworden als verwacht. Ook al was het net iets beter dan de eerste film, bracht het maar liefst 200 miljoen dollar minder op wereldwijd met een recette van 370 miljoen dollar. Maar desondanks de ontgoochelende box-office komt er dus binnenkort een derde en laatste Fifty Shades film, Fifty Shades Freed (2018). De DVD en Blu-ray van Fifty Shades Darker is deze week uitgebracht met heel wat extraatjes, making of filmpjes en deleted scenes.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 8 februari 2017

 


*** Fifty Shades Darker trailer ***

1 Comment

  1. Damien

    Wat verwacht je van een verfilming van een stationsromannetje…?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *