99 Homes (2014) *** Blu-ray review

Ongeveer tegelijkertijd als The Big Short werd deze 99 Homes (2014) uitgebracht. Deze twee films gaan allebei over de ineenstorting van de huizenmarkt in de Verenigde Staten sinds 2008. In The Big Short zien we hoe vier speculanten rijk worden door het voorspellen van het ineenstorten van de huizenmarkt, in 99 Homes bekijken we het van de andere kant en volgen we een vader die uit zijn huis wordt gezet. Dat levert een interessante, soms rauwe, dramafilm op die toch een beetje te veel op veilig speelt.

99_homes_2014_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Dennis Nash (Andrew Garfield) woont samen met zijn zoontje Connor (Noah Lomax) en zijn moeder Lynn (Laura Dern) in hun familiewoonst. Door de wereldwijde economische crisis heeft bouwvakker Dennis geen vaste inkomsten en krijgt hij het lastig om de hypotheek op de woning af te betalen. De zaak komt voor de rechtbank waar Dennis te horen krijgt dat zijn familie uit het huis moet.

Dennis hoopt nog in beroep te kunnen gaan maar de volgende dag staan de politie en vastgoedmakelaar Rick Carver (Michael Shannon) voor de deur. Dennis, Connor en Lynn moeten onmiddellijk het huis ontruimen. Daarna wordt het verzegeld en eigendom van de bank. Omdat ze nergens anders terecht kunnen, trekken ze naar een groezelig motel waar reeds enkele families verblijven die hetzelfde hebben meegemaakt.

Vastbesloten om zijn huis terug te krijgen, neemt Dennis ondertussen elk baantje aan dat hij kan krijgen. Hij weet van aanpakken en dat valt ook Rick Carver op. Carver stelt voor dat Dennis hem assisteert en zijn manusje-van-alles wordt. Zo gebeurt het dat Dennis aan de andere kant van de wet beland en niet veel later meegaat met Carver om mensen uit hun huis te zetten.

De bankencrisis en de daaraan gekoppelde financiële crisis trof de Verenigde Staten vooral op de immobiliënmarkt. Door het politieke en economische klimaat overzee waren het vooral mensen met woonleningen die werden getroffen, wat tot schrijnende toestanden leidde. Bij ons liep het gelukkig allemaal zo’n vaart niet, maar het doet je wel nog even even stilstaan bij deze gebeurtenissen.

Misschien net omdat de woonmarkt in Europa heel anders in elkaar zit dan in de Verenigde Staten, is deze 99 Homes hier vrij geruisloos gepasseerd. De film uit 2014 werd in april 2016 in België nog wel in de bioscoop gelanceerd maar lang heeft zijn verblijf niet geduurd. Jammer want regisseur en scenarist
Ramin Bahrani toont een beklijvend portret van een man die alles kwijtraakt door het falen van het systeem.

Het verhaal van 99 Homes draait niet zozeer rond de ineenstortende huizenmarkt op zich als wel de uitbuiters die voordeel halen uit de achterpoortjes van het reeds corrupte systeem. Terwijl families uit hun huis worden gezet, verdienen mensen als Rick Carver hier grof geld aan en worden zij steeds rijker en hun huizen steeds groter.


99_homes_2014_blu-ray_pic01.jpg99_homes_2014_blu-ray_pic02.jpg99_homes_2014_blu-ray_pic03.jpg
Foto’s van Hooman Bahrani © courtesy of Dutch FilmWorks

Carver wordt ijskoud neergezet door Michael Shannon die geen greintje medelijden met de wanbetalers heeft en hen zonder enige emotie uit hun huis zet. Het is een rol die Shannon met verve speelt en hij doet geen enkele manier om zijn personage sympathiek te maken. Aan de andere kant staat Andrew Garfield wiens jongensachtige uiterlijk dan weer perfect is om de tweestrijd van zijn personage te tonen.

Aan de ene kant is Dennis Nash het slachtoffer van Carver en het systeem, maar door daarna op Carvers jobvoorstel in te gaan komt hij aan de andere kant te staan en moet hij zelf mensen, soms zelfs vrienden, uit hun huis zetten. Garfield weet de tweestrijd en radeloosheid in zijn personage goed weer te geven en je leeft met zijn personage en familie mee.

Een beetje jammer is dat 99 Homes nogal op veilig speelt. De makers spelen gretig in op de (terechte) verontwaardiging en emotie van de kijker, bv. in een scène waarin verschillende mensen uit hun huis worden gezet. Naarmate de film vordert voel je ook waar naartoe wordt gewerkt. Het einde komt dan ook niet als een grote verrassing.

Regisseur Ramin Bahrani is nog niet zo’n bekende naam maar toont hier dat hij weet hoe hij een verhaal moet vertellen en dat hij grondige research heeft gedaan voor deze film. 99 Homes is inmiddels verkrijgbaar op dvd en blu ray.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 26 september 2016

*** 99 Homes trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *