Me Before You (2016) ***½ Blu-ray review

Ik beken: romantische, zeemzoeterige drama’s, het is niet echt mijn voorkeursgenre van film. Als er nog maar de schijn van te veel stroop, prekerige levenslessen en voorspelbare romances aanwezig zijn, loop ik meestal met een grote boog rond dergelijke films. En als ze dan nog op een romantisch boek zijn gebaseerd, wordt het wel heel erg louche. Toch wekte de zeer positieve reviews van Me Before You (2016) mijn interesse. Zou het dan toch? En jawel, Me Before You wist mij op een positieve manier te verrassen en bleek een intens liefdesdrama te zijn met emotioneel einde.

me_before_you_2016_blu-ray.jpg

Korte inhoud: De 26-jarige Lou Clark (Emilia Clarke) werkt als dienster in een theehuis. Ze woont samen met haar werkloze vader Bernard (Brendan Coyle), haar moeder Josie (Samantha Spiro), haar zus Katrina (Jenna Coleman) en haar grootvader (Alan Breck). Wanneer Lou op een dag wordt ontslagen belandt het gezin in diepe crisis aangezien Lou de enige kostwinner is. Haar vader kan wegens de crisis geen werk vinden.

Wanneer Lou bij het interimbureau gaat bedelen voor een geschikte baan, geeft de consulent haar de job om voor een verlamde man te zorgen. Dit blijkt de jonge Will Traynor (Sam Claflin) die twee jaar eerder door een motorongeluk een dwarslaesie heeft opgelopen en sindsdien verlamd is vanaf zijn bovenlichaam. Will woont samen met zijn ouders Camilla (Janet McTeer) en Stephen (Charles Dance) in een riant kasteel en kan rekenen op zijn vaste kinesist Nathan (Stephen Peacocke).

Omdat zijn ouders zich zorgen maken over Wills bedrukte humeur zoeken ze gezelschap om hem op te vrolijken. Het wordt de taak van de excentriek geklede, maar optimistische Lou om de dagen van Will draaglijk te maken en zijn zin in het leven weer te doen terugkeren. Maar dat dit geen evidente opgave is ondervindt Lou al bij hun eerste ontmoeting. Will blijkt immers allesbehalve het zonnetje in huis te zijn.

De grote aantrekkingskracht van Me Before You is de charmante vertolking van Emilia Clarke die we allemaal kennen als drakenmoeder Daenerys Targaryen uit “Game of Thrones”. Clarke speelt hier een totaal andere rol waarin ze geen werelden moet veroveren en legers in goede banen moet leiden, maar eigenlijk een ganse film op haar schouders moet nemen. De film staat of valt met haar vertolking van Lou Clark. En dat doet ze uitstekend. Bovendien is de chemie met tegenspeler Sam Claflin geloofwaardig en hoewel Claflin alleen met zijn hoofd kan acteren weten ze beiden levensechte emoties over te brengen.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Britse schrijfster Jojo Moyes die een van de weinige auteurs is die reeds tweemaal de Romantic Novel of the Year Award heeft gewonnen. Het boek kwam uit in 2012 en het werd al snel duidelijk dat er een filmversie van zou komen. Moyes schreef ook zelf het scenario van de film. Ik heb het boek niet gelezen dus ik weet niet of Moyes’ scenario trouw is gebleven aan het boek, maar het is alleszins een goede zaak dat de auteur ook meewerkt aan het filmscript.


me_before_you_2016_pic01.jpgme_before_you_2016_pic02.jpgme_before_you_2016_pic03.jpg
© courtesy of Warner Bros. Home Entertainment

De regie is in handen van Thea Sharrock die met Me Before You haar filmdebuut maakt nadat ze eerder afleveringen van o.a. “Call the Midwife” en “The Hollow Crown” regisseerde. Sharrock brengt het er goed vanaf in haar debuut, ze heeft oog voor de details en de gevoeligheid van de thematiek en probeert het verhaal op een serene manier te vertellen.

En dat is volgens tegenstanders van de film niet helemaal gelukt want er ontstond heel wat protest naar aanleiding van de film. Tegenstanders vonden immers dat (SPOILER) de film het goedpraat dat zwaar gehandicapte mensen vrijwillig uit het leven stappen omdat ze het ervaren een last te zijn voor hun omgeving (/SPOILER).

Zonder hier een standpunt over te willen innemen vind ik eigenlijk dat Sharrock en co te weinig aandacht besteden aan de motieven van Will. De film neemt een neutrale, objectieve houding aan en danst een beetje om het heikele onderwerp heen. Sharrock focust daarentegen volledig op de relatie tussen Lou en Will en daardoor blijft de emotionele impact aan het einde van de film toch eerder beperkt.

Op de soundtrack, die redelijk prominent aanwezig is in de film, staat gevoelige muziek van o.a. Ed Sheeran en Imagine Dragons. De blu-ray van Me Before You is inmiddels beschikbaar en bevat ook een paar extra’s zoals deleted scenes, bloopers en een feature ‘From page to screen’.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 3 november 2016

*** Me Before You trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *