The Model met het Deense model Maria Palm

Bij ons is er nog geen releasedatum bekend voor The Model (2016) van de Deense cineast Mads Matthiesen, maar ik ben wel benieuwd naar deze prent. Het werd gedraaid met een minuscuul budget van 4 miljoen dollar maar het verhaal lijkt wel aangrijpend en de sfeer deed me wat denken aan Black Swan (2010) van Darren Aronofsky.

the_model_2016_poster.jpg

Korte inhoud: The Model vertelt het verhaal van Emma (Maria Palm), een jong opkomend model die haar weg probeert te vinden in Parijs. Daar wordt ze bevriend met Zofia (Charlotte Tomaszewska) en verzeilt ze in een gevaarlijke relatie met een modefotograaf genaamd Shane White (Ed Skrein).

Het leuke aan het verhaal is dat de regisseur het risico heeft genomen om te werken met Maria Palm, een ‘echt’ model en tot hiertoe geen acteerervaring. En het verleden heeft ons geleerd dat de modellen die kunnen acteren een rariteit zijn. Maar toch zijn er een aantal en hiervoor verwijs ik naar onze Top 10 Acterende Modellen. Haar acteerwerk lijkt nu niet meteen geruststellend in de trailer, maar laten we niet vergeten dat het meisje van Deense afkomst is en ze hier wel goed uit de voeten kunt in Engels en Frans. Maar geluk speelt ze tegenover Ed Skrein en hij is nu ook niet meteen de beste acteur.

Het leven van een model lijkt een droom van aan de buitenkant, maar naast de grote sterren is er heel veel miserie en exploitatie. Meisjes die uitgebuit worden voor allerhande shoots en vaak genoodzaakt zijn om bijna niet meer te eten om zo op gewicht te blijven en te kunnen concurreren met andere modellen. Seks speelt vaak ook een rol in de manier hoe bepaalde modellen opklimmen, en het zijn net dergelijke films die heel wat bestaande verhalen uit de schemerzone halen.

Maria Palm legt op een bepaald moment uit dar haar spichtige blik vaak werd bespot in Denemarken, maar dat ze nu wordt begeerd in de Parijse modewereld. Zou het kunnen dat schoonheid echt in het oog van de toeschouwer zit? Toch lijkt het dat Claire Tran (die White’s assistent speelt), aantrekkelijker is dan de uitgehongerde modellen met verzonken ogen die door hun baas als modevoorbeeld worden gezien. Het is misschien niet helemaal nieuw qua verhaal maar het is spijtig genoeg nog steeds bijzonder actueel.

*** The Model trailer ***

1 Comment

  1. Margot

    Hopelijk komt deze bij ons uit!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *