Demonic (2015) ** DVD review

‘From producer James Wan, director of The Conjuring‘ staat er te lezen op het hoesje van Demonic (2015). Dat schept enige verwachtingen want The Conjuring (2013) is toch een van de betere horrorfilms van de afgelopen jaren. Maar te vaak wordt zo’n slagzin gebruikt als lokmiddel om de povere kwaliteit van de film te verdoezelen. En dat is ook hier het geval want Wan lijkt zich niet al te veel te hebben aangetrokken van deze onevenwichtige Demonic. Eerder dan je doodschrikken, zal je je dan ook doodvervelen.

demonic_2015_dvd.jpg

Korte inhoud: In een afgelegen huis vindt een gruwelijke slachtpartij plaats. Een aantal jongeren zijn er tijdens het oproepen van geesten brutaal vermoord. Slechts één jongeman, John (Dustin Milligan), heeft de slachtpartij overleefd, twee anderen zijn nog vermist. Pittig detail is dat de moeder van John in 1988 zelf een gelijkaardige slachtpartij overleefde in hetzelfde huis. Detectives Mark Lewis (Frank Grillo) en zijn partner Elizabeth Klein (Maria Bello) vinden dat allemaal net iets te toevallig en onderwerpen John aan een verhoor om te weten wat er precies in het huis is gebeurd. Maar John kan zich niks herinneren.

Het enige wat hij nog weet is dat hij sinds de dood van zijn moeder visioenen heeft. Als vorm van therapie leek het hem wel nuttig om de geest van zijn moeder te gaan oproepen in het huis waar ze jaren geleden haar grootste nachtmerrie beleefde. Samen met een groepje jonge geestenjagers onder leiding van Brian (Scott Mechlowicz) trekt John naar het huis. Maar het huis heeft het duidelijk niet zo begrepen op het bezoek.

Een bezeten huis, dat hebben we al vaak gezien en op het vlak van de originaliteit van het verhaal voegt Demonic weinig toe aan het genre. Het verhaal is erg voorspelbaar en hangt te veel aan elkaar met clichés om te blijven boeien. Nochtans werd met een speelduur van 83 minuten de aandachtslat niet al te hoog gelegd. Plots dichtvallende deuren, krakende treden, spontaan in vuur schietend meubilair… Je hebt het allemaal al wel eens eerder gehoord en gezien en op een paar schrikmomenten na, valt er weinig te griezelen.

De makers proberen wel een originele draai aan de film te geven door het verhaal te vertellen in flashbacks. Zo ontdek je samen met de speurders wat er precies is gebeurd. Een gedeelte van die flashbacks bestaat uit found footage-materiaal want natuurlijk hebben de jongeren het huis vol video- en audioapparatuur gehangen om hun seance te filmen. Helaas levert het found footage-gegeven weinig meer op dan de typische schokkerige blurry beelden waar je niet veel wijzer uit wordt.

Dat de film in 2011 al eens werd aangekondigd onder de titel ‘House of Terrors’ en vervolgens een jaar of vier in production hell bleef steken om uiteindelijk in 2015 straight to dvd uitgebracht te worden, was natuurlijk al geen goed voorteken. Bovendien hebben er ook drie mensen gewerkt aan het scenario (regisseur Will Caon, Doug Simon en Max La Bella) wat misschien een verklaring is waarom Demonic zo gefragmenteerd en onsamenhangend overkomt.


demonic_2015_pic01.jpgdemonic_2015_pic02.jpgdemonic_2015_pic03.jpg
© Paradiso Home Entertainment

Het lijkt erop alsof er heel veel materiaal op de montagetafel is gesneuveld en dat komt misschien wel de speelduur maar niet de logica ten goede. Zo neemt het einde van de film een behoorlijk groteske wending en stopt de film vrij abrupt. Het lijkt er wel op alsof de makers er zelf genoeg van hadden.

Aan de cast ligt het alleszins niet want voor dit soort low budgetfilm staan de acteurs op een behoorlijk niveau te acteren. Jammer dat hun prestaties wegzinken in het rammelende scenario. Demonic voegt weinig toe aan het horrorgenre, maar fans van typische horrorfilms uit het boekje, genre de Paranormal Activity-franchise, zullen deze Demonic ook wel consumeren.

Demonic is inmiddels verkrijgbaar op dvd, er werd geen blu-ray versie uitgebracht.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 10 november 2015

 


*** trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *