High-Rise zou wel eens een cult-klassieker kunnen worden

Een bizar filmpje die mijn aandacht trok was deze High-Rise (2015) van Ben Wheatley. De reden voor mijn interesse, naast zijn intrigerende trailer, is dat de film gebaseerd is op de roman van J.G. Ballard, die eerder al Steven Spielberg’s Empire of the Sun (1987) en David Cronenberg’s Crash (1996) heeft geschreven.

highrise_2015_poster.jpg

Korte inhoud: Dr. Robert Laing (Tom Hiddleston), een jonge arts, laat zich verleiden door de levensstijl in een elegante veertig verdiepingen tellende torenflat, een geïsoleerde gemeenschap die zich heeft afgesneden van de rest van de maatschappij in een luxueuze torenblok, ontworpen door architect Anthony Royal. Laing neemt zijn intrek op de vijfentwintigste verdieping en ontdekt een wereld van complexe loyaliteiten. Hij begint ook een relatie met Charlotte (Sienna Miller), de toegewijde assistente van Royal (Jeremy Irons). Wanneer Laing bevriend raakt met Richard Wilder (Luke Evans), een documentairemaker die verbannen is naar de tweede verdieping en vastberaden is om de sociale ongelijkheid aan te klagen die zo’n torenblok met zich meebrengt, ontstaat er een gevaarlijke sociale situatie en valt het torenblok uiteindelijk uit elkaar in gewelddadige bendes.

De trailer moet het minder hebben van karakter en meer van de atmosfeer, de kleur en de muziek, maar het intrigeert me wel. Het heeft precies iets Kubrikiaans. Ook de visuele stijl waarin de film werd gedraaid spreekt me aan. Het moet in ieder geval geen eenvoudige klus geweest zijn om dit verhaal te adapteren tot een film, en van wat ik kan zien in de trailer lijken ze in hun opzet geslaagd. De film werd reeds vertoond op heel wat filmfestival en ook al zijn de meningen verdeeld lijkt dit toch een verdienstelijke film te zijn. Komt daar nog bij dat ik wel een grote fan ben van de hoofdacteur, die stilaan meer projecten krijg als hoofdacteur in dure filmproducties, zoals met Crimson Peak (2015).

High-Rise lijkt op een bijzonder grappige satire over blind consumptiegedrag en het absurde klassensysteem. Het gebouw voldoet aan alle behoeften van de inwoners en bijgevolg is er voor hen geen reden om de toren te verlaten. Er zijn twee trailers, één is een teaser waarbij we gewoon de beginsfeer opsnuiven en de onderstaande trailer die al iets meer van de intrige loslaat. Op dit ogenblik is er nog geen releasedatum bekend voor België, maar de film zou toch ergens in april 2016 moeten uitkomen.

 


*** High-Rise trailer ***

1 Comment

  1. Cedric

    Trailer doet me wat denken aan Brazil. Heeft wel een apart sfeertje.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *