Ghostbusters (2016) *** Blu-ray review

Heel wat negatieve buzz rond de nieuwe Ghostbusters (2016). Er was zelfs een early review die de film met de grond had gelijk gemaakt. Wel, het is niet zo goed als het origineel, maar de nieuwe reboot film heeft wel zijn momenten. En neen, het is niet slapstick zoals die afschuwelijk slechte Bad Moms (2016) waar heel wat Amerikanen blijkbaar gek op zijn. En ja, ik heb een paar keer serieus moeten lachen.

Ghostbusters,Kristen Wiig,Melissa McCarthy,Kate McKinnon,Chris Hemsworth,Leslie Jones,Sigourney Weaver,Ernie Hudson,Dan Aykroyd,Bill Murray,Paul Feig,Bridesmaids,spy,Katie Dippold,andy garcia,Cecily Strong

Korte inhoud: Erin Gilbert (Kristen Wiig), een wetenschapper aan de universiteit van Columbia, heeft samen met Abby Yates (Melissa McCarthy) een boek geschreven genaamd “Ghosts from our Past: Both Literally and Figuratively – The Study of Paranormal Knowing”. De twee hebben elkaar jaren niet gesproken maar worden bij elkaar gebracht door een man die hulp zoekt bij de bestrijding van spoken. Samen met Jillian Holtzmann (Kate McKinnon), een collega van Abby, besluiten ze een bedrijf op te richten dat gespecialiseerd is in het vernietigen van paranormale verschijningen. Ze werven hiervoor ook nog een knappe receptionist (Chris Hemsworth) aan en nog een extra collega, Patty (Leslie Jones), die haar weg kent rond New York.

In het begin was het niet zeker of de film een sequel/spin-off of een reboot zou worden, maar eigenlijk is het een overduidelijke reboot, met een paar overbodige knipoog rolletjes van de originele cast (Sigourney Weaver, Ernie Hudson, Dan Aykroyd en Bill Murray). Vreemd genoeg ben ik gaandeweg een beetje fan geworden van regisseur Paul Feig. De man is begonnen als acteur en weet perfect hoe hij acteurs moet benaderen. Zijn doorbraak forceerde hij met geslaagde Bridesmaids (2011) en vorig jaar konden we nog genieten van de anti-James Bond film Spy (2015). Hij is misschien nog niet van het caliber van een Todd Phillips, maar zijn komedies zijn van een degelijk niveau.

Ik vreesde in het begin dat het allemaal slapstick en flauwe humor zou zijn, maar neen. Net zoals de eerste Ghostbusters (1984) komt de humor met een gezonde dosis griezel. De visuele effecten in deze film zijn behoorlijk knap, zowel de ghosts, de laser beams en die enorme Caspar ghost op het einde waren echt wel knap. En ik heb de film gezien in 3D en alles zag er behoorlijk indrukwekkend uit. Maar ook het script van Paul Feig en Katie Dippold ging goed van start met met een efficiënte karakter-ontwikkeling en opbouw van intrige, enkel naar het einde toe begon ik een beetje interesse te verliezen. De Ghostbusters kwamen helemaal niet goed uit de verf in de derde act, en ik had de indruk dat het script daar een beetje een momentum had verloren.

Heeft de film problemen? Uiteraard, en deze liggen op het niveau van het script die nogal speels met bepaalde zaken omgaat. Toch is er voldoende humoristisch materiaal aanwezig, gaande van de voorzichtige burgemeester (Andy Garcia) met zijn ijverige sidekick Jennifer Lynch (Cecily Strong) en het geflipte personage van Jillian Holtzmann die een waar plezier is om bezig te zien. Ook de vertolking van Hemsworth – weliswaar slechts 10 minuten screentime – is om van te schaterlachen. Die kerel heeft komisch talent. Het sputtert wel wat aan de science kant, en we weten niet altijd even goed voor wat het materiaal die ze inzetten dient. Enerzijds gebruiken ze de beams om de spoken vast te houden, anderzijds om ze aan flarden te schieten. Maar het grootste probleem is dat het team eigenlijk nooit echt erkenning krijgt voor hun acties door de massa. Ook de toevoeging van de oude cast voelt wat verloren in het geheel.


ghostbusters_2016_pic001.jpgghostbusters_2016_pic002.jpgghostbusters_2016_pic003.jpg
ghostbusters_2016_pic004.jpgghostbusters_2016_pic005.jpgghostbusters_2016_pic006.jpg
© Sony Pictures Home Entertainment

Het is een reboot dus heel wat van de eerste film van Ivan Reitman wordt gebruikt in de nieuwe film. Dat kan je zien als een negatief punt, maar anderzijds is het wel de aard van het beestje. De opening met de spook in de kelder van een oud huis doet wat denken aan de openingscène van het spook in de bibliotheek, de groene slimer in het hotel werd nu vervangen door een groene draak/duivel in een concert en zelfs het Michelin manneke werd gerecycleerd voor deze film door een Caspar reus. En toch zit er voldoende nieuw materiaal in om er toch van te kunnen genieten en de vrouwen zijn ook wel een plezier om in actie te zien. Ja, het is een film die heel veel kritiek zal krijgen, maar wat mij betreft is deze toch geslaagd in zijn omzet om de franchise nieuw leven in te blazen en is ook wel stukken beter dan Ghostbusters II (1989). De film heeft 144 miljoen dollar gekost en ik verwachte dat de film een slordige 350 miljoen zou opbrengen wereldwijd, maar nu blijkt dat China heeft beslist om de film niet uit te brengen. Dat zou er wel eens voor kunnen zorgen dat deze reboot kan floppen.

Ghostbusters is vanaf 7 december 2016 beschikbaar op 4K Ultra HD/Blu-ray 3D Combo Pack, Blu-ray, 3D Blu-ray en DVD met zelfs een steelbox-versie. Gewapend met meer Ghostbusting actie en een overdaad aan attitude is deze nieuwe, uitgebreide uitgave een pareltje met meer dan 15 minuten aan nooit eerder vertoonde beelden, bloopers, alternatieve takes, verwijderde scenes en nog een achter de schermen video. Er is ook een extended cut van de film voorzien met een speelduur van 134 minuten (18 minuten meer dan de originele cut).

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 15 december 2016

***Related Posts***
02/05/2016: Ghostbusters reboot verwart ook Melissa McCarthy
23/08/2015: Chris Hemsworth als Ghostbuster gaat viraal
10/03/2015: Tweede Ghostbusters reboot met Channing Tatum
29/01/2015: Ghostbusters reboot met een vrouwelijke cast
25/02/2014: Harold Ramis overleden
08/12/2012: Ghostbusters III script goedgekeurd
09/04/2009: Sony maakt Ghostbusters 3 én Men in Black 3
09/09/2008: Ghostbusters 3 met oorspronkelijke cast
07/11/2005: Ghostbuster 3 in de maak

*** Ghostbusters trailer ***

1 Comment

  1. Kons

    Deze film gaan vergelijken met het origineel is altijd moeilijk. Tuurlijk kan deze het origineel niet overttreffen, hoeveel reboots kunnen dat wel. In ieder geval ben ik wel tevreden met de nieuwe cast, en nog een geluk dat ze die oude acteurs niet opnieuw in hun ghostbusters pak hebben gestoken.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *