Jason Bourne (2016) *** Blu-ray review

En tussendoor het comic-book geweld was er ook nog deze nieuwe Jason Bourne (2016) prent, in regie van Paul Greengrass
met Matt Damon die opnieuw de franchise overneemt na de wat ontgoochelende Bourne Legacy (2012) met Jeremy Renner.

jason_bourne_poster02.jpg

Korte inhoud: Het is jaren geleden dat Jason Bourne van de radar is verdwenen, maar inmiddels is de meest dodelijke voormalige agent van de CIA uit de schaduw gestapt. In een post-Snowden tijdperk dat bezwijkt onder zware lasten en een financiële crisis waaraan geen einde lijkt te komen, reist Bourne van Athene naar Las Vegas. Weliswaar heeft hij zijn geheugen terug, er zijn nog altijd vragen die beantwoord moeten worden.

Zaten we te wachten op een nieuwe Bourne film? Wel van alle franchisen was dit misschien de enige franchise waar we echt wel zaten te wachten op een nieuwe film. The Bourne Ultimatum (2007) had in ieder geval de deur op een kier gezet voor meer films. En met Greengrass achter de camera en Damon als Bourne leek dit op papier een homerun. Maar kijk, er zijn geen zekerheden in Hollywood. De nieuwe film is niet slecht maar verrassend kan je het toch niet noemen, en in alle eerlijkheid vond ik het zelf een beetje teleurstellend ondanks het feit dat de makers maar eventjes de mooiste en meest talentvolle hedendaagse actrice uit Hollywood hebben kunnen strikken, met name Alicia Vikander, in de rol van een ambitieuze CIA agente. En of dat nog niet genoeg was hadden ze ook Vincent Cassel als een asset/assassin die Jason Bourne het vuur aan de schenen legt.

Spijtig genoeg is er na de pauze van 9 jaar niet echt veel nieuws te rapen. Dit zou misschien wel de meest teleurstellende Bourne film zijn uit de gehele franchise. Wat ik zo goed vond aan de vorige Bourne films was dat er een duidelijke spionage verhaallijn was, met heel wat intrige en figuren met een dubbele agenda. In deze film is er eigenlijk bitter weinig intrige en het verhaal lijkt wel wat te simpel voor een spionage thriller. We missen wel een beetje Robert Ludlum die de boeken van Jason Bourne schreef. Het script van Christopher Rouse lijkt de klemtoon te leggen op de spionage van sociaal netwerk sites en verliest met deze verhaallijn wel wat de focus op Jason Bourne. Nicky Parsons (Julia Stiles) komt Bourne opzoeken en heeft zowel informatie over de vader van Bourne maar ook over een nieuw spionage programma. Ze heeft hiervoor een dossier gehacked van de CIA die “Black Ops” was genoemd (… no kidding). Al deze informatie wordt op een versleutelde usb stick gezet…en weet je wat er op die stick geschreven staat? Inderdaad: “ENCRYPTED”. Gelukkig droeg Vincent nog net geen t-shirt met het woord “Assassin” op geprint. Maar al die zaken wijzen op een lichte graad van “je-m’en-foutisme” bij de makers.

Deze twee verhaallijnen hebben eigenlijk niet zo heel veel met elkaar te maken, en dat is toch wel wat teleurstellend. Aaron Kalloor (Riz Ahmed) heeft een nieuw sociaal netwerk platform ontwikkeld waar de CIA gebruik wil van maken om haar eigen veiligheidsmaatregelen uit te breiden. Maar uiteindelijk heeft Aaron geen zin meer om voor de pijpen van de CIA te dansen en wordt hij meteen een target. Bourne loopt er bij en wil de persoon vinden die zijn vader heeft opgezet, en al snel lijkt de CIA directeur Robert Dewey (Tommy Lee Jones) in de spotlight te komen. Al die tijd had ik het gevoel dat ze misschien beter één verhaal hadden uitgewerkt in plaats van de twee verhalen te houden zonder veel diepgang. En mijn interesse was het verhaal van de vader en het verhaal rond Aaron kon me gestolen worden.


jason_bourne_2016_pic005.jpgjason_bourne_2016_pic006.jpgjason_bourne_2016_pic007.jpg
jason_bourne_2016_pic008.jpgjason_bourne_2016_pic009.jpgjason_bourne_2016_pic010.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment

Toch is het niet allemaal kommer en kwel, en zijn er wel heel wat opwindende actie-scènes, ook al wordt er weer heftig geschud aan de camera dat je soms gewoon geen idee hebt wat er allemaal aan het gebeuren is. Greengrass wil ervoor zorgen dat we de indruk hebben dat we als toeschouwer betrokken zijn bij het gebeuren. En ik moet toegeven, wanneer je in een wagen zit aan 150 km/u terwijl je botsend en schietend achter een andere voortuig aanzit, dan zal je ook wel een bijzonder hyperkinetisch beeld hebben. Tot daar kan ik de intentie begrijpen. Maar wanneer de toeschouwer geen flauw idee heeft van wat er precies aan het gebeuren is, dan heb je toch wel iets van een probleem. Toch is de achtervolging in Las Vegas wél één van de betere actie-scènes uit 2016.

Het is een aantrekkelijke franchise en ook deze film zet de deur open voor nog meer Bourne films, en ook al vond ik deze film niet meteen een schot in de roos, zal ik waarschijnlijk nog altijd interesse hebben in een nieuwe Bourne film. Maar misschien is de tijd aangebroken om nog eens een nieuwe regisseur aan te spreken die misschien iets nieuws kan brengen. Greengrass is een goede regisseur maar hij valt een beetje in herhaling en lijkt iets teveel op automatische piloot te spelen en vreemd genoeg lijkt hij geen voeling te hebben met de jeugd. En deze film wou duidelijk scoren bij een jonger publiek met de ‘social netwerking’, maar slaat de bal eigenlijk compleet verkeerd. Ondanks de actie is deze film veel te saai om een jongerenpubliek echt aan te spreken. Het wil ook maatschappelijk relevant te zijn, maar echt diepgravend is het nooit. Moet je de vorige films gezien hebben om van deze prent te kunnen genieten? Neen, ook al wordt er nu en dan verwezen naar de vorige films met flash backs.

Kortom, Jason Bourne was geen slechte film maar behoorlijk frustrerend. De film wisselt standaard Bourne scènes af met momenten van adembenemende cinema. Ik had er echter veel meer van verwacht en zeker met Alicia Vikander in de mix – mijn favoriete actrice – vond ik het maar een teleurstellende prent. Jason Bourne komt bij uit op DVD, Blu-ray en Ultra HD 4k op 30 november 2016 met heel wat making of filmpjes. Spijtig genoeg geen audio-commentaar van de regisseur.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 23 november 2016

*** Jason Bourne trailer ***

1 Comment

  1. Marvin

    Ik haat shaky cam, en dit ziet er naar uit dat het weer van hetzelfde zal zijn … 🙁

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *