Triple 9 (2016) *** Blu-ray review

Hier hebben we nog een handheld drama die de moeite is om te zien. Ik had misschien wel iets meer verwacht van Triple 9 (2016), maar het is zeker geen slechte prent.

triple_9_2016_poster.jpg

Korte inhoud: De film volgt een groep criminelen en corrupte agenten die zich in ernstige problemen werken. De Russische maffia chanteert hen, en de enige manier om hen af te schudden is om één van de meest uitdagende heists te ondernemen. De opdracht lijkt onmogelijk, maar Terrell Tompkins (Chiwetel Ejiofor) komt uiteindelijk met een plan op de proppen: aan de ene kant van de stad zullen ze de helft van de crew inzetten om een rookie agent te vermoorden genaamd Chris Allen (Casey Affleck), en terwijl de rest van de ordediensten afgeleid wordt door de 999-oproep (“agent is dood”), zal de andere helft van de corrupte agenten een fameuze kraak ondernemen. Dit alles lijkt alsof het gaat werken tot op het ogenblik dat Allen de aanslag overleeft en terug vecht.

De toon en intensiteit van de film is de max en het resultaat ziet er uit als een kruising tussen het schitterende Sicario (2015) en Point Break (1991), met een zalige cast bovenop. Het kon niet mis gaan en toch viel hij een beetje onder de radar. De trailer was nochtans goed opgebouwd. Na het zien ervan wist je niet meteen waarover de film ging, maar kreeg je wel de smaak te pakken. Maar de beste scènes zitten in de trailer en de film heeft niet altijd evenveel slagkracht.

In de casting zien we Kate Winslet (pics), Norman Reedus, Aaron Paul, Woody Harrelson, Anthony Mackie, Teresa Palmer en Gal Gadot. Dit kon gewoon niet verkeerd lopen. Het was in ieder geval een prent waarin de acteur zich konden uitleven in hun rol van criminal of agressieve flik.

De fotografie van de film werd verzorgd door de Belg Nicolas Karakatsanis, die eerder al de fotografie voor de films van Michael Roskam verzorgde, met name The Drop (2014) en Rundskop (2010). De muziek komt van Atticus Ross (The Girl With The Dragon Tattoo, The Social Network, Gone Girl, The Book of Eli).

De film werd geregisseerd door John Hillcoat (The Road, Lawless), die eerder in aanmerking kwam om The Revenant (2015) te regisseren, maar het draaide uiteindelijk anders uit. Het script werd in 2010 geschreven door Matt Cook die met dit script zijn debuut maakt, maar ondertussen ook al 3 andere filmscenario’s heeft geschreven.


triple_9_2016_pic04.jpgtriple_9_2016_pic05.jpgtriple_9_2016_pic06.jpg
triple_9_2016_pic01.jpgtriple_9_2016_pic02.jpgtriple_9_2016_pic03.jpg
© Film1

Het probleem met veel heist-films is dat ze vergeleken zullen worden met de Michael Mann prent Heat (1995), een superieur drama over de clash tussen (corrupte) flikken en criminelen en de filterdunne grens tussen beide groepen. De film had alles en heeft meteen de lat wel heel erg hoog gelegd voor dit genre van films. Het goede is dat de makers deze film wijselijk niet hebben laten afspelen in Los Angeles, want dat zou de vergelijking alleen maar hebben versterkt. Het speelt zich af in Atlanta, en in plaats van blauw werd nu alles ondergedompeld in zwart en groen tinten.

De openingssequentie is echt wel adembenemend, met een fout gelopen bankoverval. Het geld werd beveiligd met rood poeder die de biljetten onbruikbaar kan maken, en terwijl ze met gierende banden wegrijden zien we dat rode poeder in de lucht weg dwarrelen in een soort rookgordijn van gevaar. En dit kleurmotief komt later in de film nog eens voor met roze poeder die gebruikt werd in de bank om te zoeken naar vingerafdrukken, of rode en gele verf die op flikkenauto’s werd gegooid. Visueel is hier over nagedacht en het versterkt volledig het op hol geslagen sfeer met zijn al even kleurrijke figuren (zoals de rol van Woody Harrelson), maar het brengt het verhaal spijtig genoeg niet echt verder. Er zitten ook teveel clichés in. Zelfs de rol van award winnende Kate Winslet is toch wel wat karikaturaal en het deed me een beetje denken aan de rol van Eddie Redmayne in Jupiter Ascending, die ook net een award had gewonnen en nadien zich even liet gaan. Maar dat is misschien niet de schuld van de acteurs, dan wel van het weinig ambitieuze script.

Het is verbazingwekkend maar Triple 9 heeft geen enkele award nominatie gekregen. Zelfs niet in één of ander obscuur filmfestivalletje. En dat is toch wel bizar wat de eerste de beste Vlaamse film die het bekijken nauwelijks waard is kan wel met zekerheid zeggen dat het ergens wel een nominatie zal krijgen. De film werd ook in de States gedumpt in februari 2016, tijdens de Oscar-uitreiking. En dat is misschien deels de reden waarom het niet veel aandacht kreeg. De film flopte ook zwaar aan de box-office. Met een productiebudget van 20 miljoen dollar en een gelijkaardig promotiebudget, haalde het amper 22 miljoen op wereldwijd. Maar geloof me, de film is zeker de moeite waard om te zien, al was het maar om de genieten van de fotografie of het acteerwerk. Maar het is zeker een knappe prestatie voor een film die met zo weinig middelen werd gemaakt. Triple 9 komt op 31 augustus uit op DVD en Blu-ray … spijtig genoeg zonder extraatjes.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 22 augustus 2016

*** Triple 9 trailer ***

2 Comments

  1. Cedric

    Hillcoat heeft nog geen slechte film gemaakt, dus kijk ik hier wel naar uit.

    Reply
  2. Sick Puppy

    Ik denk dat we Karakatsanis niet veel meer in België zullen zien na deze film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *