The Late Bloomer (2016) ** DVD review

Het is nooit een goed teken als een film aanvankelijk een bioscooprelease krijgt, maar uiteindelijk meteen op dvd verschijnt. Dit spijtige lot overkomt de komedie The Late Bloomer (2016) waarin een volwassen man af te rekenen krijgt met de puberteit. Dit kan alle kanten opgaan, maar een blik op de cast doet toch het beste vermoeden. Helaas blijft The Late Bloomer een beetje hangen in voorspelbare humor en had het scenario een beetje meer aandacht verdiend.

the_late_bloomer_2016_dvd.jpg

Korte inhoud: De 27-jarige Peter Newmans (Johnny Simmons) werkt als therapeut met mensen met seksuele problemen. Peter is goed in zijn werk en bekijkt de verschillende problemen van zijn cliënten met open blik. Zelf is hij namelijk totaal niet geïnteresseerd in seks, relaties of liefde. Ondanks verschillende pogingen lijken zijn familie en vrienden zich bij zijn status als onkoppelbare eeuwige vrijgezel neergelegd te hebben.

Tijdens een partijtje basketbal met zijn beste vrienden Rich (Kumail Nanjiani) en Luke (Beck Bennett) krijgt Peter per ongeluk een bal in zijn kruis waarop hij valt en met zijn hoofd onzacht in aanraking komt met de betonnen vloer. Veel averij lijkt Peter niet opgelopen te hebben, maar de dienstdoende spoedarts wil voor alle zekerheid toch een MRI-scan laten maken.

Tot Peters grote verbazing (en opluchting) blijkt dat hij een goedaardige hersentumor heeft die tegen zijn hypofyse drukt en daardoor zijn puberteit tegenhoudt. Hij is dus toch geen freak! Na een succesvolle operatie wacht Peter in volle spanning op de eerste tekenen van zijn puberteit. En wanneer die zich aandienen begint een intense, emotionele periode voor Peter en zijn omgeving.

The Late Bloomer is een komedie die op het eerste gezicht doet denken aan The 40 Year Old Virgin. Beide films vissen immers in dezelfde vijver van ‘volwassen man zet zijn eerste seksuele stapjes’. Daar blijft de vergelijking echter bij want The Late Bloomer is veel minder inventief en grappig dan de film van Judd Apatow uit 2005.

Meer dan hier en daar een glimlach kon The Late Bloomer niet op mijn gezicht toveren en dat is voor een film die zich presenteert als komedie veel te weinig. De makers mikken ook vooral op de obligate voor de hand liggende humor die je verwacht bij een volwassen man die in de puberteit komt. Peters pas gearriveerde puberteit zorgt natuurlijk voor de verwachte handjobs, ongemakkelijke erecties, acne-uitbarstingen en emotionele rollercoaster.

Dit is het regiedebuut van stand-up comedian en acteur Kevin Pollak wiens gezicht je wel eens hebt voorbij zien komen in een bijrol. Pollak wordt vooral tegengewerkt door het krakkemikkige scenario. Als je op imdb leest dat er maar liefst 5 (!) scenaristen hebben meegewerkt aan The Late Bloomer en er ook nog eens 2 story by-credits zijn, dan vraag je je af waar deze 7 mensen mee bezig zijn geweest.

Misschien had de inbreng van een vrouwelijke scenariste een paar andere, originelere invalshoeken kunnen bieden. Nu blijft het allemaal erg voorspelbaar. Zo heeft Peters buurvrouw Michelle (Brittany Snow) duidelijk een oogje op hem, maar omdat hij totaal geen interesse toont, blijft ze hangen in een doodlopende relatie met eikel Charlie (Paul Wesley). Je kan al raden dat dit koppel de film niet overleeft.

the_late_bloomer_2016_dvd_pic03.jpgthe_late_bloomer_2016_dvd_pic01.jpgthe_late_bloomer_2016_dvd_pic02.jpg
© courtesy of Dutch FilmWorks

De meest geslaagde grapjes komen van de nevenpersonages. Peter ouders worden gespeeld door Maria Bello en de altijd goede JK Simmons. Beide personages gaan op hun manier om met het feit dat hun zoon eerst totaal niet geïnteresseerd is in daten en de plotse mogelijkheid dat er misschien toch nog kleinkinderen zullen komen. Ook Jane Lynch speelt een leuke bijrol als hoofd van de instelling waar Peter werkt en die met lede ogen aanziet hoe haar beste sekstherapeut zelf het gedrag vertoont waar hij zijn cliënten voor waarschuwt.

The Late Bloomer vertrekt van een interessante – overigens waargebeurde – premisse. Helaas brengt de film niet wat je ervan verwacht en blijven er veel kansen onbenut. Er had veel meer gezeten in deze film. En dan blijf je achteraf toch vooral zitten met het gevoel van een gemiste kans. De extraloze dvd is inmiddels beschikbaar, ook op Netflix kan je de film reeds bekijken.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 21 november 2016

*** The Late Bloomer trailer ***

1 Comment

  1. Rena

    Ze hadden een stevige opzet voor een aantal grappen over een jongen die in een week door de puberteit gaat. Dat alleen al heeft een groot potentieel, maar dan raken ze te opgewonden bij het idee en doen ze gewoon een stel grappen over penissen. Het is alsof ze echt geen materiaal hadden behalve een grappig idee dat werd gepitcht. Het is ook alsof ze zelf nooit uit de puberteit zijn gekomen …

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *