Straight Outta Compton (2015) ***½ Blu-ray review

Volgende week komt Straight Outta Compton (2015) uit op DVD en Blu-ray, de nieuwe film van F. Gary Gray (Law Abiding Citizen, Be Cool, The Italian Job, A Man Apart). De film won de AFI award voor Beste Film van het jaar, maar kreeg NUL nominaties voor de Oscars, ondanks de toch wel verdienstelijke vertolkingen. En dat is zo één van de films met zwarte filmmakers die vergeten werd en waarvoor nu een kleine storm is begonnen.

Straight Outta Compton,F Gary Gray,OShea Jackson Jr,Corey Hawkins,Jason Mitchell,Neil Brown Jr,Aldis Hodge,Marlon Yates Jr,Paul Giamatti,R Marcos Taylor,Jonathan Herman,Andrea Berloff

Zwarte acteurs als Jada Pinkett Smith en Will Smith zullen in ieder geval niet aanwezig zijn op de uitreiking. Jada liet eerder deze week weten niet naar de awardshow te gaan omdat ze de Oscars te blank vindt, en Twitter staat ondertussen ook vol met kritiek op de blanke nominaties via de tag #OscarsSoWhite. Straight Outta Compton lijkt de film te zijn die het meest over de lippen komt als voorbeeld dat The Academy blijkbaar heel blank aan het denken was.

Korte inhoud: Halverwege de jaren 80, Compton Californië. Vijf jonge mannen delen hun ervaringen door middel van het maken van ‘brutale’ en eerlijke muziek, die symbool staat voor de opstand tegen misbruik van gezag. Onder de naam N.W.A. (Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E) brengen de jongeren een revolutie teweeg wanneer ze de wereld de waarheid vertellen over hun leven in hun gevaarlijke buurt en ontketenen daarmee een culturele oorlog.

Deze biografische film heeft ondertussen al 200 miljoen dollar opgebracht en dat met een productiebudget van 28 miljoen dollar. Meteen een reden om nu al te speculeren over een mogelijk vervolg. Rapper Daz heeft eerder aan TMZ vertelt dat de nieuwe film verder zou gaan waar de eerste eindigde en ingaat op de opkomst van Snoop Dogg, Tupac en andere rappers van de westkust. De focus zou opnieuw op de muziek komen te liggen, maar Daz zegt dat ook het bendegeweld en de invloed hiervan op de muziekindustrie in beeld zou gebracht worden.Volgens de eerste geruchten zou Dr. Dre’s zoon, Curtis Young, een rol voor zijn rekening nemen. Het is nog niet bekend wie de rol van Snoop Dogg en Ice Cube spele. Rapproducent Suge Knight zou ook aan bod komen in de film, hij wordt eveneens door iemand anders gespeeld. Knight zit namelijk vast op verdenking van moord omdat hij in januari twee mannen aanreed na een ruzie. Een van hen overleed aan zijn verwondingen.

Straight Outta Compton is zo een beetje een formule muziek-biopic maar ook al heeft de film 88. op Rotten Tomatoes, had ik er zelf wel iets meer van verwacht. Wat werkt in de film zijn de sterke vertolkingen van de acteurs, ik denk dan aan de karakters van Ice Cube (O’Shea Jackson Jr.), Dr. Dre (Corey Hawkins), Eazy-E (Jason Mitchell), DJ Yella (Neil Brown Jr.), MC Ren (Aldis Hodge), D.O.C. (Marlon Yates Jr.) en Suge Knight (R. Marcos Taylor). Daarnaast heb je dan een Paul Giamatti die voor de zoveelste keer getypecast werd als een manager. Die kerel speelt dus krak dezelfde rol als in die andere Beach Boys biopic Love & Mercy (2014).


straight_outta_compton_2015_blu-ray_pic01.jpgstraight_outta_compton_2015_blu-ray_pic02.jpgstraight_outta_compton_2015_blu-ray_pic03.jpg
Foto’s van Jaimie Trueblood © Universal Pictures

Wat ook werkt is uiteraard de strakke regie van Gray alsook de muziek, wat nogal logisch is. Er zit ook een een knappe actiesequentie in de film waar je toch even van opkijkt. Maar waar ik zelf meer moeite mee had was dat de film voor mij eigenlijk niets te vertellen had. Het leek bij momenten een ode aan al die verschillende rappers, en iedereen moest zijn screentijd krijgen. De scenaristen Jonathan Herman en Andrea Berloff hebben er ook een socio-culturele en politieke draad in willen steken met de L.A. riots en de Rodney King afranseling, maar het voelt allemaal iets te anekdotisch en te weinig ingebakken in het verhaal. De film lijkt meer interesse te hebben in het bekvechten van de rappers en hun record label. En met zijn 147 minuten (zelfs 166 minuten met de director’s cut die jullie op de Blu-ray vinden) gaat alles toch wat langdradig beginnen aanvoelen. Daarnaast komen thema’s als racisme en misogynie wel veel aan bod, maar eerder bijkomstig als intentioneel. En dat is wat frustrerend dat de film nooit dieper graaft. Het kon me geen bal schelen dat deze muzikanten in de clinch lagen met hun record label en snap niet waarom dit het hoofdverhaal moest zijn. Maar al bij al geen slechte film.

Op de DVD en Blu-ray die op 20 januari 2016 in de winkelrekken ligt, vinden jullie een director’s journey, making of filmpjes, deleted song performances, verwijderde scènes en audio-commentaar van de regisseur. Daarnaast is er ook een blik op de N.W.A., hun ontstaan en hun impact.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 22 januari 2016

 


*** Straight Outta Compton trailer ***

2 Comments

  1. matti

    Geen hoogvlieger. Eigenlijk bij momenten ook wel wat saai.

    Reply
  2. Fabian

    Ik denk hoe meer je de rappers kent hoe beter je de film zal vinden. Voor mensen die nog nooit van Dr. Dre, Ice Cube of Eazy-E zou ik uitkijken naar een andere film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *