Split (2016) *** Blu-ray review

Volgende week komt de nieuwe M. Night Shyamalan thriller uit op DVD en Blu-ray, dus zet je maar schrap voor een heuse plottwist. Deze grote ommekeer werkt soms verrassend goed, zoals in The Sixth Sense (1999), maar in de meeste gevallen komt het wel plattekes over. Gelukkig steekt Split (2016) knap in mekaar.

split_2016_poster.jpg

Korte inhoud: Ook al heeft Kevin (James McAvoy) 23 persoonlijkheden, die zijn vertrouwde psychiater Dr. Fletcher heeft kunnen aantonen, ontwikkelt er zich een nieuwe persoonlijkheid die op het punt staat alle andere over te nemen. Wanneer drie tienermeisjes worden ontvoerd, komt het aan tot een gevecht om te overleven tussen de verschillende persoonlijkheden die in Kevin schuil gaan, alsook voor elkeen die zich in zijn buurt bevinden.

En gezien deze film het deels moet hebben van zijn plotwendingen, kan ik eigenlijk niet zo heel veel vertellen over het verhaal. Het is dan ook één van de gekste twist uit het repertoire van Shyamalan, en één die je echt niet wil wissen. Probeer dan ook niet al teveel te lezen over deze prent. Voor de regisseur was het naar verluidt ook één van zijn meest uitdagende projecten. Ook voor de acteur McAvoy was het een beproeving, die tevens zijn hand brak tijdens de shoot, en naar het hospitaal moest afgevoerd worden nadat hij het twee dagen verborgen kon houden van de ploeg. Joaquin Phoenix was eerst gecontacteerd voor de vertolking, maar deze deal ging uiteindelijk niet door.

Split is een intense thriller die je telkens op het verkeerde been zet. Het overstijgt zelfs onze verwachtingen met een donker, complex drama en een onverwachte emotionele wending. Je zou misschien wel kunnen zeggen dat Shyamalan terus is, en dat was al even voelbaar met zijn found footage film The Visit (2015). Zijn carrière begon te keren na The Village (2006), en met films als After Earth (2013) had men alle hoop verloren. Maar met deze Split maakt hij zichzelf weer een stukje meer relevant.

Verrassend is dat er ook dat de regisseur voor deze film niet heeft samengewerkt met James Newton Howard maar wel beroep deed op de muziek van West Dylan Thordson, ook al werden nog stukjes muziek gebruikt van zijn vertrouwde componist. Ook de fotografie lag in handen van iemand met wie hij nog nooit eerder mee had samengewerkt, met name de Director of Photography Mike Gioulakis (It Follows).


split_2016_pic02.jpgsplit_2016_pic01.jpgsplit_2016_pic03.jpg
© Universal Pictures International

In de casting zien we de actrice uit The Witch (2015) en Morgan (2016), Anya Taylor-Joy. Ook de tv-actrices Haley Lu Richardson en Jessica Sula zijn van de partij. Nu blijft de vraag of M. Night dit succes kan behouden. En ik ben toch wel hoopvol.

Op de DVD en Blu-ray van Split staan een pak extraatjes, zoals een alternatief einde, deleted scenes en nog een pak making of filmpjes alsook een interview met de regisseur.

*** Split trailer ***

1 Comment

  1. Marvin

    James McCavoy tilt vele films naar een hoger niveau. Laten we hopen dat dit ook het geval is voor deze film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *