Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016) ***½ Blu-ray review

De zalen liepen vol voor Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016), een verhaal die zich 70 jaar voor de gebeurtenissen in Harry Potter afspeelt, opnieuw geschreven door J.K. Rowling (meteen ook haar debuut als scenariste) en in regie van Harry Potter regisseur David Yates (met 4 Harry Potter films op zijn cv). Toch is dit geen prequel op de Harry Potter films, dan wel een uitbreiding van de magische wereld. Rowling schreef het boek in 2001.

fantastic_beasts_and_where_to_find_them_2016_poster01.jpg

Korte inhoud: 1926. Het verhaal volgt een zogeheten magie-zoöloog, Newt Scamander (Eddie Redmayne) genaamd. Newt heeft net zijn wereldwijde excursie voor het vinden en vastleggen van een bijzondere collectie fabeldieren afgerond. Tijdens een tussenstop in New York loopt alles uit de hand wanneer een paar fabeldieren uit zijn magische koffer weten te ontsnappen, die wel eens problemen zouden kunnen veroorzaken voor zowel de tovenaars- als de Dreuzelwereld.

Toch had deze wel een beetje een omslachtige titel. De franchise-titel werd dan ook snel ingekort tot Fantastic Beasts, kwestie dat de sequels altijd wel van die magische titels zullen hebben en niet klinken als Fantastic Beasts and Where to Find Them: And the NeverEnding Story Behind the Two Towers. Zou niet ideaal geweest zijn voor de promotie ervan. Of misschien kiest Warner Bros om gewoon om de sequels een nummer te geven. Rowling werkt aan maar liefst 4 vervolgfilms! Hoe dan ook, de toon lijkt ingezet voor een nieuwe Harry Potter-achtige rage. Deze film was in ieder geval geslaagd.

En er is veel om aan te bevelen. Yates brengt zijn eigenzinnige esthetiek aan en zijn persoonlijke touch werkt volledig binnenin dit universum en doet uiteraard terugdenken aan de Harry Potter films. Hij regisseerde de laatste vier afleveringen van de Harry Potter-reeks en Yates zou meteen ook de 4 vervolgfilms van Fantastic Beast gaan inblikken, een job die hem tot 2024 zal bezig houden. Vreemd genoeg verbaasde het me een beetje dat Rowling zelf niet achter de camera is gekropen gezien haar betrokkenheid tot de film. Maar haar invloed is in ieder geval onmiskenbaar. Het resultaat is een 2 uur durende magische rollercoaster, een escapistisch avontuur met fabelachtige wezens die naast het vrolijke ook een sinistere toon hebben weten te zetten. Uiteraard hebben we schitterende fotografie en prachtige visuele effecten die de magie nog meer tastbaar maken. Er is een 3D versie uit van de film ook al werd deze prent niet opgenomen met 3D-technologie. Ook de weelderige muziekscore van James Newton Howard is een troef voor deze film.

De eerste film heeft zowat 180 miljoen dollar gekost en optimistische voorspellingen hadden een opbrengst van 1 miljard verwacht wereldwijd – gezien de producers verwacht hadden dat alle Harry Potter fans van de partij zullen zijn tijdens de bioscooprelease. Het werd uiteindelijk 812 miljoen dollar, wat uiteraard nog steeds ‘betoverend’ is. De film moest het opnemen tegen Disney’s Doctor Strange (2016) die in zijn tweede week zat en Trolls (2016) van DreamWorks die uiteindelijk een pijnlijke flop werd.


fantastic_beasts_and_where_to_find_them_2016_pic03.jpgfantastic_beasts_and_where_to_find_them_2016_pic02.jpgfantastic_beasts_and_where_to_find_them_2016_pic01.jpg
© 2016 Warner Bros.

Pittig detail, regisseur Chris Columbus had de mogelijkheid om Eddie Redmayne te casten in Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002), maar mocht al opkrassen na één zin. De compleet onbekende Christian Coulson werd dan gecast voor de rol van Tom Riddle. Van acteur Coulson en regisseur Chris Columbus horen we uiteindelijk niet zo heel veel meer, en nu heeft Redmayne zijn eigen franchise en de acteur heeft zelfs nooit een auditie moeten doen. Karma is a bitch. Bij de andere acteurs zien we ondermeer Colin Farrell, Dan Fogler, Katherine Waterston, Samantha Morton, Ezra Miller, Alison Sudol, Jenn Murray en Faith Wood-Blagrove die haar filmdebuut maakt.

Volgende week woensdag 29 maart 2017 komt Fantastic Beasts and Where to Find Them uit op DVD, Blu-ray, 4K UHD, en Video on Demand. Er staat geen audio-commentaar van de regisseur, wel heel wat making-of filmpjes over de personages, de visuele effecten, de design van de film en nog een pak deleted scenes (11 stuks).

rating

Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 23 maart 2017

*** Fantastic Beasts and Where to Find Them trailer ***

2 Comments

  1. Cedric

    Ik vond em tegenvallen :/

    Reply
  2. johan

    Ik vond er niet zo veel aan. Enkel het stuk waar hij het beestje probeerde te vangen was leuk. Redmayne probeert een excentriek persoontje neer te zetten. Maar zijn geacteerde vreemdheid/onzekerheid zag er af en toe uit als een volwassene die een 10-jarige nadoet, erg slecht.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *