iZombie seizoen 1 op DVD

Net op tijd voor onder de kerstboom verschijnt op 7 december het eerste seizoen van “iZombie” (2015) op dvd. Deze amusante serie surft een beetje mee op de populariteit die de ondoden hebben sinds “The Walking Dead”, maar gaat meer de lichtvoetige, humoristische toer op en past daarmee beter in het vakje van “Buffy, the Vampire Slayer”. Het resultaat is een erg amusante detectiveserie met een scherp randje.

izombie_2015_season_1_dvd.jpg

Korte inhoud: Olivia ‘Liv’ Moore (Rose McIver) is een studente geneeskunde die bezig is aan haar stage. Ze is een controlefreak die amper de tijd neemt om te relaxen. Haar vriend Major Lilywhite (Robert Buckley) kan haar toch overtuigen om de remmen eens los te laten en naar een feestje te gaan. Tijdens dit feestje op een boot breekt echter de hel los en wordt ze gebeten door een zombie. Liv verandert op haar beurt in een zombie en om haar honger naar verse hersenen te stillen, neemt ze een baantje aan in het plaatselijke mortuarium.

Haar baas, lijkschouwer Ravi Chakrabarti (Rahul Kohli), ontdekt al snel haar ondode status, maar dit lijkt hem niet echt te deren zolang Liv haar werk maar doet. Bovendien is Ravi vastberaden een medicijn te maken om Liv te genezen. Door haar werk komt Liv in contact met rechercheur Clive Babineaux (Malcolm Goodwin) die haar steeds vaker betrekt bij zijn onderzoeken. Liv blijkt immers een uitstekend speurder te zijn.

Nadat ze ontdekte dat ze een zombie was, loopt Livs privéleven niet meer op rolletjes. Ze heeft gebroken met haar vriend Major en woont samen met haar vriendin Peyton Charles (Aly Michalka). Beiden zijn niet op de hoogte van Livs nieuwe leven wat soms leidt tot benarde situaties. Liv is een zombie met goede bedoelingen, maar er zijn er ook andere zoals Blaine DeBeers (David Anders) die een illegaal handeltje van hersenen beheert.

“iZombie” is gebaseerd op een comic van Mike Allred en dit hebben de makers niet over het hoofd gezien. De openingstitels van de serie zijn in comicstijl en na de Amerikaanse reclameblokken wordt het beeld altijd even getoond als een comic. De comic werd herschreven als televisieserie door Rob Thomas en Diane Ruggiero die eerder het heerlijk sarcastische “Veronica Mars” bedachten.

Het is dan ook niet moeilijk om parallellen tussen beide series te trekken. In de hoofdrol zien we telkens een blonde tiener die haar grote bek gebruikt om misdaden op te lossen. Net als Veronica Mars bekijkt ook Liv Moore het leven door een sarcastische bril. “Veronica Mars” was op het hoogtepunt misschien nog net iets scherper dan deze “iZombie” maar Liv Moore heeft zeker een gelijkaardig potentieel.

Naast “Veronica Mars” doet “iZombie” mij aan nog twee andere series denken, namelijk “Buffy, the Vampire Slayer” door het bovennatuurlijke karakter in de gedaantes van de zombies en “Tru Calling”, een vergeten serie waarin Eliza Dushku ook in een mortuarium werkte en misdaden hielp oplossen. “iZombie” is een geslaagde mix van deze drie series.

Hoewel elke aflevering rond een specifieke moordzaak draait, zijn er op de achtergrond verschillende rode draden zichtbaar die samenkomen in de laatste aflevering. Zo is Major op zoek naar verdwenen jongens uit zijn daklozenopvang, is er Blaine met zijn slagerij waar allerhande hapjes met hersenen worden gemaakt en is er de eigenaar van het energiedrankje Max Rager dat ongewenste neveneffecten kent.

Liv heeft zo haar eigen manier om misdaden op te lossen, namelijk elke keer als zij een stukje hersenen van het slachtoffer verorbert, krijgt ze visioenen die haar helpen de zaak op te lossen. Hoewel rechercheur Babineaux zich hier kennelijk niet al te veel vragen bij stelt, helpt het de ingewikkeldste zaken tot een goed einde te brengen.


izombie_2015_season_1_dvd_pic01.jpgizombie_2015_season_1_dvd_pic02.jpgizombie_2015_season_1_dvd_pic03.jpg
© courtesy of Warner Home Video

Nadeel van Livs werkwijze is dan weer dat ze ook de trekjes krijgt van de mensen wiens hersenen ze opeet. Als het slachtoffer bijvoorbeeld alcoholiste was, krijgt Liv een onwaarschijnlijke trek in alcohol. Dit neveneffect dient vooral voor het comic relief en dit levert leuke scènes op tussen Liv en Ravi die Livs nieuwe karaktertrekjes soms met lede ogen aanziet.

En zo komen we tot misschien het enige minpuntje van “iZombie”, namelijk het feit dat Liv haar zombiegeheim wel erg goed kan verstoppen en niemand zich vragen stelt bij haar plotse verandering van karakter, uiterlijk, baan of vrijgezelle status en hoe ze zich in sneltempo opwerkt binnen de politie. Maar dat is duidelijk niet het hoofddoel van de makers, dat is echter amusant vermaak. En daar zijn ze zeker in geslaagd.

Fans van “Veronica Mars” en “Buffy” zullen “iZombie” zeker kunnen smaken. Ondertussen zijn er al drie seizoenen van de reeks gemaakt, waarvan de eerste twee op Netflix staan en het eerste seizoen dus op dvd verschijnt. Op de schijfjes ook enkele verwijderde scènes en het Comin-Con Panel uit 2014 met de bedenkers en belangrijkste castleden.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 5 december 2016

*** I-Zombie trailer ***

1 Comment

  1. Damien

    iZombie vond ik nog wel ok, en ik denk dat de serie beter en beter zal worden. Veel beter dan Heroes in ieder geval.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *