13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (2016) *** Blu-ray review

Het is duidelijk dat Michael Bay als geen andere weet hoe hij actie in beeld moet brengen. De beelden baden in geel en blauw tinten, ook al speelt het gehele verhaal zich voornamelijk ’s nachts af, maar het voelt op geen enkel moment fake aan. Het oog voor detail en de creatie van visueel verbluffende shots maakt van deze 13 Hours (2016) een degelijke actiefilm, maar inhoudelijk weet je niets meer van wat er zich daar allemaal heeft afgespeeld.

13_hours_2016_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Op 11 september 2012 wordt het Amerikaanse consulaat en een CIA-basis in Benghazi Libië aangevallen door terroristen. Zes leden van het beveiligingsteam vechten voor hun leven om de overige Amerikanen te beschermen. Tijdens deze 13 uur durende aanval tonen de mannen daden van moed en heldhaftigheid om een tragedie op grotere schaal te voorkomen. Ex-navy seal Jack Silva (John Krasinski) vecht er samen met vriend Tyrone ‘Rone’ Woods (James Badge Dale), Kris ‘Tanto’ Paronto (Pablo Schreiber) en Dave ‘Boon’ Benton (David Denman). Zij zijn gestationeerd in een geheim CIA compound op een kleine afstand van de ambassade, maar krijgen tijdens de aanval niet de toestemming om in te grijpen.

Michael Bay is een echte patriot en uiteraard worden de Amerikaanse militairen omschreven als helden die voor hun leven moeten vechten tegenover onmogelijke tegenstand, en de film doet wel wat denken aan Ridley Scott’s Black Hawk Down (2001). Het verschil tussen deze twee films is dat de film van Ridley eigenlijk een vrij simpel verhaal was van een rescue missie, daar waar het verhaal van Benghazi toch wel wat ingewikkelder was. Eigenlijk had Bay de film van Ridley moeten maken en vice versa. Bay heeft niet de intelligente/passie van een Ridley of een Oliver Stone om een complex verhaal te vertellen met politieke implicaties en dialogen die de coole onliners overstijgen. 13 Hours heeft een simpele kijk op het verhaal, maar doet op geen enkel moment een poging om te begrijpen wat er die dag werkelijk gebeurd is.

Het viel me meteen op dat er wel sterk wordt geacteerd en bepaalde tv-acteurs hier werkelijk tot leven komen, maar dat de karakters behoorlijk zwak zijn. We krijgen wel politiek geïnspireerde figuren te zien zoals Bob (David Costabile), maar hun inbreng is zo minimaal dat we nooit echt een duidelijk beeld hebben van wat de motivaties zijn. Er zit ook een mogelijk interessante vrouwelijke rol in met Sona Jillani (Alexia Barlier), maar ook haar inbreng is onderschikt aan het occasionele vuurgevecht en de exhibitie van vuurwapens. Het is duidelijk dat een geslaagde biopic meer moet zijn dan knappe cinematografie en knap camerawerk. Het verhaal leek geschreven door visuele effectenmakers en aan elkaar geknoopt door monteurs.


13_hours_2016_blu-ray_pic02.jpgmichael bay,13 hours,john krasinski,james badge dale,pablo schreiber,david denman,black hawk down,david costabile,alexia barlier,chuck hogan,american sniper13_hours_2016_blu-ray_pic06.jpg
13_hours_2016_blu-ray_pic01.jpg13_hours_2016_blu-ray_pic04.jpg13_hours_2016_blu-ray_pic05.jpg
© Paramount Home Entertainment

Toch vind ik deze één van de betere Michael Bay films, en misschien is dat ook het gevolg van de sterke casting. John Krasinski weet deze film toch te dragen en bij momenten vind je het jammer dat het script van Chuck Hogan niet van het niveau was van de vertolkingen. En gelukkig was er ook geen plaats voor Bay-product placement of Bay-strippers, en dat is op zich ook al een prestatie. Hoewel, in plaats van babes met lange benen pakt de regisseur nu uit met blote gespierde mannelijke torso’s. Toch duurt de film veel te lang voor datgene wat het maar te vertellen heeft.

De gebeurtenissen hebben een enorme politieke storm veroorzaakt in de States, met Hillary Clinton die een stapje opzij moest zetten als Secretary of State. Clinton had gefaald om de ambassade voldoende te beveiligen in een gebied dat op springen stond. Maar daar draait deze film niet rond. De naam van Clinton wordt zelfs op geen enkel moment vernoemd. Het is een ode aan militairen die hun leven op het spel zetten tegenover een meute gestoorde moordzuchtige terroristen. American Sniper (2014) is in ieder geval een brave tekenfilm in vergelijking met 13 Hours, want hier vliegen de kogels en de rpg-raketten in het rond en is de sfeer constant gespannen en bedreigend.

13 Hours komt op 17 augustus 2016 uit op DVD en Blu-ray. Het enige spijtige is dat de film geen extra beeldmateriaal bevat, maar ook geen making of filmpjes of audio-commentaar van de regisseur.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 1 augustus 2016

*** 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi trailer ***

1 Comment

  1. Matti

    Het was inderdaad wel wat aan de lange kant. Camerawerk en montage zijn super en de actiescènes zijn heftig. Veel beter dan al die Transformers films.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *