10 Cloverfield Lane (2016) **** Blu-ray review

Regisseur J.J. Abrams verraste 8 jaar geleden, ondanks het shaky camerawerk om van te kotsen, met de niet onaardige Cloverfield (2008). Het was een’found footage’-spektakel prent over een reuzenhagedis die terreur zaait in New York. Nu komt de superproducent met 10 Cloverfield Lane (2016), geen vervolg, maar zeker een film die ’spiritueel verwant’ is aan de monsteravontuur.

10 Cloverfield Lane,jj abrams,cloverfield,Mary Elizabeth Winstead,John Goodman,Dan Trachtenberg,Damien Chazelle,Josh Campbell,Matthew Stuecken

Korte inhoud: De jonge vrouw Michelle (Mary Elizabeth Winstead) wordt wakker na een ernstig auto-ongeluk. Ze bevindt zich in een kelder en vreest dat ze ontvoerd is. Maar haar ontvoerder – de zogenoemde Doomsday Prepper Howard (John Goodman) – beweert juist dat hij haar leven heeft gered van een gigantische chemische aanval en de buitenwereld onbewoonbaar is. Ze kan en wil dit niet geloven en vanaf dat moment staat haar leven in het teken van ontsnappen, ongeacht de verschrikkingen die haar buiten staan te wachten.

De regisseur van dienst, die dit onheilsspellende kat-en-muisspel in beeld heeft gezet, is de debuterende Dan Trachtenberg. Ik ben in ieder geval wel tevreden dat het geen sequel is, want een herhaling van de eerste film had een slecht idee geweest. Eigenlijk had Damien Chazelle de film moeten regisseren maar toen kreeg hij de kans om Whiplash (2014) te maken, en kwam deze Cloverfield in andere handen terecht.

En tot onze grote verbazing is deze film ook veel beter dan de eerste Cloverfield film. Het verhaal werd ook ontwikkelt als een standalone genaamd The Cellar, geschreven door Josh Campbell en Matthew Stuecken. De prent is ook een soort claustrofobische Twilight Zone film te zijn, met een slim script die psychologische horror weet te mengen met een supernatural karakter, in een strakke en zelfverzekerde regie. Het feit dat het ook een beginnende regisseur is die gesteund is door een geoliede machine en een serieus productiebudget, maakt dit echt wel een verrassende prent. Het enthousiasme van de regisseur druipt van elk frame af.


10_cloverfield_lane_2016_blu-ray_pic01.jpg10_cloverfield_lane_2016_blu-ray_pic02.jpg10_cloverfield_lane_2016_blu-ray_pic03.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment

En ook al heeft deze Cloverfield weinig te maken met de eerste film, bezit het toch een gelijkaardige schrikwekkende toon, beide met de focus op de karakters en een vleugje science-fiction. Het meest fascinerende is dat het de kijker meermaals in de maling neemt, zelfs mensen met een zware filmbagage. Maar ook de twee hoofdacteurs zitten heerlijk in hun rol. Mary Elizabeth Winstead speelt een uiterst herkenbare rol en ook al krijgt ze geen Award-winnende scenes zet ze hier toch wel een sterke vertolking neer. Maar ook Goodman is verrassend goed, in een mengeling tussen een geloofwaardig goedaardig karakter en een psychopaat, afhankelijk van de scène. Het einde van de film zal misschien een deel van de kijkers teleurstellen, ik vond het eigenlijk wel een mooi slot.

De DVD en Blu-ray van 10 Cloverfield Lane is vanaf 27 juli 2016 beschikbaar. Op de Blu-ray vinden jullie de audio-commentaar van de regisseur en producer J.J. Abrams, naast heel wat making of filmpjes en uitleg over deze wat bizarre spin-of. En ook al heeft deze film eigenlijk weinig te maken met Cloverfield is er ook een Cloverfield-box verschenen.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 15 juli 2016

*** 10 Cloverfield Lane trailer ***

5 Comments

  1. Movie Idiots

    Wat een heerlijke film inderdaad. Goodman en Winstead waren erg goed samen.

    Reply
  2. Aless

    Nog niet gezien. Ik ben benieuwd!

    Reply
  3. hoi

    Was een goede film maar naar mijn mening was het begin wel traag.

    Reply
  4. Nina

    Begin was goed, einde niet verwacht en totaal niet wat in deze film past.

    Reply
  5. Roel Scheffers

    geniale film!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *