Trainwreck (2015) *** Blu-ray review

Het aantal komedie actrices zit de laatste tijd in de lift en de nieuwe ster in Hollywood heet Amy Schumer. Deze ambitieuze stand-up comedy dame heeft niet alleen haar eigen film geschreven, maar ook nog eens gevraagd aan niemand minder dan Judd Apatow (The 40 Year Old Virgin, Knocked Up) om de film te regisseren. Met Trainwreck (2015) heeft ze in ieder geval haar eerste grote filmrol te pakken. Volgende week op 20 januari komt de film uit op DVD en Blu-ray.

trainwreck_2015_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Sinds ze een klein meisje was, werd Amy’s (Amy Schumer) gebrainwasht door haar vader (Colin Quinn) dat monogamie gewoon niet realistisch is. Amy is nu een schrijfster voor een tijdschrift en geniet van een ongedwongen leven, vrij van verstikkende, saaie en romantische betrokkenheid. In werkelijkheid zit ze echter in een soort van sleur. Wanneer ze begint aan een nieuw artikel voor het tijdschrift begint ze iets te voelen voor het onderwerp, de innemende en succesvolle sportdokter Aaron Conners (Bill Hader).

Een vrouw met bindingsangst die nog steeds rondloopt met haar ‘no strings attached’ mantra, lijkt op een typische hedendaagse komedie voor de 30’ers, maar Amy heeft er haar eigen twist aan gegeven. De humor zal wel niet door iedereen gesmaakt worden, maar de fans van Schumer zullen dit rauw lusten. De film probeert humor te brengen van een zeker niveau in tegenstelling tot die Cameron Diaz crap (Sex Tape, The Other Woman, Gambit) waarmee we een tijd geleden opgezadeld werden in de bioscoop. Naast Spy (2015) van Paul Feig was dat zo een beetje de tweede komedie waar we naar uitkeken in 2015, maar ik bleef toch wat onderkoeld achter en ik blijf moeite hebben met de casting van Bill Hader.

De film valt meteen met de deur in huis. Amy ligt in bed terwijl een jonge man zijn kleren uittrekt, gevolgd door wat grappen van Amy over zijn veel te lange lul. Ze heeft er blijkbaar niet meteen zin in, maar uiteindelijk beginnen ze eraan en na een paar stoten valt ze in slaap en begint ze hevig te snurken. Subtiliteit komt hier niet aan te pas en de moraal van het verhaal is meteen duidelijk: Ook vrouwen kunnen zich gedragen als zwijnen in relaties. En dat is haar goed recht. Mijn probleem was dat er naast een paar grappige momenten, de film véél te lang duurt en soms behoorlijk saai. En ondertussen brengt Amy haar stand-up comedy humor boven, die net iets meer wil choqueren dan op onze lachspieren werken. Anderzijds verwelkom ik dergelijke komediefilm met open armen, want op z’n minst probeert het iets anders met het al te familiaire romcom genre.

trainwreck_2015_blu-ray_pic01.jpgtrainwreck_2015_blu-ray_pic02.jpgtrainwreck_2015_blu-ray_pic03.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment

Het oorspronkelijke script van Amy Schumer werd naar de prullenmand verwezen, maar toen herschreef ze het script met meer persoonlijke ervaringen en blijkbaar viel dit bij Universal meer in de smaak. Naast de hoofdacteurs zien we ook nog een kleine rol voor LeBron James en zelfs een minuscuul rolletje voor Marisa Tomei. Maar diegene die toch heel wat aandacht trekt is Tilda Swinton, die haar versie speelt van Meryl Streep uit The Devil Wears Prada, met een stralend zonnebank-bruin gezichtje. Ik had zelfs niet meteen door dat we met Tilda te doen hadden, de transformatie is opmerkelijk.

Op de Blu-ray van Trainwreck staan naast deletes scenes ook nog alternatieve en extended scenes en uiteraard ook nog eens een gagreel, want ja, dit is het soort film voor zoiets. Spijtig genoeg geen audio-commentaar van Judd Apatow of Amy Schumer.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 12 januari 2016

*** Trainwreck trailer ***

1 Comment

  1. Matt

    Is toch wel een typische Apatow komedie. Dat wil zeggen dat de het verhaal danst op de slappe koort van ondeugendheid en kolder, maar daar nooit echt goed in slaagt. De heeft een serieus gebrek aan humor en de geslaagde grappen voelen aan als losse scetchen. Amy Schumer is wel ontwapenend maar buiten Tilda Swinton zijn hier niet echt personages die interessant zijn. De beginscène vond ik wel zalig, met de vader die zijn tienerdochters uitlegt waarom hij vreemd is gegaan.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *