The Big Short (2015) ***½ Blu-ray review

Vandaag is The Big Short (2015) van regisseur Adam McKay (Step Bothers, The Other Guys) uitgekomen op DVD en Blu-ray. De film kreeg 5 Oscar-nominaties (montage, regisseur, acteur in een bijrol, beste film en beste script) maar won uiteindelijk enkel deze voor Beste Script van Charles Randolph en Adam McKay, gebaseerd op het boek van Michael Lewis, die we nog kennen van Moneyball (2011) en The Blind Side (2009).

the_big_short_2015_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Vier buitenstaanders – Ben Hockett (Brad Pitt) Michael Burry (Christian Bale) Greg Lippmann (Ryan Gosling) Steve Eisman (Steve Carell) – zien waar de grote banken, media en overheid geen aandacht voor hebben; de potentiële ineenstorting van de wereld economie ten gevolge van de huizenbubbel waarbij banken (vaak onder druk van de overheid) onnoemelijk veel leningen hebben uitgeschreven aan mensen die deze onmogelijk kunnen terug betalen. Ze komen dan ook op het idee van ‘The Big Short’. Hun gedurfde investering leidt hen in de donkere onderbuik van het moderne bankwezen, waar ze alles en iedereen in vraag moeten stellen.

Wie kan weerstaan aan een met sterren bezaaide ensemblecast in een waar gebeurd drama? Volgens de regisseur zou hij het project van Paramount hebben gekregen, nadat hij had ingestemd om Anchorman 2: The Legend Continues (2013) te regisseren. Dit was in ieder geval zijn eerste ‘drama’ film, en zijn eerste film zonder Will Ferrell.

Toch was ik niet meteen verkocht na het zien van de trailer en zijn overvloed aan pruiken die voor deze prent werden gebruikt. Christian Bale had deze prent verkozen boven de hoofdrol in de Steve Jobs (2015) film, een film die binnenkort ook uit is op Blu-ray en die ik hier zal bespreken. Maar ik heb de twee films gezien en ik mag zeggen dat de acteur wel de juiste beslissing heeft genomen. De Steve Jobs film is allesbehalve een echt geslaagde film en blijft wat dobberen tussen drama en biografie die nooit echt van de grond komt. The Big Short daarentegen is een echt drama die van begin tot einde beklijvend is.

the_big_short_2015_blu-ray_pic01.jpgthe_big_short_2015_blu-ray_pic02.jpgthe_big_short_2015_blu-ray_pic03.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment

Toch is het geen cinematografisch meesterwerk. De regisseur is vooral bekend voor komediefilms, en hij is nu niet meteen de meest geschikte figuur om een drama te ensceneren. Ik ga niet zeggen dat het leek op verfilmd toneel, maar het zijn vooral de acteurs die het niveau omhoog krijgen en niet de verhaalstijl van de regisseur. Meer nog, had dit geregisseerd geweest door een echte drama-regisseur, dan had deze prent wel eens kans kunnen maken op de Oscar voor Beste Film. Anderzijds kwam deze film op het goede moment, wanneer we even kunnen terugkrijgen op die bankencrisis vanop een zekere afstand.

De productie van de film is in handen van Plan B, het productiehuis van Brad Pitt, die binnenkort zal uitpakken met World War Z 2 (2017). Bij de actrices zien we de Schotse Karen Gillan, pop-idool Selena Gomez en de Amerikaanse actrices Marisa Tomei en Melissa Leo.

Op de DVD en Blu-ray van The Big Short staan een pak extraatjes; met deleted scenes, een interview met de regisseur en een resem making of filmpjes. De film had een productiebudget van 28 miljoen dollar, maar bracht zomaar eventjes 133 miljoen op tijdens zijn bioscoop-release wereldwijd.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 25 mei 2016

*** The Big Short trailer ***

2 Comments

  1. Gaetan

    Ik vond het een bijzondere prent van één van mijn favoriete komedie regisseurs. Een regisseur die risico’s durft nemen en dat heeft heel goed uitgepakt bij deze. Ik ga nu niet zeggen dat ik alles goed vond en er zijn inderdaad hier en daar problemen met de opbouw van het drama, maar het is vrij helder neergezet. En de keuze om bijvoorbeeld Margot Robbie op te voeren is misschien wat puberaal, maar vond het hoe dan ook wel werken. En normaal houd ik er helemaal niet van als er in de camera gesproken wordt, maar ook hier paste het perfect. Het script is geniaal enmet zo’n sterrencast kan je niet verkeerd doen Blijf het mooi vinden hoe Carrell steeds meer begint te schitteren in drama films. Het montagewerk was ook spot on.

    Reply
  2. Matti

    Margin Call vond ik toch net iets beter dan deze.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *