Joy (2015) *** Blu-ray review

Wanneer je de trailer van Joy (2015) bekeek, had je meteen een idee waarover de film ging en hoe het zo ongeveer zou aflopen. Wat meteen opviel was dat regisseur David O. Russell opnieuw zijn lievelingsacteurs had ingezet voor zijn nieuwe drama. Deze keer draait het rond Joy, het personage vertolkt door Jennifer Lawrence (pics), die we zien opgroeien als een machtige vrouw gedurende vier generaties.

joy_2015_blu-ray.jpg

Korte inhoud: JOY is het tumultueuze verhaal van een gezin doorheen vier generaties en richt zich op het meisje dat vrouw wordt die een gigantisch bedrijf uit de grond stampt en op haar manier matriarch wordt. De weg wordt geplaveid met verraad, bedrog, het verlies van onschuld en de littekens van de liefde. Het is een intense emotionele en menselijke komedie over hoe een echte baas te worden van een familie en het bedrijfsleven, geconfronteerd met een wereld van meedogenloze commercie. Bondgenoten worden tegenstanders en tegenstanders veranderen in bondgenoten, zowel binnen als buiten het gezin, terwijl het emotionele leven van Joy en haar felle verbeelding haar door de storm leidt.

Het valt me op dat The Fighter en Silver Linings Playbook veel betere films waren dan deze Joy, nochtans zijn het grotendeels dezelfde formules die gehanteerd worden. Ik denk dat de oorzaak misschien wel te vinden is aan de kwaliteit van het script, want neem de vertolking van Jennifer Lawrence weg, en met wat blijf je over? En dan heb ik het nog niet over de schoonheidsfoutjes; zoals die vreselijke lip-sync van Edgar Ramirez. Maar ik heb het hoofdzakelijk problemen met het verhaal die nergens naar toe lijkt te gaan. En dan heb je nog een hele reeks zinloze subplots, die enkel het luchtledige in het hoofdverhaal in de verf zetten. Maar af en toe zijn er ook geslaagde scènes, en dan voornamelijk de rustige scènes die iets meer diepgang bezorgen.

Deze biopic is gebaseerd op het leven van Joy Mangano (pic), president van resident of Ingenious Designs, LLC. en uitvinder van de ‘Miracle Mop’, alsook een alleenstaande moeder van drie kinderen. En we hebben opnieuw een ensemble cast! Naast Jennifer Lawrence zien we rollen voor Robert De Niro, Bradley Cooper, Edgar Ramirez, Isabella Rossellini, Diane Ladd en Virginia Madsen. Net als de vorige films van David O. Russell, gaat deze film over familie, loyaliteit en liefde. Het verschil met de vorige films is dat deze iets grootschaliger lijkt, ook al blijft de filmstijl heel herkenbaar. Het lijkt wel een soort duet van de vorige 2 films: American Hustle (2013) en Silver Linings Playbook (2012).

Joy Jennifer Lawrence animated pictureJoy Jennifer Lawrence animated pictureJoy Jennifer Lawrence animated picture
© 20th Century Fox Home Entertainment

Ik hou wel van het werk van David O. Russell, maar waarom werkt hij niet eens met een andere cast. Hij moet één van de betere acteur-regisseurs zijn in Hollywood dus zou hij in principe geen risico’s nemen met een voltallige nieuwe cast. Ik snap dat een regisseur graag met dezelfde acteurs werkt wanneer het ‘klikt’ – ook al komt het op de set soms tot zware schreeuwdiscussies – maar ik had zo nu en dan een déjà-vu gevoel.

Joy is uitgekomen op DVD, Blu-ray en er is zelfs een 4k versie voor diegene die het beste van het beste willen. Er is geen audio-commentaar van de regisseur, wat toch wel een spijtige zaak is. Maar er is wel een interview beschikbaar met de regisseur en zijn hoofdactrice, naast een making of over de film. Niet voor niets won Jennifer dan ook de Golden Globe in de categorie Beste Actrice, en kreeg ze ook nog een nominatie voor een Oscar die ze uiteindelijk niet won.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 29 mei 2016

*** Joy trailer ***

1 Comment

  1. Vince

    Wat duurde die film lang, zeg!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *