Outlander seizoen 1 volume 1 & 2 op DVD en Blu-ray

Zeven jaar geleden kwam er een vreselijke sci-fi prent uit met Jim Caviezel, genaamd Outlander (2008). De film werd ook een gigantische flop. Gelukkig heeft deze “Outlander” (2014 – ) TV-serie verder niets met de film te maken.

outlander_2014_blu-ray_season1_vol1.jpg

Korte inhoud: De Engelse verpleegster Claire Randall (Caitriona Balfe) wordt na haar terugkomst van de slagvelden in WOII herenigd met haar man Frank (Tobias Menzies). Tijdens haar tweede huwelijksreis loopt ze door één van de oude steenkringen op de oude Britse eilanden en komt ineens in het Schotland van 1743 terecht, dat door een oorlog en gevechten tussen de rebelse Schotse Highlanders en de Redcoats wordt verscheurd. Terug in de tijd geworpen door krachten die ze niet begrijpt, komt Claire in een wereld van gevaarlijke intriges terecht en wordt ze van spionage beschuldigd. Clair dat de kapitein van de Redcoats, Jonathan Randall (ook gespeeld door Tobias Menzies), een verre voorouder is van Frank. Claire moet haar medische achtergrond gebruiken om de Schotse Jamie Fraser (Sam Heughan) te verzorgen. Haar vaardigheden te verdienen haar een plek op het kasteel Leoch als genezer, maar is in feite een gevangene van Clan MacKenzie en kan alsvolgt niet afreizen naar de stenen om te proberen terug te keren naar haar eigen tijd.

Claire en Jamie groeien dichter tot mekaar, en ze komt te begrijpen dat de Schot heimelijk geld aan het verzamelen is voor het Jacobite leger. Maar Clair kent de geschiedenis en weet dat het leger voorbestemd is om te falen en dat velen zullen sterven, Claire probeert hem dan ook te waarschuwen. Ondertussen verliest Frank in 1945 beetje bij beetje all hoop om Clair terug te vinden. Claire wordt verliefd op Jamie en zit ineens verscheurd tussen twee mannen in totaal verschillende tijdperiodes, waardoor haar leven en haar hart in gevaar komen.

Deze Brits-Amerikaanse drama-reeks is gebaseerd op de Outlander-romans van de Amerikaanse schrijfster Diana Gabaldon. De serie werd gecreëerd door Ronald D. Moore voor de Amerikaanse zender Starz. De Amerikaanse uitzending begon op 9 augustus 2014. Een leuk weetje, het uitgelekt e-mailverkeer van Sony maakte duidelijk dat dit uitstel te maken had met de gevoeligheid ten tijde van het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland. In ieder geval wordt op dit moment al het tweede seizoen van de serie uitgewerkt.

Dit is echt één van de betere series van het moment. In plaats van een platte science-fiction-time-travel serie is het echt wel een drama die dicht bij het personage van Claire blijft en al snel krijgen we een avontuurlijk en historisch epos te zien. Van de maker van “Battlestar Galactica” krijgen we een visueel knap en behoorlijk trouwe roman-adaptatie met vertolkingen van hoog niveau, wat dan weer te danken is aan regisseur John Dahl (Red Rock West, Rounders, Joy Ride) die de eerste twee episodes voor zijn rekening heeft genomen en meteen de stijl en toon bepaalt van de serie. Dahl lijkt tevens geen films meer te maken, maar gewoon nog maar afleveringen te maken van diverse series (Hannibal, Justified, House of Cards, True Blood, The Strain, …)


outlander_2014_blu-ray_season1_vol1_pic01.jpgoutlander_2014_blu-ray_season1_vol1_pic02.jpgoutlander_2014_blu-ray_season1_vol1_pic03.jpg
outlander_2014_blu-ray_season1_vol1_pic04.jpgoutlander_2014_blu-ray_season1_vol1_pic05.jpgoutlander_2014_blu-ray_season1_vol1_pic06.jpg
© Sony Pictures Home Entertainment

Een ander belangrijk gegeven in dergelijke periode series zijn de kostuums, en deze zien er behoorlijk realistisch uit, zeker voor een serie die het budget niet had van een Game of Thrones aflevering. Maar ook de sets en de muziek van Bear McCreary kloppen volledig binnen zijn tijdsgeest. Het verschil met Game of Thrones is dat we hier minder met een fantasy reeks te maken hebben dan met een historische reeks. En ook al lijkt het tempo een stuk lager te liggen, zijn de afleveringen nooit vervelend.

Het eerste seizoen bestaat uit 2 seizoenen van elk 8 afleveringen, die ondertussen te verkrijgen zijn DVD en Blu-ray. Bij de extraatjes komen we heel wat te weten over de bewerking van de romans, en krijgen we making of filmpjes over de kostuums, de location scouting alsook een aantal verwijderde scènes. Toch blijf ik het zelf een spijtige zaak vinden dat ze een seizoen in twee kappen om er zo meer geld uit te slaan. Maar desondanks de manoeuvres van de distributeur, is het een knappe serie die jullie niet mogen missen.

rating

Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 23 oktober 2015

*** Outlander TV-series trailer ***

4 Comments

  1. Aless

    Heb de eerste 3 afleveringen al gezien, maar ben gestopt met kijken omdat ik eerst de boeken wil lezen 🙂

    Reply
  2. Ria

    Grandioos,qua vertolking,inhoud spelers karakters,echt een 5 sterren serie.

    Reply
  3. Jonathan

    @Aless: Jij bent graag gespoiled? 🙂

    Reply
  4. Aless

    @Jonathan: Neen, maar ik lees die dingen liever 😉

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *