Broer (2016) ** Blu-ray review

De Vlaamse thriller Broer (2016) was helaas al uit de bioscoopzalen verdwenen voor ik de kans had om hem gaan te bekijken. Gelukkig kreeg ik een review-exemplaar zodat ik de film alsnog kon zien want hij stond wel op mijn ‘to see’-lijstje. Helaas was de korte levensduur in de bioscoop een indicatie en levert regisseur Geoffrey Enthoven een minder evenwichtige film af dan o.a. Hasta La Vista. Broer zit vol goede bedoelingen, maar de uitwerking mist pit en coherentie.

broer,geoffrey nethoven,koen de bouw,koen de graeve,udo kier,alison doody,titus de voogdt

Korte inhoud: Nadat zijn vrouw een relatie kreeg met zijn broer Michel (Koen De Graeve) en beiden omkwamen in een auto-ongeluk en in de nasleep hiervan zijn hotel De Postiljon op de fles ging, blijft er voor Mark (Koen De Bouw) niet veel levensvreugde over. Hij verschanst zich in zijn door deurwaarders leeggeplukte hotel en is dan ook verrast wanneer hij plots bezoek krijgt van een advocaat die eens niet met gerechtelijke bevelen omtrent wanbetalingen komt zwaaien.

Mark krijgt een dvd in handen gestopt met een videoboodschap van ene Grace (Alison Doody) die hem uitnodigt in haar riante villa in Ierland. Enig probleem is dat Grace denkt dat Mark zijn broer Michel is. Grace en Michel hebben een twintigtal jaar geleden een passioneel avontuurtje beleeft en nadat Graces man Ian is gestorven wil ze haar relatie met Michel weer oppikken.

Onder druk van zijn nieuwsgierige buurman Ronnie (Titus De Voogdt) doet Mark zich voor als Michel en trekt hij naar Ierland. Het plan is om wraak te nemen op Michel en het geld te cashen dat hem toekomt. In Ierland aangekomen weet Mark zijn dekmantel schijnbaar makkelijk op te houden, maar wat Mark en Ronnie niet weten is dat ook Grace een verborgen agenda heeft.

Broer lijkt niet goed te kunnen beslissen in welk genre de film wil horen. Er zitten komische elementen in, hier en daar zelfs zwarte komedie. Als Mark en Ronnie onderweg zijn in Ierland lijkt Broer soms een roadmovie, dan weer zitten we in een wraakfilm die uitmondt in een familiedrama met thrillerkantjes. Al deze genres maken dat de film nooit echt verveelt omdat er altijd wel iets gebeurt, maar het maakt de film ook vrij onevenwichtig omdat constant wordt geswitcht tussen stijlen.

Komt daar bij dat het scenario van Pierre De Clercq niet helemaal kan overtuigen. Er zitten net iets te veel bochten en wendingen in het verhaal om geloofwaardig te blijven. Maar anderzijds is het wel knap dat men tegenwoordig toch iets meer risico durft te nemen in Vlaanderen en het kan er natuurlijk niet altijd boenk op zijn. Leerprocessen moeten er zijn en we geven de makers dus het voordeel van de twijfel.

De Vlaamse cast kwijt zich uitstekend van zijn taak. Koen De Bouw kan als geen ander wereldvreemde brompotten spelen, terwijl Titus De Voogdt vooral voor de comic relief moet zorgen. Zijn schabouwelijk Engels is makkelijk scoren, maar gelukkig weet De Voogdt zijn loserpersonage Ronnie ook sympathie mee te geven.

Minder overtuigend vergaat het de buitenlandse cast. Alison Doody, in de jaren ’80 bekend als Jenny Flex in de Bondfilm A View to a Kill en als Elsa in Indiana Jones and the Last Crusade, speelt Grace en haar kille, afstandelijke vertolking past misschien bij haar steenrijke, verwende personage maar laat je volstrekt koud wat er met haar gebeurt. Daarnaast is er Lars Von Triers cultacteur Udo Kier die Graces manusje-van-alles Frank Solek speelt en ook al niet al te veel zin lijkt te hebben in dit Vlaamse klusje.

Koen De Graeve speelt Michel en draaft op in flashbacks waarin Mark hem de schuld geeft van het faillissement van De Postiljon en de dood van zijn vrouw. Hoewel de wisselwerking tussen De Bouw en De Graeve goed werkt (met als apotheose een samenzang van een Franse klassieker) werken de flashbacks minder goed in het verhaal en vertragen ze het tempo.

Pluspunt is het Ierse landschap dat Enthoven met fraaie lange shots in beeld brengt en zo bijdraagt tot het verhaal. Broer is zeker geen slechte film en vervelen zal de kijker zich niet maar door te veel te willen vertellen mist de film wat evenwicht om een topper te zijn. De Blu-ray en DVD van Broer is sinds 20 mei te koop. Op het schijfje vind je ook een making of.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 27 mei 2016

*** Broer trailer ***

1 Comment

  1. Julie

    Vond het nog wel een onderhoudende film. Titus De Voogdt is echt een aanwinst.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *