Zootopia (2016) **** Blu-ray review

Deze animatiefilm had niet zo’n enorme promo-machine achter zich dan pakweg Inside Out (2015), maar de Disney prent Zootopia (2016) moet zeker niet onderdoen voor zijn Pixar collega, want het is een voortreffelijke animatiefilm voor jong en oud.

zootopia,disney,inside out,ginnifer goodwin,jk simmons,idris elba,Jason Bateman,Byron Howard,Rich Moore,Jared Bush,John Lasseter,Fantasia

Korte inhoud: Judy Hopps (Ginnifer Goodwin) is een konijntje met ambities. Zij wel de eerste politieagent worden onder de konijnen en Mayor Lionheart (J.K. Simmons) heeft daarvoor de deur opengezet door jongere zoogdieren toe te laten tot de ordediensten. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot en Chief Bogo (Idris Elba) begrijpt niet meteen wat ze bij de politie komt zoeken en bant haar naar de parkingmeters. Maar daar krijgt Judy te horen van een vermist zoogdier en roept hiervoor de hulp in van het straatboefje, de vos Nick Wilde (Jason Bateman). De twee moeten een team vormen wanneer blijkt dat ze het doelwit zijn geworden van een samenzwering.

Visueel ziet de film er puik uit met knappe texturen van dons tot haren, en leuk acteerwerk van de zoogdieren. Het meest aantrekkelijke van deze animatiefilm is echter het mysterieuze verhaaltje met een leuk antagonistisch duo; een onervaren, jonge, koppige flik en een sluwe streetsmart vos. Gaandeweg zien we dat er zowel respect als bewondering is voor mekaar. Het zijn niet meteen bijzonder originele wezens zoals in Inside Out maar het werkt. Het script heeft een dramatische wending genomen van een grappige Police Academy prent naar een neo noir thriller vol mysterie en intrige. De film werd geschreven en geregisseerd door Byron Howard, Rich Moore en Jared Bush. Ook al voelen we zeker ook wel de aanwezigheid van de uitvoerende producent John Lasseter. Want laten we niet vergeten dat deze bijna twee uur durende animatiefilm de tweede langste Disney animatiefilm is sinds Fantasia (1940).

Thematisch gaan de animatiefilm opnieuw de moralistische toer op, maar deze keer wel iets verder dan de gemiddelde animatiefilm. In Zootopia worden maar al te drieste veralgemeningen op de korrel genomen en in het licht van het islam terrorisme en de groeiende haat tegenover moslims kan deze film wel voor de jongeren verhelderend werken. In de film zien we dat verschillende roofdieren zich agressief gaan opstellen, iets waar Judy dan onbezonnen aan koppelt dat roofdieren eigenlijk nog steeds in het bezit zijn van hun predatorische instincten. Eén stap verder en je krijgt dan ook de bewering dat roofdieren eigenlijk niet te betrouwen zijn, en hiermee worden meteen heel wat roofdieren met de vinger gewezen, alsook de vos Nick.

Toch zit er een serieuze contradictie in de film, daar waar alle hoge functies eigenlijk worden bekleed door predatoren en je in dit geval niet echt kunt spreken van een onderdrukte minoriteit. De film probeert ook een argument te maken tegen biologische determinisme en haar betoog tegen sociaal geconstrueerde vooroordelen, terwijl heel wat dieren die worden opgevoerd exact handelen volgens hun biologische kenmerken: het konijn is snel, de luiaard is lui, … Deze animatiefilm probeert een film te zijn waar de boodschap op de voorgrond komt, maar haalt uiteindelijk wel zijn kracht in de beschrijving van de stad Zootopia en zijn kleurrijke figuren. En toch zit er ook een boodschap in voor de vrouwen in een door mannen gedomineerde wereld.

zootopia_2016_blu-ray_pic01.jpgzootopia_2016_blu-ray_pic02.jpgzootopia_2016_blu-ray_pic03.jpg
zootopia_2016_blu-ray_pic04.jpgzootopia_2016_blu-ray_pic05.jpgzootopia_2016_blu-ray_pic06.jpg

Zootopia heeft zijn zwaktes, en de Disney in-jokes of de al te evidente The Godfather referenties zijn niet altijd even geslaagd. Toch is de Zootopia wereld spannend en leuk om te verkennen; de personages zijn levendig, dynamisch, en hun onderlinge relatie is vaak bijzonder tederend en ontroerend. Het is een grappige, brave film, leuk om naar te kijken en gemakkelijk om te lachen. Zootopia is ondertussen uit op DVD, Blu-ray en Blu-ray 3D met een hele resem aan extraatjes, gaande van deleted scenes and characters, tot een blik achter de schermen tijdens de voorbereiding en de productie van deze animatiefilm. En van deleted scnes gesproken, wanneer je ze allemaal bekijkt was het duidelijk dat eigenlijk de vos en niet het konijn de hoofdrol had moeten spelen en dat we uiteindelijk een veel meer donkere film hadden gehad dan deze smilie versie. De film had ook een pop-idool aangetrokken voor deze prent, met name Shakira, en ook zij verschijnt als een wulps zingend zoogdier op het einde van de film. Let wel, de film heeft ook de alternatieve titel Zootropolis.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 25 juli 2016

*** Zootopia trailer ***

1 Comment

  1. Margot

    Een kleurrijke animatiefilm met leuke personages, die voor geen seconde verveelt.
    en eigenlijk ook wel spannend is.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *