The Witch (2015) **** Blu-ray review

Film met bezeten mensen die zich tegen elkaar keren hebben we al vele malen gezien, maar met The Witch (2015) heeft regisseur en scenarist Robert Eggers hier met zijn independent debuutfilm toch iets heel anders heeft gemaakt, en het resultaat is bijzonder geslaagd.

the_witch_2015_poster.jpg

Korte inhoud: New England, 1630. William (Ralph Ineson) en Katherine (Kate Dickie) leiden samen met hun vijf kinderen een toegewijd christelijk leven. Hun huis is gelegen aan de rand van een ondoordringbare wildernis. Wanneer hun pasgeboren zoon op mysterieuze wijze verdwijnt en de oogst ook nog eens mislukt, lopen de spanningen binnen het gezin zeer hoog op. Het verhaal wordt verteld door Thomasin (Anya Taylor-Joy), de teenage dochter. The Witch is een angstaanjagend portret over een gezin dat ten onder gaat aan hun eigen angsten en hen een makkelijke prooi maakt voor een nog groter kwaad.

Het is op zich wel een beetje een betere versie van The Village (2004) met een iets minder teleurstellende afwikkeling. Het verhaal speelt zich af in het vroegere New England, regio in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten, 30 jaar vóór de Heksenprocessen van Salem in 1692, waarbij achttien mensen werden opgehangen of ter dood gefolterd op beschuldiging van hekserij, alsook een gerechtsdienaar die weigerde nog meer beschuldigden op te sluiten. Onder de negentien slachtoffers bevonden zich zes mannen. De meerderheid waren oudere arme vrouwen.

Verschillende elementen komen The Witch aan bod, zoals de religie die hier toch wel vanuit een minder vredelievend perspectief wordt benaderd. Alles draait rond schaamte, ellende en de vrees voor het eeuwige hellevuur; bijgeloof is dan ook nooit ver weg. De natuur is dreigend. De bossen zijn gevaarlijk, maar zelfs de dieren in de boerderij lijken slechte bedoelingen te hebben. En de natuur lijkt samen te zweren tegen de familie in de vorm van slechte oogsten en een slechte jacht, en deze mislukking komt zwaar aan voor de vader. En in het midden van dit alles, hebben we Thomasins ontluikende seksualiteit die door de dopelingen gezien wordt als een vreemde verleiding en mogelijk zelfs een bedreiging.

De film werd vertoond op het Sundance filmfestival en kreeg heel wat lovende kritieken. Het werd zelfs een favoriet van het filmfestival, en de regisseur kreeg de ‘Directing Award’. De film biedt een uitstekende mix van een familie-psychodrama en een akelige horrorprent dat uitpakt met de meest vreemde en schokkende taferelen. De recreatie van New England van de 17e eeuw is ook bijzonder geslaagd voor een film die is gemaakt met een relatief klein budget op een recordtijd van 25 dagen. De akelige muziekscore is van de hand van Mark Korven en de knappe fotografie komt van Jarin Blaschke.


the_witch_2015_blu-ray_pic02.jpgthe_witch_2015_blu-ray_pic03.jpgthe_witch_2015_blu-ray_pic01.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment

Op 20 juli 2016 verschijnt The Witch: A New England Folk Tale op DVD en Blu-ray met spijtig genoeg bitter weinig extraatjes, maar de film op zich kan volledig op eigen benen staan. En als de horror-auteur Stephen King als liet optekenen dat hij opgeschrikt was door The Witch heb je geen extra reclame meer nodig. Ik geef nog even mee dat we hier geen scope formaat hebben maar het wat bizarre formaat van 1.66:1, een oud formaat die ook wel aansluit bij het periode-karakter van de film.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 14 juli 2016


*** The Witch trailer ***

4 Comments

  1. JulieV

    Sfeer zit wel goed, maar ik heb toch al scarier dingen gezien dit jaar. Maar het lijkt wel een goeie film te zijn.

    Reply
  2. Klaas

    Die Salem film van Rob Zombie is wel kut. Deze ziet er wel beter uit.

    Reply
  3. Vince

    @Klaas: Rob Zombie maakt popcorn horror, deze film is geen popcorn.

    Reply
  4. Kristof

    Ben echt wel benieuwd naar deze film. Trailer spreekt me wel aan. Is die ooit vertoond geweest in Belgische bioscoopzalen?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *