Anomalisa (2015) **** Blu-ray review

Als we spreken van stop-motion animatie, denken we vaak aan de grappige Aardman producties (Shaun the Sheep, Wallace & Gromit, Chicken Run), maar deze Anomalisa (2015) is zoals zijn titel doet vermoeden ook wel iets van een buitenbeentje. Het is een animatie voor een volwassen publiek en tevens de eerste R-rated animatiefilm die genomineerd werd voor de Oscars.

anomalisa_2015_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Michael Stone (David Thewlis) is een goeroe op het gebied van klantvriendelijkheid, maar weet in zijn eigen leven ironisch genoeg geen contact te leggen met de mensen om hem heen. Het sociale isolement waarin Michael zich bevindt wordt steeds merkbaarder. Dan ontmoet hij de ietwat verlegen Lisa (Jennifer Jason Leigh) die zijn aandacht trekt. Hij weet niet waarom, maar ze fascineert hem mateloos.

Er zijn twee hoofdacteurs maar tientallen bijrollen, en het meest opvallende van deze productie is dat de meeste stemmen worden vertolkt door één man, Tom Noonan, die een beetje de ‘everyman/woman’ vertolkt. Wanneer ons hoofdpersonage dan een larakter ontmoet met een andere stem, is hij dan compleet van de kaart. Tom probeert zijn stem ook niet al te fel aan te passen voor de verschillende personages, maar behoud een zelfde tembre. We voelen wat het hoofdpersonage voelt, iedereen lijkt wel dezelfde persoon te zijn. Zelfs hun gezicht lijkt wel een kloon te zijn, met slechts een paar verschillende accentjes. De twee hoofdpersonages zijn geen perfecte wezens, Michael Stone is op leeftijd, grijs en heeft een buikje, en Lisa heeft een wonde in haar gezicht die ze probeert te verbergen met haar haren.

Het is een verhaal over een ontmoeting tussen de twee mensen, maar tevens een wandeling in de kronkels van de psyche van een personage. Een existentialistisch vraagstuk van een man die voor een conference de nacht doorbrengt in het Fregoli Hotel, een verwijzing naar het ‘syndroom van Frégoli’ , een identificatiesyndroom, verwant aan agnosie en wanen. Wie aan het syndroom lijdt, heeft de bizarre opvatting dat verschillende mensen in werkelijkheid manifestaties van één persoon zijn. Dit kan de patiënt het paranoïde gevoel geven constant achtervolgd te worden. De aandoening werd genoemd naar de Italiaanse acteur Leopoldo Fregoli, die aan het begin van de twintigste eeuw bekendstond om de grote snelheid waarmee hij van kostuum kon wisselen en de grote hoeveelheid personages die hij per voorstelling op het toneel wist te brengen.


anomalisa_2015_blu-ray_pic01.jpganomalisa_2015_blu-ray_pic02.jpganomalisa_2015_blu-ray_pic03.jpg
© Universal Pictures

Het is een testament voor doorzettingsvermogen van een filmcrew, onder leiding van schrijver Charlie Kaufman, regisseur Duke Johnson en producer Roasa Tran, die jarenlang met een beperkt budget van 8 miljoen dollar (volledig gefinancierd via een kickstarter programma), deze animatiefilm uiteindelijk naar het witte doek hebben gebracht. Spijtig genoeg werd het geen publiekstrekker en verzamelde deze prent maar een slordige 3 miljoen dollar. Toch raad ik jullie aan om deze film te bekijken, want het is een prachtig staaltje van volwassen stop-motion animatie.

Vanaf 6 juli 2016 is de DVD en Blu-ray van Anomalisa beschikbaar, zonder audio-commentaar met wel een drietal making of filmpjes die ons echt wel een idee geven van hoe langzaam het productieproces van deze film was en de talloze complicaties ze hadden met hun miniatuur sets of poppetjes. Een echte aanrader!

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 19 juni 2016

*** Anomalisa trailer ***

1 Comment

  1. Gaetan

    Ik ben beginnen kijken zonder verwachtingen of voorkennis, maar het werd uiteindelijk een aangename verrassing. Verrassend en toch wel intrigerend op zijn Kaufman’s.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *