Run All Night (2015) *** Blu-ray review

De Spaanse regisseur Jaume Collet-Serra en herboren actie-acteur Liam Neeson, hebben voor de derde keer hun krachten gebundeld voor de actie-thriller Run All Night (2015), nadat ze eerder al hadden samengewerkt op Unknown (2011) en Non-Stop (2014).

run_all_night_2015_blu-ray.jpg

Korte inhoud: De in Brooklyn wonende gangster en huurmoordenaar Jimmy Conlon (Liam Neeson), alias The Gravedigger, heeft betere tijden gekend. Jimmy, de beste vriend van maffiabaas Shawn Maguire (Ed Harris), is nu 55 en wordt achtervolgd door zijn zonden uit het verleden. Conlon wordt al ruim dertig jaar in de gaten gehouden door een vasthoudende rechercheur (Vincent D’Onofrio). De laatste jaren zoekt Jimmy voornamelijk zijn heil in een whiskyglas. Na een incident met de zoon van Shawn, Danny Maguire (Boyd Holbrook), wordt de zoon van Jimmy, Mike (Joel Kinnaman), het doelwit van de maffiabaas. Jimmy staat voor de keuze tussen de maffiafamilie waar hij ooit voor koos, en zijn echte familie, waar hij al heel lang geen contact meer mee heeft. Mike slaat op de vlucht en Jimmy moet voorkomen dat zijn zoon niet het hetzelfde lot ondergaat als hij, namelijk eindigend aan de verkeerde kant van een vuurwapen. Jimmy heeft slechts één nacht om erachter te komen aan welke wereld hij trouw is, om alles weer recht te zetten.

Toch lijkt het erop dat dit het laatste samenwerking zal zijn. Unknown had een productiebudget van 30 miljoen dollar en bracht 130 miljoen dollar op, Non-Stop deed nog beter met zijn budget van 50 miljoen en recette van 223 miljoen dollar. Maar deze film met productiebudget van 50 miljoen dollar flopte aan de box-office en bleef steken op 67 miljoen dollar. En toch was het verre van een slechte film, en de reden hiervoor is niet zozeer het verhaal of de regie, dan wel de knappe acteerprestaties van de twee klasbakken uit de film, Liam en Ed.

Voor de rest krijgen we een vintage Liam Neeson kickass film, die begon met een Taken en zich nu ontrolt in tientallen actie thrillers. En met een titel als Run All Night weet je meteen al wat je te zien zal krijgen. En los van een aantal coole cgi shots (die deze nota bene zelfs niet vermelden tijdens de waardeloze making of filmpjes op de Blu-ray) biedt deze revenge thriller weinig nieuws. Net zoals in Non-Stop zit het personage van Liam weer aan de drank, maar wanneer het leven van anderen in gevaar komt switch hij in Hitman-mode. Het script van Out of the Furnace (2013) scenarist Brad Ingelsby laat dit vuurgevecht ontrollen tijdens kerstavond, ook al is dat typisch kerstsfeertje ver te zoeken. Toch heeft de man toch een paar knappe dialogen uitgeschreven. In de film zit er ook een scene met Neeson en Harris in een bar waarin de twee hun intenties op tafel leggen, die een beetje deed denken aan Heat (1995) met het onderonsje tussen Pacino en De Niro.


run_all_night_2015_blu-ray_pic01.jpgrun_all_night_2015_blu-ray_pic02.jpgrun_all_night_2015_blu-ray_pic03.jpg
run_all_night_2015_blu-ray_pic04.jpgrun_all_night_2015_blu-ray_pic05.jpgrun_all_night_2015_blu-ray_pic06.jpg
© Warner Home Video

In de casting zien we ook een terugkeer van Kinnaman, die eerder al aan de beurt kwam in de weinig overtuigende RoboCop (2014). De acteur heeft geen gemakkelijke fysiek om te casten, maar hij zet hier toch een knappe rol neer, ook al geloof je voor geen seconde dat Kinnaman de zoon is van Liam Neeson. Not in a million years! De enige vrouwelijke rol van belang is Genesis Rodriguez, en haar screentime beperkt zich tot hooguit 2 minuten. Het is duidelijk dat deze prent een mannenbedoening is geworden. Het spijtige is dat ze met deze Run All Night uiteindelijk nergens zijn aangekomen.

De Blu-ray van Run All Night is vanaf 26 augustus beschikbaar op Blu-ray, DVD en Video on Demand. Bij de extraatjes zijn er deleted scenes en nog twee kleine making-of filmpjes, maar de filmmakers hebben geen audio-commentaar meegeleverd en ook hun making-of is allesbehalve interessant te noemen. Met een beter script en een regisseur die meer risico’s durft te nemen, had dit een uitstekende thriller kunnen zijn.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 19 augustus 2015

 


*** Run All Night trailer ***

1 Comment

  1. Quantum

    Ik vond het maar niets. Het begin was nog wel ok maar dat halfbakken conflict tussen die twee vaders kan je nauwelijks ernstig nemen. Liam was enerzijds een teddybeer die hunkert naar een knuffel en anderzijds een hitman die regelrecht uit een John Ford western komt. Spijtig genoeg was het vooral het eerste wat naar buiten kwam.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *