Alice Through the Looking Glass (2016) **½ Blu-ray review

Zat er iemand te wachten op een vervolg op Alice in Wonderland (2010) van Tim Burton? Visueel zag de eerste film er wel indrukwekkend uit, maar inhoudelijk ging het verhaal nergens naar toe en werden we getrakteerd op vlakke en oninteressante karikaturen. Een zonde voor al het aanwezige talent. Maar hier brengt Disney dan toch Alice Through the Looking Glass (2016) uit, ondertussen uit op DVD en Blu-ray.

alice_through_the_looking_glass_2016_poster.jpg

Korte inhoud: Wanneer Alice (Mia Wasikowska) wakker wordt in Wonderland, moet ze door een nieuwe mysterieuze wereld reizen om daar een magische scepter te vinden, die de kwaadaardige ‘Lord of Time’ (Sacha Baron Cohen) kan stoppen. Hij wil de tijd in Wonderland zo ver vooruit spoelen, zodat deze ooit zo magische en mooie plaats verandert in een dorre, levenloze en oude wereld. Met de hulp van Mad Hatter (Johnny Depp), White Queen (Anne Hathaway) en een aantal nieuwe vrienden moet Alice ook een kwaad complot zien te ontrafelen om de Red Queen / Queen of Hearts (Helena Bonham Carter) weer terug op de troon te krijgen.

Waarom een vervolg. Wel, geloof het of niet, maar deze 200 miljoen dollar productie heeft meer dan 1 miljard dollar opgebracht wereldwijd. Ik hoef er geen tekening bij te maken waarom Disney een vervolg wou. Het enige vreemde is dat het zo lang heeft geduurd. De regisseur van dienst is James Bobin, wiens enige regie-ervaring bestaat uit twee afschuwelijk slechte Muppets-films. Ik heb dus geen idee hoeveel keer Robin op zijn knieën heeft mogen zitten om de film te mogen regisseren, maar het heeft in ieder geval geholpen. En gezien quasi de volledige cast terug is (waarschijnlijk contractueel verplicht) dacht iedereen dat het opnieuw een blockbuster zou worden. Maar dat was het niet. De film werd gemaakt voor 170 miljoen dollar (30 miljoen minder dan de originele film) maar flopte aan de box-office en bracht maar 77 miljoen op in de States en wereldwijd slechts een kleine 300 miljoen dollar. Tim Burton bleef wel aan bij het project verbonden als producer, en dat lijkt me logisch gezien zijn creativiteit eigenlijk gerecycleerd wordt in de sequel, en hij waarschijnlijk een vette pay cheque wou hebben na de filmrelease…deze zal waarschijnlijk uitblijven.

De visueel ziet er indrukwekkend uit, maar het verhaal is vervelend en de personages vallen wel wat tegen. Het project leek wel bestemd voor een jonger publiek, … maar niet dus. Hoe je het ook draait of keert, de eerste film was meer een Tim Burton film dan een Disney film. En ook al krijgen we dezelfde wereld opnieuw te zien hoopte ik dat de regisseur iets minder Tim Burtiaans te werk zou gaan en iets meer terug zou gaan naar de oorspronkelijke Alice uit de verhalen van Lewis Carroll en de originele Disney anime. Maar dit is marketing. De eerste film was een miljard productie, en dus leek iedereen wel tevreden met een project die niet zo heel veel afweek van de originele film.

Johnny Depp is het enige lichtpuntje in deze digitale explosie, maar hij heeft al zoveel freaky typetjes neergezet dat dit voor hem een tweede natuur is geworden. Een ander bizar personage is uiteraard Sacha Baron Cohen die de Tijdhouder speelt in het verhaal met een vet Russisch accent. Depp heeft niet heel veel screentijd, maar wanneer hij in beeld komt wil je meer van hem zien, wat niet altijd het geval is met de Depp’s sidekicks.


alice_through_the_looking_glass_2016_poster02.jpgalice_through_the_looking_glass_2016_poster03.jpgalice_through_the_looking_glass_2016_poster04.jpgalice_through_the_looking_glass_2016_poster05.jpgalice_through_the_looking_glass_2016_poster06.jpg

Misschien hadden ze beter nog een paar jaartjes gewacht en gewoon met een reboot gekomen in plaats van een sequel op een Tim Burton film zonder Tim Burton. Het blijft me verbazen dat zoveel acteertalent opnieuw in deze sequel zitten. De film is ondertussen uit op DVD en Blu-ray met heel wat making of filmpjes, deleted scenes, audio-commentaar van de regisseur en nog heel wat extra filmpjes.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 19 december 2016

 


*** Alice Through the Looking Glass trailer ***

2 Comments

  1. Bram

    Dat was een erg rommelige sequel die wat mij betreft er eigenlijk niet had moeten komen.
    De fantasiewereld is natuurlijk prachtig in beeld gebracht maar het voelde allemaal toch als een herhalingsoefening.
    Gewoon een tijdsverspilling.

    Reply
  2. Vince

    Wie zijn die mensen die naar deze film zijn gaan zien? Zijn dat diezelfde die naar de Transformer films gaan kijken. Ik snap het niet…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *