RIP John Hurt (1940–2017)

Alweer een groot verlies in filmland. De Britse acteur John Hurt, die ondermeer bekend stond voor zijn rol in de Harry Potterfilms, Elephant Man en Alien – is gestorven op 77-jarige leeftijd aan de gevolgen van pancreaskanker. Hurt carrière begon zo’n 60 jaar geleden en daarin werd hij ondermeer geridderd door Koningin Elizabeth en tweemaal kreeg hij een Oscarnominatie: voor zijn bijrol in de film Midnight Express (1978) en voor zijn hoofdrol in The Elephant Man (1980). Hurt hoorde in 2015 dat hij kanker had, maar latere berichten wezen dat hij het toch zou halen.


john_hurt_midnight_express.jpgjohn_hurt_tinker_tailor_soldier_spy.jpgjohn_hurt_the_last_panthers.jpg
© courtesy of Sony Pictures / StudioCanal / Universal Pictures

Hurt bracht flamboyante personages en steeds een zeer verfijnd portret van vaak heel excentrieke figuren. In Rob Roy (1995) speelde hij met glans een ietwat verwijfde aristocraat en in Snowpiercer (2013) speelt hij een schitterende bebaarde mentor. Vorig jaar speelde hij naast Natalie Portman in de voor een Oscar genomineerde film Jackie (2016), over de Amerikaanse First Lady Jacqueline Kennedy Onassis. Door het grote publiek zal hij toch meer bekend zijn voor zijn rol in de Harry Potter-films als toverstokkenmaker Ollivander. En in Alien was hij tweede officier Kane, die iedereen nog kent van de fameuze chest-burst scène.

De acteur kreeg misschien geen oscar maar wel een Golden Globe en Bafta Award voor zijn vertolking van in Midnight Express – als een gevangene in een Turkse gevangenis. Hurt was bezig met de productie van Darkest Hour (2017) van Joe Wright, over Winston Churchill die ten strijde trok tegen Hitler tijdens de 2de wereldoorlog. De filmproductie ging van start in november en zou eind januari afgelopen moeten zijn, dus is op dit moment nog niet zeker of Hurt al zijn scènes heeft kunnen afwerken, want ik verondersteld dat hij vlak voor zijn dood ook opgenomen werd. De toekomst zal het uitwijzen. In ieder geval Rest in Peace Sir John Hurt.

1 Comment

  1. Matti

    Prachtige filmcollectie met stuk voor stuk geweldige vertolkingen . RIP .

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *