Rings (2017) * Blu-ray review

Kijk, de allergrootste fans van de Ring mythologie zullen hier misschien nog wel plezier aan beleven. Wat mij betreft mogen ze de Ring in de zelfde ijskast steken als de Saw franchise. De eerste films waren interessant en joegen ons zelf de schrik op het lijf, maar je kunt een horrorfilm maar x aantal keren uitmelken, en deze Rings (2017) is duidelijk één teveel … of moet ik zeggen dat alle Amerikaanse remakes van deze franchise eigenlijk overbodig waren.

rings_2017_blu-ray.jpg

Het is geen sequel gezien de personages uit de eerste films niet terug van de partij zijn, maar wel een prequel over het ontstaan van Samara. Vergis u echter niet, niets is origineel aan deze prent en we worden 90 minuten lang dezelfde recepten voorgeschoteld, ook al lijken ze nu en dan ook wat elementen uit Final Destinations (2000) te halen. Zelfs de filmposter was niet echt origineel te noemen.

Korte inhoud: Deze film gaat over het ontstaan van Samara en haar afschuwelijke schrikbewind en vindt plaats voor de creatie van de anonieme videoband die de hoofdpersonen uit de eerste twee delen van deze trilogie terroriseerde. We volgen Holt (Alex Roe), een jongeman die steeds afstandelijker wordt binnen zijn relatie met Julia (Matilda Anna Ingrid Lutz) nadat hij de dodelijke videoband bekijkt.

De film werd geregisseerd door F. Javier Gutiérrez, een Spaanse cineast die al een paar awards op zak heeft voor kortfilms en zijn debuutfilm, maar die hier blijkbaar zijn ziel heeft verkocht aan Hollywood met een cliché-by-the-numbers horrorfilm. Al bij het zien van de eerste trailers kreeg je het gevoel dat deze horrorprent niet veel om het lijf had, zelfs al was de trailer eigenlijk het volledige verhaal aan het spoilen.

Het grote verschil met de voorgaande edities is dat Samara in het digitale tijdperk is getreden (ook al is het een prequel) en dat ze nu dus emails stuurt, in plaats van op VHS. Soms gebruiken ze wel nog telefoons met een snoer, ook al zitten ze duidelijk in het flatscreen-tijdperk. Lijkt mij wel wat bizar dat Samara de tijd heeft genomen om een nieuwe hedendaagse montage te maken en deze dan geëxporteerd naar een digitaal formaat. Anderzijds moet je Samara wel gelijk geven, als je de wereld wil veroveren, moet je digitaal gaan en liefst nog viraal.

Ik bewonder het idee dat ze een poging hebben ondernomen om er een nieuwe draai aan te geven, maar het is uiteindelijk allemaal recyclage. En datgene wat een beetje “nieuw” was vond ik zelfs het minst geslaagde. Het deed me een beetje denken bij momenten aan de Blair Witch (2016) remake, die eigenlijk net hetzelfde verhaal verteld maar nu in plaats van 16mm camera’s gebruik maakt van digitale camera’s, GoPro’s en Drones. Voor de rest was er niets nieuws onder de zon. En al van bij de eerste minuten slaat het verhaal de bal mis, en is de intrige compleet weg. Maar ook de premisse van social media houdt eigenlijk geen steek, want laten we eerlijk zijn; mocht de film viraal gaan dan zou snel de gehele wereldpopulatie sterven, en hier blijft de schade toch enigszins beperkt.

Meest bekende acteur is Vincent D’Onofrio en hij lijkt hier voornamelijk te zijn voor de paycheck. Maar toch moet ik toegeven dat de vertolkingen van de aanwezige cast wel degelijk zijn, en de fotografie heeft ook wel zijn momenten. Goede horror is scary, uitstekende horror heeft geduld, deze zet spijtig genoeg alles in op jump-scares (schrik-effecten). Het script werd geschreven door 3 scenaristen: David Loucka, Jacob Estes en Akiva Goldsman.

Rings is uit op DVD en Blu-ray vanaf 21 juni 2017. Daarop staan deleted scenes, alternatieve scènes, alsook een paar making of filmpjes. Er is echter geen audio-commentaar van de regisseur te bespeuren.

rating

Beoordeling: 1 / 5

Recensie door op 15 juni 2017

*** Rings trailer ***

1 Comment

  1. Gaetan

    Nothing new here :s

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *