Patriots Day (2016) *** Blu-ray review

Het lijken bijna formule films te gaan worden, maar het duo Peter Berg en Mark Wahlberg hebben er na Deepwater Horizon (2016) en Lone Survivor (2013) weer een nieuw waar gebeurd drama opzitten. Nu is de bomaanslag in Boston aan de beurt in Patriots Day (2016), een film die ondertussen is uitgekomen op DVD en Blu-ray.

patriots_day_2016_poster.jpg

Korte inhoud: ‘Patriots Day’ volgt de gebeurtenissen rondom de bomaanslag tijdens de Boston Marathon in 2013. Na de aanslag werkte politiecommissaris Ed Davis (John Goodman) nauw samen met de FBI. Samen met zijn team deden ze onderzoek naar de aanslag en joegen ze de daders op.

Peter Berg is geen slechte regisseur. Hij weet hoe hij dergelijke films moet gaan vertellen op een manier dat het publiek op het puntje van zijn stoel blijft zitten en ook nog eens emotioneel betrokken raakt bij het gebeuren. Daarvoor maakt hij ook steeds gebruik van heel wat bekende koppen, zoals Michelle Monaghan, J.K. Simmons, Melissa Benoist, Kevin Bacon en Rachel Brosnahan. Voor de rol van Dzhokhar Tsarnaev werd Alex Wolff gecast, die toch wel sprekend op de echte bommenlegger trekt. De muziek komt dan weer van Trent Reznor en Atticus Ross, die voor een keertje niet met David Fincher werken.

Het was echt een gruwelijke en behoorlijk frustrerende terroristische aanslag, en het zal voor veel Amerikanen wel moeilijk zijn om dit allemaal terug te zien, waarschijnlijk nog meer dan de ecologische ramp in de Golf van Mexico op het BP-boorplatform. Maar zoals van van Berg gewend zijn is het opnieuw een ode aan de gewone man die uiteindelijke een Amerikaanse held wordt. En in Boston waren er heel wat helden, die alles op alles hadden gezet op de daders op te sporen, en speuren naar terroristen houdt altijd wel risico’s in. De film wordt ook uitgebracht op het einde van het jaar – weliswaar limited – wat meteen de film boost voor het Award-seizoen. En Peter Berg verlangt naar niets liever om ooit eens een Oscar-nominatie op zak te steken. Patriots Day zal bij ons in januari 2017 uitkomen.


patriots_day_2016_pic01.jpgpatriots_day_2016_pic02.jpgpatriots_day_2016_pic03.jpg
© Belga Home Video

De film krijgt in de States heel wat lovende kritieken, maar zelf vond ik het niets buitengewoon. Het is een goede film maar zonder meer. We weten waar het verhaal naar toe gaat en dus echt spannend wordt het nooit. Iedereen heeft de afloop gezien op (fake news) CNN, dus zijn er niet echt veel verrassingen meer. Ik denk dat deze prent ook op handen wordt gedragen door mensen die ijveren voor meer videobewaking. De wereld van “Person of Interest” zit er aan te komen. De beste acteurs in deze prent waren JK Simmons en John Goodman, voor de rest volgt de film een bekende formule. Misschien binnen 30 jaar wanneer slechts een handvol mensen nog weet hebben van deze tragische gebeurtenis, zal deze film misschien nog een spannende thriller kunnen zijn. Spijtig genoeg brengt de regisseur niet echt iets nieuws. Op 8 juli 2017 is Patriots Day uitgekomen op DVD en Blu-ray.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 11 juli 2017

*** Patriots Day trailer ***

1 Comment

  1. Gaetan

    Lijkt me wel een goeie film en Mark Wahlberg is altijd wel goed in zo van die dingen. Ben benieuwd.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *