The Purge: Election Year (2016) *** Blu-ray review

Wie had ooit gedacht dat The Purge (2013) zou uitgroeien tot een franchise met nu al 3 films? De eerste film was had wel een leuk concept voor een thriller, maar het was verre van een uitstekende film. Maar toen kwam The Purge: Anarchy (2014) en met zijn beperkt budget van 9 miljoen dollar heeft de film toch 112 miljoen dollar opgebracht. En dus was deze The Purge: Election Year (2016) een logische zet.

the purge election year,the purge anarchy,the purge,Frank Grillo,Elizabeth Mitchell,James DeMonaco,Mykelti Williamson,Joseph Julian Soria,Brittany Mirabile,Juani Feliz,

© Universal Pictures Home Entertainment

Korte inhoud: Het is twee jaar geleden dat Leo Barnes (Frank Grillo) zich ervan weerhouden heeft om wraak te nemen tijdens de Purge-avond. Inmiddels is hij hoofd beveiliging van senator Charlie Roan (Elizabeth Mitchell), met als missie haar te beschermen in de strijd om het presidentschap en het overleven van het jaarlijkse ritueel waarop alle misdaad voor 12 uur legaal maakt. Wanneer er vervolgens verraad plaatsvindt, worden ze gedwongen de straat op te gaan. Uitgerekend op de avond dat er geen hulp beschikbaar is.

De film is opnieuw in regie van James DeMonaco, die niet alleen de drie films heeft geregisseerd maar ook geschreven. En dat is wat mij betreft ook het grootste probleem met deze derde film. De sfeerschepping, de sfeer en de wacko karakters zijn behoorlijk aantrekkelijk, maar na 30 minuten blijf je wat op je honger zitten en is er geen echt boeiend verhaal voorhanden, en is alles pijnlijk voorspelbaar. Ik had constant de indruk dat met het concept veel meer kon gedaan worden, en misschien heeft deze franchise wel nieuw bloed nodig en nieuwe ideeën.

Frank Grillo is een verdienstelijke acteur en hij draait deze prent als een Jason Statham zijn actiefilms draagt. Ik vond hem bij momenten ook wel iets beter acteren ook al zit hij hier in een weinig complexe rol. Het dilemma waarmee hij zat in The Purge 2 was in ieder geval net iets interessanter, en in deze film is Grillo eigenlijk niets meer dan een side-kick. Hier speelt hij zowat de rol van een bodyguard, maar in tegenstelling tot Kevin Costner en Whitney Houston in The Bodyguard, is hier eigenlijk zo goed als geen chemie tussen Grillo en Mitchell. Daarentegen zijn de nevenpersonages véél interessanter in deze film. Zo hebben we Joe Dixon (Mykelti Williamson) , een eigenaar van een kleine supermarkt, die alles op het spel zet om zijn zaak te redden nu dat zijn verzekeringsmaatschappij zich op de nacht van de Purge heeft teruggetrokken. Een vrij grappig karakter, die ook wel het hart op de juiste plaats heeft.

Hij wordt bijgestaan door Marcos (Joseph Julian Soria), een latino die zijn baas niet zal laten vallen en ex-ganglid Laney Rucker (Betty Gabriel) die al even bad-ass is als de geflipte Clockwork Orange rejects in de straten die van over gans de wereld komen. Eén van die straatcriminelen is trouwens een schoolmeisje genaamd Kimmy (Brittany Mirabile), die samen met haar vriendin (Juani Feliz) betrapt werden op winkeldiefstal. Nu is het voor hen payback time met kettingzagen en assault rifles.

Uiteraard is het een moralistische film, dat zijn zowat alle exploitation films, maar hier wordt toch niet erg diep gegraven. De titel pakt uit met ‘election year’ op de vooravond tussen de grote clash tussen Hillary en Trump, maar eigenlijk is deze film allesbehalve politiek gekleurd. Enerzijds hebben we de oprechte politica en anderzijds de corrupte Orwelliaanse regering. Het is zo over the top en absurd dat je niets in deze film serieus kan nemen. Mocht er een 4de film komen zou ik deze wel eens willen zien in de handen van een andere regisseur. En wie weet kunnen ze misschien iets vinden op de plothole dat mensen eigenlijk gemakkelijk een reisje kunnen boeken uit de States op de dag van de Purge, in plaats van met angst te leven. De nieuwe film is niet slecht, maar het is geen toegevoegde waarde op de voorgaande film. De fans van The Purge zullen deze nieuwe film wel smaken, maar zij die nog niet verkocht waren voor het concept, zullen dan ook niet worden met deze film.

The Purge: Election Year komt overmorgen uit op Netflix, maar voor diegene die de DVD of Blu-ray willen, daar staan ondermeer met deleted scenes op en heel wat making of materiaal. Er is tevens ook een trilogy box verschenen. Spijtig genoeg geen audio-commentaar van de regisseur te bespeuren…tegenwoordig lijken ze daar steeds minder tijd voor te maken.

rating

Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 14 februari 2023

*** The Purge: Election Year trailer ***

2 Comments

  1. Romain

    Ik vond deze film het meest tegenvallen uit de reeks, misschien omdat er al gewenning is en de plot nog maar weinig origineel is.

    Reply
  2. Dominiekske

    Ik ben behoorlijk aangenaam verrast na het kijken van de sequel. Deel 1 vond ik maar matig, maar de vervolgfilm was stukken beter. Veel minder irritaties, beter verhaal, betere actie scenes en zelfs het acteerwerk vond ik beter. Ik ga deze Blu-ray zeker bekijken.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *