Netflix pakt uit met Amanda Knox documentaire

Dit is nu eens een documentaire die ik wil zien! Amanda Knox (2016) is een figuur die me al een tijdje had geïnspireerd. Ofwel was het meedogenloze koele psychopate, ofwel een dom wicht die zichzelf zodanig in nesten heeft gewerkt dat mensen haar als verdachte zagen, ofwel een doodgewoon meisje met ‘bad luck’. In ieder geval is het een gebeurtenis die niemand onberoerd zal laten.

Amanda Knox,Amanda Knox,Rod Blackhurst,Brian McGinn,Matthew Hamachek

Korte inhoud: Amanda Knox werd tweemaal veroordeeld voor moord op haar roommate Meredith Kercher, maar uiteindelijk vrijgesproken. Rod Blackhurst en Brian McGinn onderzoeken de beruchte zaak die de krantenkoppen wereldwijd haalde. Is zij een koudbloedige psychopaat die op brute wijze haar kamergenoot vermoordde of een naïeve buitenlandse student die terecht kwam in een eindeloze nachtmerrie?

De film werd geregisseerd door Rod Blackhurst en Brian McGinn, twee filmmakers die uit de kortfilm wereld komen. Ze weten dus wel hoe je een verhaal moet vertellen in weinig woorden. Hopelijk hebben ze niet gekozen voor het effect en de mooie shots maar raken ze inhoudelijk ook de juiste snaren. Het script werd geschreven door McGinn en Matthew Hamachek, die ook al wat ervaring heeft met documentaires.

Maar het meest belangrijke van een documentaire is niet de regisseur (met misschien als uitzondering Michael Moore) maar wel de inhoud, en hier hebben ze toch wel een vette kluif van intrige waar we tot op de dag van vandaag niet met zekerheid kunnen zeggen of Amanda al dan niet schuldig is. Het enige spijtige is dat de film gemaakt werd door 3 Amerikanen en deze misschien wel iets teveel de zijde van Amanda hebben gekozen. Ik geloof wel in de onschuld van Amanda, ook al zijn er heel wat zaken die voor mij absoluut nog niet opgehelderd zijn. Dat de Italianen er een soepje van hebben gemaakt is ontegensprekelijk, maar toch blijven een aantal zaken onbeantwoord. En waarom komt Rudy Guede niet aan het woord in deze documentaire. Is het een evenwichtige en doordringende docu of de zoveelste PR stunt gefinancierd door de vader van Amanda?

De film wordt uitgebracht op Netflix op het einde van de maand. DE film is wel al vertoond geweest op het Toronto filmfestival en de eerste geruchten zijn wat gemend. Enerzijds worden de gebeurtenissen op een boeiende manier verteld maar zou er niks niets te rapen zijn. Het zou hoofdzakelijk een soort herkauwings-proces zijn van feiten die door iedereen al bekiend zijn. Geen nieuwe onthullingen dus die ons misschien een compleet andere kijk geeft op de gebeurtenissen. De film lijkt ook iets teveel de aandacht te leggen op de media in plaats van de details van het onderzoek. Als dit waar blijkt te zijn zal ik in ieder geval zwaar ontgoocheld zijn. Want ik wacht al een tijdje op een Amanda Knox docu – of zelfs een film.

*** Amanda Knox trailer ***

1 Comment

  1. Kristof

    Trailer laat vermoeden dat het inderdaad op een PR stunt lijkt voor Amanda als een American Hero.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *